Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava) ima od prejšnje srede novo začasno generalno direktorico, vendar to ni zaščitnica živali Danuša Štiglic, ki se je že intenzivno pripravljala na ta položaj, ampak Vida Znoj. Tako je 11. avgusta na dopisni seji na predlog kmetijske ministrice Irene Šinko odločila vlada, čeprav je bila ministrica s Štigličevo dogovorjena, da bo začasna direktorica ona. Zakaj ta preobrat, Danuša Štiglic ne ve, domneva pa, da so v vladi podlegli pritiskom, usmerjenim proti njenemu imenovanju. Mnogi njeni veterinarski kolegi so se mu namreč odločno uprli.

Da ne bo direktorica,
ji je povedal Posedi

Nesojena vršilka dolžnosti generalne direktorice uprave za varno hrano je jezna na kmetijsko ministrico. Pravi, da si te funkcije ni prav nič želela in da jo je zanjo nagovarjala prav Irena Šinko. Po navedbah Danuše Štiglic sta med 14. in 19. julijem pogosto, tudi po večkrat na dan, v zvezi s tem komunicirali tako po telefonu kot tudi prek SMS-sporočil. Pred napovedanim imenovanjem v vladi je morala Ireni Šinko poslati svoj življenjepis, med drugim opraviti izpit iz varnosti tajnih podatkov in ji sporočiti, kdaj bi želela prevzeti posle v upravi. Ministrica ji je, tako Danuša Štiglic, glede na dopust takratnega začasnega direktorja Janeza Posedija 19. julija ponudila tri razpoložljive datume za primopredajo: 1., 2. ali 16. avgust. Sama ji je predlagala 16. avgust.

»Potem je bilo vse tiho. Sklepala sem, da je 16. avgust dokončen datum. V četrtek, 10. avgusta, sem ministrici napisala, ali velja, da bo primopredaja tega dne. Takoj mi je odgovorila: 'Na vladi imenovanja še ni bilo, tako da vam še ne vem povedati.' To je bilo torej dan pred dopisno sejo vlade, na kateri so potem za vršilko dolžnosti direktorice imenovali Vido Znoj. Ministrica mi ni niti z besedico omenila, da si je premislila,« je ogorčena Danuša Štiglic. Da bo primopredajo opravil z Vido Znoj, ne z njo, ji je povedal Janez Posedi, ne ministrica, zato jo je poklicala.

Predsedniku vlade ni
mogla reči ne

»Prej sem največ komunicirala z Ireno Šinko. Prijazno me je spodbujala, naj prevzamem to funkcijo, tokrat pa je bila arogantna. Ni mi hotela pojasniti, zakaj je to naredila, ter se mi opravičiti in zahvaliti za sodelovanje. O tem, da nisem več kandidatka, bi me morala obvestiti najkasneje takoj po končani dopisni seji vlade, da ne bi pred širno Slovenijo izpadla tako naivno. Sodelavci so to izvedeli pred menoj. To je bilo nepošteno, zahrbtno in pritlehno. Tako se ne dela. Mislim, da Irena Šinko ni kapaciteta za ministrsko funkcijo. Pričakuješ, da dogovor z ljudmi na tako visokem položaju stoodstotno drži. Sploh ne posumiš, da se lahko tako grdo zlažejo. Minister si ne more dovoliti tako zahrbtnega obnašanja. Takemu človeku ne moreš zaupati,« je nad Ireno Šinko zgrožena Danuša Štiglic.

Na naše vprašanje, ali jo je k vodenju uprave za varno hrano pozval tudi premier Robert Golob, je odgovorila pritrdilno. Dodala je, da je to storil, ko je prošnjo Šinkove sprva zavrnila. »Rekel je, da bi rad videl, da bi prevzela to funkcijo. Predsedniku vlade nisem mogla reči ne. Potem so se začele moja korespondenca z ministrico in priprave na prevzem funkcije,« je še razložila Danuša Štiglic in dodala, da jo je Robert Golob poklical tudi v nedeljo, 13. avgusta. »Ni vedel, da me ministrica ni pravočasno obvestila o tem, da je vlada imenovala Vido Znoj. Tudi od njega nisem izvedela razlogov za to. Se pa zdi vse skupaj logično. Pritiski proti mojemu imenovanju so bili z vseh strani, predvsem pritiski institucij, kot sta kmetijska in veterinarska zbornica, ki so imele že prej popolnoma nasprotno mnenje o zakonu o zaščiti živali in o sodelovanju z nevladniki, kot ga imam sama. Ministrica je po moje klonila pod temi pritiski; kakšna je bila pri tem vloga predsednika vlade, pa ne vem,« nam je še dejala Danuša Štiglic.

Neresnica v vladnem gradivu

Ocenila je tudi novo vodstvo uprave za varno hrano. »Vse je enako kot pred 31. majem letos, ko je vlada s položaja generalnega direktorja uprave razrešila Matjaža Gučka in za vršilca dolžnosti imenovala Janeza Posedija. Vida Znoj je upravo neformalno vodila že pod Gučkom, ki je zdaj njen namestnik. Ves ta cirkus v zadnjih dveh mesecih in pol je bil torej za prazen nič,« je prepričana Štigličeva.

Dodajmo, da je kmetijska ministrica Irena Šinko vladi posredovala gradivo z neresnično vsebino. V njem je pisalo, da je Vida Znoj trenutno vodja sektorja za hrano in krmo. To ne drži, saj je s tega položaja protestno odstopila 31. maja letos, ko je vlada razrešila Matjaža Gučka. V trenutku, ko je vlada odločala o direktorski funkciji Vide Znoj, je sektor za krmo in hrano vodila Marjana Mohorko, ki jo je Znojeva razrešila že na svoj prvi direktorski dan. 

Priporočamo