Medtem ko še čaka na odločitev ministrstva za zdravje, ali bo lahko legalno zagnal kardiokirurški operativni program v Splošni bolnišnici Celje, Tomislav Klokočovnik piše pisma in prijave. Kot smo prejšnji teden poročali v Dnevniku, je naznanil podjetje Medicor z očitkom, da zaposleni ne izpolnjujejo pogoja o znanju slovenskega jezika. Kirurgova prijava je pognala birokratske mline.

Nadzor pri obeh koncesionarjih

»Zdravstveni inšpektorat je na osnovi prejete prijave in v okviru svojih pristojnosti uvedel inšpekcijski nadzor pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti Medicor, podjetje za medicinsko svetovanje, zdravljenje in trgovino, d. o. o., Ljubljana,« je na Dnevnikovo poizvedbo odgovoril inšpektorat. »Postopek je v teku in ga do zaključka ne moremo komentirati.«

»No, pa da vidimo, kako oni stojijo,« je Klokočovnik komentiral to informacijo za Dnevnik. Da se je inšpektorat odzval na njegov dopis, ga ne preseneča. »Saj sem govoril z njihovimi kirurgi in sem od njih izvedel, da zadeve niso urejene,« je dejal kirurg, ki vztraja, da prepir z drugimi izvajalci kardiokirurgije ni v njegovem interesu. »Tudi nočem iti na osebno raven. A glede na to, da me je Medicor napadel prek njihovega društva, ki je namenoma zavajalo javnost, sem se moral odzvati. Prijavo inšpektoratu sem podal v samoobrambi.« Društvo, ki ga ima v mislih, je Društvo na srcu operiranih Slovenije. Ministrstvu za zdravje in zdravstvenemu inšpektoratu je poleti poslalo več vprašanj v zvezi s podjetjem Kardio Klokočovnik. Predsednik društva Bojan Petek je nadzornik Medicorja.

Odziv predsednice uprave MC Medicor Metke Zorc na uvedbo inšpekcijskega nadzora je bil kratek: »V Medicorju imamo urejeno vso dokumentacijo in poslujemo v skladu z zakonom.«

Spomnimo: Klokočovnik je prejšnji teden javno napadel Metko Zorc, ustanoviteljico in predsednico uprave MC Medicorja, tretjega centra za kardiovaskularne bolezni v Sloveniji. Očital ji je soodgovornost za zaplet pri izdaji dovoljenja za opravljanje bolnišnične zdravstvene dejavnosti podjetju Kardio Klokočovnik. »To zatrjujem javno,« je v pogovoru za Dnevnik večkrat poudaril Tomislav Klokočovnik. »Ona je v ozadju vsega, kar se mi zdaj dogaja.«

Klokočovnikove trditve so tedaj zgrozile in presenetile Metko Zorc. »Jaz in družba Medicor z njegovimi zadevami nimava ničesar. Očitek, da bi bila jaz v ozadju njegovih težav, je krivičen, lažen in nedopusten,« je sporočila. Po njenih besedah imajo urejeno vso dokumentacijo za vse zaposlene, kar so tudi že večkrat preverile pristojne inšpekcijske službe. In so dobrodošle, da jo preverijo ponovno.

Zdaj bodo to, kot že rečeno, zdravstveni inšpektorji tudi storili. Za nadzor so se odločili tudi v primeru celjske dejavnosti Kardia Klokočovnik; kot prijavo so v tem primeru obravnavali Dnevnikova vprašanja o dogajanju v Celju.

Prijave dosegle
zdravniško zbornico

Klokočovnikove prijave so medtem dosegle tudi Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS). »V vednost smo prejeli pismo, iz katerega med drugim izhajajo navedbe o enem od zdravstvenih izvajalcev, da domnevno že leta posluje izključno v srbskem oziroma hrvaškem jeziku, pri čemer nosilci dejavnosti niso nikoli opravili izpita iz znanja slovenskega jezika,« je sporočil ZZS. »Za nadzor nad znanjem oziroma uporabo slovenskega jezika s strani zdravstvenih delavcev in sodelavcev je pristojen zdravstveni inšpektorat oziroma inšpektorat za kulturo in medije, s čimer smo seznanili avtorje pisma.« Da lahko zdravnik samostojno opravlja delo zdravnika na določenem specialističnem področju v Sloveniji, mora imeti zdravniško licenco in biti vpisan v register pri ZZS.

Ob rednem nadzoru, ki so ga v MC Medicor opravili leta 2017, je imela Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije vrsto kritičnih pripomb k razmeram pri tem koncesionarju. V operacijski sobi so imeli zaposlene, ki niso bili vpisani v register oziroma niso imeli licence, so ugotovili. Med njimi sta bila perfuzionist in medicinska sestra s srednješolsko izobrazbo. Razmejitev med delom diplomiranih in srednjih medicinskih sester ni bilo, so še povzeli ugotovitve, zdravstveni tehniki so pri delu presegali svoje kompetence. Udeležba na izobraževanjih je bila nizka, obveznih vsebin zaposleni niso spremljali, delo ni teklo v skladu s standardi, ki so jih napisali, notranjih strokovnih nadzorov niso izvajali, so še našteli. Zdravila so v nočni izmeni pri koncesionarju glede na ugotovitve nadzornikov pripravljali za 24 ur vnaprej, zdravstvene dokumentacije osebje ni v celoti izpolnjevalo. O ugotovitvah so takrat obvestili ministrstvo za zdravje. Kasneje nadzora v MC Medicor niso opravljali. Nadzor lahko sicer sprožijo na podlagi prijav, ki pa jih za zdaj niso prejeli ne v primeru Medicorja ne v primeru celjske dejavnosti Kardia Klokočovnik. Podobno se lahko odzovejo tudi, če jim zdravstveni inšpektorat odstopi del posamezne zadeve, je pojasnila predsednica zbornice Monika Ažman.

Po dovoljenju bi program zagnali nemudoma

Družba Kardio Klokočovnik je v začetku avgusta prekinila opravljanje operativnih posegov na srcu v Splošni bolnišnici Celje. Podjetje je pred tem izvajalo dejavnost brez ustreznega bolnišničnega dovoljenja. Klokočovnik še vedno čaka na odobritev vloge za izdajo dovoljenja za opravljanje bolnišnične zdravstvene dejavnosti v Celju. »Moj pooblaščenec, odvetnik Aleksij Mužina, je prejšnji teden obiskal ministrstvo za zdravje. Vpogledal je v dokumentacijo in izvedel, da je naša vloga popolna. Dovoljenje nam še ni bilo izdano izključno zato, ker na ministrstvu ni podpisnika,« trdi Klokočovnik. Ministrstvo začasno vodi predsednik vlade Robert Golob.

Če bodo dobili dovoljenje, bodo nemudoma zopet zagnali operacijski program, napoveduje Klokočovnik, ki bo danes obiskal celjsko bolnišnico, da se dogovori z vodstvom, kaj storiti s čakajočimi pacienti. »Pred dnevi sem prejel prošnjo, da bi na seznam uvrstil tudi hudo bolnega 80-letnega pacienta. Čaka na operacijo v UKC Maribor, vendar bo tam prišel na vrsto šele decembra 2025,« je razkril kirurg.

Priporočamo