Začasni kmetijski minister Marjan Šarec je napovedal, da bo veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic v sredo, 22. novembra, z izdajo pisne odločbe končala inšpekcijski postopek, nanašajoč se na odmevni odvzem goved na kmetiji Možganovih pri Krškem. A se to ni zgodilo. Po tednu dni ji je uspelo končati šele zapisnik o odvzemu živali, ki bi ga morala napisati že 14. novembra na kraju samem.

»Menim, da zapisnik ni v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku (ZUP). Obsegati bi moral opis izvedbe pregleda, ugotovitve tega pregleda (pri tem splošna navedba, da gre za kršitve zakona, nikakor ne zadošča), hkrati bi moral vsebovati tudi izvedbo odvzema s podatki o številu in identiteti odvzetih živali. ZUP izrecno prepoveduje, da bi se v zapisniku kaj dodalo ali kaj spremenilo, tako da navedba, da bo zapisnik s kršitvami dokončan v prostorih upravnega organa, ni v skladu z zakonom. Zapisnika tudi ni dopustno pisati po dejanju, ampak ga je treba pisati med dejanjem,« nam je zapisnik, ki ga je inšpektorica Danuša Štiglic 14. novembra vročila rejcu Rudiju Možganu ob odvzemu vseh njegovih živali, pokomentiral dr. Rajko Pirnat, strokovnjak za upravno pravo.

Preberite še: 

Filmski odvzem živali na kmetiji v Posavju; eno od krav si je prisvojila kar zaščitnica živali

Rejec: Blato na nogah ne more ogrožati zdravja živine

Zaradi odvzema blatnih goved se je razbesnela besedna vojna

#komentar Krave, blato, aktivizem in pravo

Živali v blatu in fekalijah

Inšpekcijski zapisnik o odvzemu Možganovih živali, dolg vsega osem vrstic, sprva ni vseboval niti podatka o tem, koliko goved je inšpektorica na podlagi ustne odločbe odvzela kmetu. Podrobnosti je popisala šele v končni verziji, dokončani 20. novembra ob 14. uri v njeni pisarni v Novem mestu. Pri tem je očitno tako hitela, da se je pod dokument pozabila podpisati in nanj pritisniti službeni žig.

Iz končne verzije zapisnika izhaja, da je Štigličeva inšpekcijski pregled na omenjeni kmetiji opravila v ponedeljek, 13. novembra, in se na podlagi videnega odločila, da bo naslednji dan vse živali odvzela. V manjšem ograjenem prostoru je po lastnih navedbah naletela na 21 goved. Živali so stale ali ležale v vodi in blatu. Celoten prostor je bil razmočen, poplavljen z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami. Vode živali niso imele, krme pa zelo malo.

 

 

Inšpektorica je med »površnim pregledom« ugotovila, da so nekatere živali v zelo slabem rejnem stanju, nekatere so šepale, nekatere so imele nesimetrično in otečeno vime, slabo, suho in nasršeno dlako, vse so bile tudi zelo umazane. Na dvorišču za hlevom je inšpektorica našla bolehno kravo in manj kot tri mesece starega telička. V hlevu, polnem odpadne navlake, je naletela še na eno shirano in zgrbljeno kravo ter na sivega osla z belim gobcem. Fotografij te krave ni priložila zapisniku, belogobčnemu osličku pa je ujela le zadnjico, saj je po njenem prihodu pobegnil. Tudi naslednji dan, ko ga je nameravala odvzeti, ga ni našla nikjer. V daljavi je bilo slišati le njegov i-a. Lastnik kmetije Rudi Možgan nam je pojasnil, da k njim res občasno prihaja osel, ki naj bi izviral iz romskega naselja.

Društvo Natalije Nedeljko močno vpeto v odvzem

Zaradi izredno slabih pogojev reje živali ter njihovega slabega rejnega in zdravstvenega stanja je Danuša Štiglic naslednji dan, 14. novembra, Možganovim odvzela vseh 24 glav goveda, dvodnevni inšpekcijski postopek pa je podrobno popisala šele teden dni kasneje. Izgovorila se je, da zapisnika z vsemi podrobnostmi odvzema ni mogla napisati takoj zaradi močno oteženih razmer. Omenila je grožnje lastnika in nadlegovanje družinskih članov, poleg tega je bila zaposlena z nakladanjem živali. Toda s seboj je imela številno ekipo. Med drugim jo je varovalo osem policistov. Na posestvo je ob 8.15 prikorakala v družbi petih bodočih lastnikov živine, ki je bila predmet odvzema, dveh pomočnikov, ki sta jo nalagala, voznika tovornjaka in njegovega sina ter Valerije Podgornik, predstavnice Društva za zaščito konj (DZZK). S tem ko je inšpektorica v zapisniku navedla, da jo je med odvzemom pri Možganovih kot predstavnica DZZK spremljala tudi Podgornikova, je postavila na laž predsednico DZZK Natalijo Nedeljko. »Omenjeno je bilo, da je pri odvzemu sodelovalo naše društvo, kar sploh ni res, saj do trenutka odvzema v društvu za to sploh nihče ni vedel,« je 19. novembra v sporočilu za javnost navedla Nedeljkova. Zatrdila je tudi, da jih je inšpekcija na dan odvzema, torej 14. novembra, prosila, če jim posredujejo podatke o kmetijah, ki jih imajo na svojem seznamu, ker so izkazale interes za sprejem inšpekcijsko odvzetih živali. Glede na to, da so predstavniki dveh kmetij iz Savinjske doline, ki sta nato na predlog DZZK odkupili nekaj odvzetih živali, k Možganovim v Posavje prišli skupaj z inšpektorico, torej 14. novembra ob 8.15 zjutraj, je morala komunikacija inšpektorice z Nedeljkovo steči vsaj dan prej.

Rejec za odvzete živali ne dobi nič

»Za eno govedo smo ponudili začasno nastanitev tudi v društvu,« je potrdila Natalija Nedeljko. Najverjetneje gre za kravo, ki se je zelo usedla v srce njihovi članici Valeriji Podgornik. Skupaj sta nemudoma objavili številko bančnega računa DZZK in dobre ljudi pozvali, naj prispevajo denar, da bodo lahko žival odkupili, »ker mora«, tako Natalija Nedeljko, »lastnik, kljub temu da jih je zanemarjal, stradal, odtegnil vodo in veterinarske storitve, nekaj zaslužiti«.

Toda to ne drži. Od 11. novembra letos, odkar velja novela zakona o zaščiti živali, rejec, ki mu je inšpekcija živali trajno odvzela, zanje ne dobi niti centa. Iz kupnine uprava za varno hrano pokrije stroške odvzema. Morebitni ostanek je po prejšnjem zakonu dobil lastnik, po novem pa pripada nevladnim organizacijam s področja zaščite živali oziroma ga namenijo za izvajanje javnih nalog skrbi za živali. V inšpekcijskem zapisniku tudi piše, da je inšpektorica vseh 24 odvzetih živali prodala trem kupcem. Društvo za zaščito konj in Valerija Podgornik v tej zvezi nista omenjena.

Priporočamo