»Kanin jutri, v soboto, 30. 9., in v nedeljo, 1.10. 2023, ne bo obratoval. Hvala za razumevanje.« Na videz nedolžen stavek, ki bi ga lahko na Kaninu kadarkoli pripisali vremenskim razmeram, tokrat za sabo nosi odločitev Inšpektorata ministrstva za infrastrukturo, da začasno prepove obratovanje krožno-kabinske žičnice na naše najvišje smučišče. Informacijo nam je danes potrdil Danijel Krivec, ki vodi županovo komisijo za gradnjo novega Kanina, in pojasnil, da bo po odredbi inšpektorja smučišče zaprto, dokler mu vodstvo smučišča ne dostavi zahtevanih in podpisanih dokumentov. Gre za dokumentacijo družbe Poma, ki smučišču dobavlja rezervne dele za žičniško infrastrukturo in ki je lani opravila podrobnejši pregled naprav.

»Ne da Kanin nima sreče, prijateljev nima. A mi se bomo še borili in mislim, da bomo zagato tudi rešili. Sicer bo škoda za bovški turizem prevelika,« je razmere okrog Kanina komentiral Danijel Krivec. Prepričan je, da je inšpektor dobil nalogo, naj Kanin začasno zapre. »Postavil se je na stališče, da dokumentacije ni, zakon pa mu omogoča, da smučišče zapre, čeprav se je v takšnih primerih doslej vedno postavilo rok, do kdaj je potrebno stvari urediti,« pravi Krivec in dodaja, da se je s Kaninom začelo zapletati, odkar so pred tedni napovedali skorajšnje sprejetje zakona o Kaninu, ki bi na Bovško prinesel predvidoma 55 milijonov evrov za posodobitev smučišča.

Zavod za gradbeništvo: neustrezno označeni in nepodpisani dokumenti

Že dlje časa je znano, da je kaninski krožno-kabinski žičnici konec lanskega leta ob petdesetletnici potekla življenjska doba in da Kanin brez celovite prenove dolgoročno ne bo več mogel obratovati. Občina Bovec je na lanskem razpisu ministrstva za gospodarstvo, ki je smučiščem namenilo slabih 64 milijonov evrov pomoči, izpadla, kot lastnica smučišča si zato odtlej intenzivno prizadeva za poseben zakon, do dokončnega sprejetja pa si je obetala, da bodo pristojne inštitucije obratovanje žičnice podaljševale. A tokrat je tudi Zavod za gradbeništvo (ZAG), s katerim so bili pretekli teden dogovorjeni za pregled naprav, odstopil od pregleda. Tudi na zavodu se sklicujejo, da iz Bovca niso prejeli zahtevane dokumentacije.»Zavod za gradbeništvo je bil seznanjen z informacijo, da je Poma konec leta 2022 na predmetni kabinski žičnici izvajala določene preglede, vendar z ugotovitvami Poma ni bil seznanjen,« pojasnjujejo na zavodu in dodajajo, da so vseskozi pregled pogojevali s predložitvijo ustreznih poročil, iz katerih bi bile razvidne ugotovitve in stališče Pome glede podaljšanja skrajnega roka življenjske dobe naprave. »Do dogovorjenega začetka izvajanja strojno-tehničnega pregleda je naročnik ZAG-u dostavil samo neuradne zapise proizvajalca Poma, ki niso bili ustrezno označeni, datirani, niti podpisani. Iz njih tudi ne izhaja, da se je stališče Pome o skrajnem roku življenjske dobe za kabinsko žičnico spremenilo, torej je življenjska doba naprave že potekla,« pojasnjujejo na Zavodu za gradbeništvo, zakaj na ogled niso prišli. 

Na pristojni ministrstvi za infrastrukturo in gospodarstvo smo se obrnili z vprašanji, kakšni so njihovi načrti in pomisleki glede Kanina, na njihove odgovore še čakamo. Po naših informacijah se bodo predstavniki obeh ministrstev s predstavniki Kanina in bovške občine sestali ta četrtek, prihodnji teden pa Bovčani odhajajo na pogovore tudi čez mejo k italijanskim žičničarjem iz Selle Nevee. Če se zgodi, da bo krožno-kabinska žičnica ostala zaprta, bo namreč edina dostopna pot na smučišče vodila z italijanske smeri.

Turistični ponudniki: katastrofa

Turistični ponudniki na Bovškem so v skrbeh. Vse od leta 2013, ko sta v globino padli dve gondoli in je smučišče obstalo za nekaj let, poslušajo obljube o prenovi Kanina. Mnogi se po enajstih letih zato sprašujejo, ali je pristop k obnovi sploh pravi. ​Valentina Marovt je lastnica hotela Sanje ob Soči. Zanjo je trenutno čas iskanja in podpisovanja pogodb s kadrom, ki ji bo pomagal čez zimsko sezono, novica o inšpekcijskem zaprtju Kanina zato prihaja v izjemno neugodnem času. »Za nas ponudnike to pomeni katastrofo. Znova podoživljamo travme iz leta 2013. Resnično upamo, da bodo tisti, ki so pristojni za tehnični pregled žičnice, prišli, pregledali in ugotovili, ali žičnica še lahko obratuje ali ne. To je v tem trenutku za nas ponudnike, ki si vsi želimo, da Kanin obstane, dragocena informacija,« pojasnjuje hotelirka.

Prenove hotela Kanin, ki je denimo zaprt vse od nesreče na Kaninu leta 2013, se je nov lastnik Ivan Fornazarič že spomladi loteval s cmokom v grlu, saj še ni imel konkretnih zagotovil o tem, ali oziroma kdaj bodo posodobili kaninski zimsko poletni center. »Vsekakor nas skrbi situacija glede kaninske žičnice in smučišča, ki je bistvenega pomena za razvoj turizma v Bovcu in tudi širše. Zaskrbljujoče je, da projekt obnove še niti ni profesionalno izdelan, medtem ko bodo žičnici uporabna dovoljenja potekla. Stara je 50 let. Nerazumljivo je, da se čaka na čudež,« je spomladi za Primorske novice komentiral dogajanje. Danes so razmere še za odtenek slabše. 

Priporočamo