Vse analize bodočega poslovanja termodivizije skupine HSE, ki jo sestavljata Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje, izkazujejo nerentabilnost obeh družb zaradi sprememb na trgu in padca cen električne energije bistveno pod stroškovno ceno, so sporočili iz HSE.

»HSE od 1. januarja 2025 ne bo mogel več zagotavljati zadostnih sredstev za nemoteno poslovanje Teša in Premogovnika Velenje, saj bi to pomenilo nedovoljeno državno pomoč. Brez ustrezne rešitve bo tako Teš leta 2025 postal insolventen, posledično pa tudi Premogovnik Velenje, saj je Teš njegov izključni kupec,« so zapisali.

Upoštevajoč strateški status državne naložbe v skupini HSE so vodstva HSE, Teša in Premogovnika Velenje z zunanjimi strokovnjaki v zadnjem letu preučila vrsto scenarijev in izvedla številne analize, povezane s prestrukturiranjem termodivizije.

»Vsem možnostim, ki so bile na mizi, je skupno dejstvo, da ima HSE kot družbenik omejene pristojnosti in možnosti v zvezi s financiranjem nadaljnjega poslovanja Teša in Premogovnika Velenje po 31. 12. 2024, ko ne bodo več izpolnjeni pogoji za uporabo dosedanjih metod financiranja, to je plačila tržne cene električne energije v kombinaciji s periodičnimi dokapitalizacijami ali plačila cene električne energije, oblikovane po metodi dodatka na stroške,« so pojasnili. Po tem datumu bi smel HSE Tešu plačevati izključno tržno ceno električne energije, vsako drugo financiranje termodivizije pa bi bilo lahko neskladno s pravili EU o državni pomoči.

Poudarili so, da popolna nadomestitev Teša kot toplotnega vira z novimi viri kratkoročno ni mogoča. »Zaprtje edinega ogrevalnega vira ogrevanja bi predstavljalo nepredstavljivo in nedopustno tveganje za več kot 35.000 prebivalcev Šaleške doline ter za gospodarstvo in industrijo na tem območju,« so opozorili.

Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj je ob tem izpostavil, da od začetka leta vlagajo velike napore v iskanje in analiziranje različnih scenarijev, ki bi termodiviziji HSE omogočili vzdržen izstop iz premoga.

Sodelovanje pri reševanju težave je pozdravil tudi generalni direktor Premogovnika Velenje Marko Mavec. Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, bodo v premogovniku postopno zmanjševali proizvodnjo premoga: »Ta bo potekala na enem odkopu in bo skoncentrirana na jamo Preloge, medtem ko bomo v jami Pesje hkrati začeli zapirati jamske objekte.« V družbi se po njegovih besedah nadejajo čimhitrejšega sprejetja zakona o postopnem zapiranju premogovnika, v okviru katerega bodo zagotovljena sredstva za zapiralna dela in sanacijo prostora.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer je danes sporočil, da se je finančno stanje Teša zaostrilo do te mere, da bi se brez ukrepanja države z letom 2025 začel stečajni postopek. Za začasno rešitev težave pripravljajo interventni zakon, ki bi omejil delovanje Teša in Premogovnika Velenje zgolj na ogrevanje.

Uredniški komentar Darijana Koširja: Logični konec in opomin za Krško

Priporočamo