Predsednik vlade Robert Golob je moral do danes obvestiti državni zbor, kdo bo iz obstoječe vladne ekipe začasno prevzel vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo ali pa v državni zbor poslati ime kandidatke oziroma kandidata. Robert Golob je sicer prejšnji teden po odstopu Emilije Stojmenove Duh opravil pogovore s potencialnimi kandidati za ministra za digitalno preobrazbo. Ker novega imena še ni našel, bo resor začasno – za največ tri mesece – vodil minister za finance Klemen Boštjančič. Njegova glavna prioriteta, tako premier, bo pridobitev evropskih sredstev za projekt superračunalnika in podatkovnega centra v Mariboru. Boštjančič je pred tem po odstopu ministrice Sanje Ajanovič Hovnik že začasno vodil ministrstvo za javno upravo. Kot je dejal premier, pogovore s potencialnimi kandidati za vodenje resorja še opravlja. 

Stojmenova Duh je odstopno izjavo podala konec septembra. Odstop je sledil po večmesečnih očitkih o nepravilnosti pri nakupu 13.000 računalnikov, nanjo so leteli tudi očitki o odsotnosti rezultatov in o vodenju ministrstva, njeno usodo pa je zapečatilo razkritje, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Golob pri Sajovicu izpostavil politične izkušnje, pri Logaju organizacijske sposobnosti

Potem ko sta se prejšnji teden pred pristojnima odbora uspešno predstavila dosedanji vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic, ki bo na čelu obrambnega resorja nasledil Marjana Šarca, in Vinko Logaj, ki bo položaj šolskega ministra zasedel po odstopu Darja Felde, bodo njuno imenovanje na izredni seji danes v državnem zboru z glasovanjem dokončno potrdili poslanci. 

Premier je spomnil, da se je ministrsko mesto na obrambnem resorju izpraznilo po izvolitvi dotedanjega ministra Marjana Šarca za evropskega poslanca, donedavni minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pa se je odločil za vrnitev "na svoje matično delovno mesto na pedagoški fakulteti v Kopru".

Sajovicu, ki je po Golobovih besedah danes še zadnjič v poslanskih klopeh, se je premier zahvalil "za vse, kar je v teh dveh letih naredil za poslansko skupino Svobode". "Vem, da ga boste vi pa tudi mi na tej funkciji zelo pogrešali," je dejal. Označil ga je za "enega najbolj izkušenih, če ne najbolj izkušenega politika v Svobodi". "Zaradi tega je odločitev zanj kot ministra za obrambo ena najlažjih odločitev, kar sem jih kadarkoli sprejel," je pojasnil. Po njegovih besedah je bil Sajovic zelo aktiven, ne samo v poslanskih klopeh, kjer je tretji mandat, ampak tudi na lokalnem nivoju, kjer je deloval kot župan, predsednik krajevnih skupnosti, občinski svetnik in tudi dolgoletni veterinar, "kar pomeni, da je imel ves čas stik z ljudmi. "Nikoli se ni zapiral v steklene gradove, bil je politik, ki je razumel glas ljudstva in glas terena, ker je tam tudi deloval celo svoje življenje," je dejal premier.

V opoziciji so kritični do kandidatov za obrambnega ministra Boruta Sajovica in ministra za vzgojo in izobraževanje Vinka Logaja in ju na današnjem glasovanju v DZ ne bodo podprli. Sajovicu so denimo očitali pomanjkanje poznavanja področja obrambe, Logaju pa nezadostna pojasnila na predstavitvi na odboru. Kritični so tudi do številnih menjav v vladi.

Pri Logaju pa je premier izpostavil dolgoletne izkušnje na področju šolstva, kjer je začel kot učitelj in ravnatelj. Spomnil je tudi na Logajevo vodenje Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Kamnik in področje otrok s posebnimi potrebami izpostavil kot posebno dimenzijo.

Dokler tega ne izkusiš, ne veš, kako izgleda, ko moraš pomagati tistemu, ki si dejansko ne more sam pomagati, je poudaril premier. "To je tisto, kar te naredi kot človeka bistveno boljšega, zato ker se dejansko zaveš svojega osebnega poslanstva pri delu z dejansko ranljivimi, ne s tistimi, ki nočejo, ne s tistimi, ki ne najdejo poguma, ampak s tistimi, ki so že od rojstva zaznamovani, da so drugačni in da potrebujejo našo pomoč," je pojasnil premier.

Priporočamo