Konec maja je službeno vozilo ministrice Emilije Stojmenove Duh na avstrijski avtocesti prekoračilo dovoljeno hitrost. Se zgodi. Tudi odgovornost je v tem primeru običajno voznikova. Malo manj ugoden za ministrico pa je podatek, da se je njeno ministrstvo skušalo izogniti plačilu globe. Za nameček naj bi med vožnjo pri naših severnih sosedih vozilo uporabilo modre utripajoče luči. To je v tujini dovoljeno izključno v primeru vožnje v varovani koloni.

Incident se je po poročanju N1 pripetil maja, ko je bila ministrica na službeni poti v Ženevo. Med vožnjo proti dunajskemu letališču je službeno vozilo ministrstva ujel radar. Ministrstvo je julija dobilo poziv avstrijske policije, naj jim posreduje informacijo, kdo je vozil vozilo in storil prometni prekršek.

V odgovor je ministrstvo poslalo dopis slovenskemu veleposlaništvu na Dunaju, v katerem je veleposlaništvo pozvalo, naj pristojne avstrijske organe zaprosi, naj odstopijo od morebitnega pregona oziroma kaznovanja voznika.

V dopisu so kot razlog navedli, da je vozilo na avstrijski avtocesti obtičalo v zastoju. Da ministrica z delegacijo, v kateri je bila sicer le ena zaposlena, ne bi zamudila leta, je bil voznik službenega avtomobila »primoran prižgati modre luči«. Če ga je kdo »primoral«, medtem ni znano.

Ni dovoljeno v Sloveniji, kaj šele v tujini

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je ministrstvo poučil, da uporaba modrih luči v situaciji, kot so jo opisali v dopisu, ni dovoljena niti v Sloveniji. Še več. Slovenska vozila jih na ozemlju tuje države sploh ne bi smela uporabljati. Ministrstvo za zunanje zadeve ob tem meni, da je globo treba plačati. Tudi z vidika ugleda Slovenije v tujini. Na ministrstvu za digitalno preobrazbo pravijo, da je voznik avgusta avstrijskim organom posredoval vse potrebne informacije, na podlagi katerih pa doslej niso ugotovili nepravilnosti.

Stojmenovo Duh v petek čaka že druga interpelacija zaradi domnevno spornega nakupa računalnikov, odgovornost za nov incident pa pripisuje policiji, ki zagotavlja varovanje in prevoz vladnih funkcionarjev.

Policija sicer trdi, da se je ministričin voznik pred uporabo modrih luči o tem posvetoval z inšpektorjem policijskega centra za varovanje in zaščito. »Ne glede na vsebino komunikacije zgoraj omenjenih oseb pa gre v konkretnem primeru za ugotavljanje individualne odgovornosti voznika za prekršek. Tudi slovenska policija postopa enako, če je pri nas ugotovljen prekršek in je lastnik vozila tuja pravna oseba ali državni organ,« so odgovorili na policiji.

Po neuradnih informacijah naj bi inšpektor vozniku sicer pojasnil, da v tujini ne sme uporabiti modrih luči in da bo odgovornost njegova.

Ostri odzivi politike

Medtem ko so z vladne strani še prejšnji teden prihajala zagotovila o podpori premiera Goloba ministrici, pa naj ta zdaj ne bi bila več gotova. Po informacijah STA je nezadovoljen tudi predsednik vlade, ki je ta teden na službeni poti v New Yorku.

Finančni minister Klemen Boštjančič sicer pravi, da ni obveščen o nobeni spremembi podpore ministrici. »V petek se bo zagovarjala pred očitki iz interpelacije, napovedanih je 11 ur razprave, verjamem, da bo več kot dovolj časa, da bo sama odgovorila na vsa vprašanja. Več kot to danes nimam dodati,« je bil redkobeseden.

 

Da gre za kočljivo zadevo, je medtem poudaril minister za delo Luka Mesec. »Ta stvar je zelo kočljiva, ta hip čakamo odziv predsednika vlade, ministrica prihaja iz kvote stranke Svoboda, po tem odzivu pa pričakujem, da se bomo, če ne že danes, pa jutri zjutraj pred sejo vlade, pogovorili, kako ukrepati,« je dejal.

Ostri odzivi na ravnanje Stojmenove Duh prihajajo iz opozicijskih vrst, kjer menijo, da bi morala odstopiti, če želi ohraniti integriteto.

Na dogajanje se je odzval tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, ki je pri spornem nakupu računalnikov zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju, Robert Šumi. O primeru je bil sicer, kot je dejal ob robu srečanja z novinarji ob 20-letnici komisije, obveščen prek medijev, a je poudaril, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.

Po njegovih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. »Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to nesprejemljivo,« je poudaril Šumi.

Priporočamo