Krajani Strug so se danes ponovno zbrali v tamkajšnjem gasilskem domu, kjer so izvedeli, da je selitev iz tega naselja neizbežna. Po dobrih dveh urah so nekateri odhajali razočarani in žalostni, vprašanj pa je vsaj državni sekretar in vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic pričakoval več, kot pa so jih krajani zastavili vrhunskim strokovnjakom geološke stroke. Ti so jim namreč pojasnili, da Struge ogroža več plazov in ne le eden, zato ljudem varnosti ne morejo zagotoviti.

»Deset hiš bo uvrščenih na seznam objektov za nadomestitev. Vse bo stroka v prihodnjih dneh še enkrat obiskala in pregledala vsakega posebej, zato je mogoče, da se bo na seznamu znašla še kakšna hiša več,« je dejal Šefic in dodal, da so to ljudem povedali že pred 14 dnevi. »Res je pa, da takrat še nismo imeli podlage, ki je zdaj predvidena v dopolnitvi zakona o obnovi po poplavi, ki je ta čas še v javni razpravi, v njem pa bodo zapisani vse načrtovane aktivnosti in tudi roki za izvedbo. Zavedamo se, da se bodo še pojavljali posamezni izzivi in težave, a menim, da bomo za vse našli ustrezne rešitve,« je dejal Šefic. In še, da bo državna tehnična pisarna skupaj s strokovnjaki drugih strok najprej pripravila strokovno mnenje, ki ga bodo dobili tudi v vladni službi za obnovo, nato bodo oblikovali ustrezen sklep, ki bo šel v potrditev v vlado. »Ta bo moral biti v skladu z zakonom, potem ko bo ta sprejet, pa bo še 15 dni v javni razgrnitvi in bodo lahko predloge k njemu podali tudi vsi prizadeti, naša služba pa se bo morala do vsakega od predlogov opredeliti. Šele na tej podlagi bo oblikovan sklep, ki bo šel v potrditev komisiji za obnovo. Če bodo predlogi ustrezno utemeljeni, jih bo sprejela tudi vlada in o njih odločila, v treh mesecih po izdaji sklepa pa bo predvidena dokončna izselitev,« je Šefic ponovil korake, ki bodo sledili. Tako kot prebivalci Letuša in Roj bodo tudi prebivalci Strug lahko izbirali med več možnostmi: nadomestnimi gradnjami, odškodninami ali selitvijo v drugo nepremičnino, ki jo bo odkupila država in nato prepisala na prizadete posameznike.

Občina nadomestnih lokacij nima v izobilju

Tako župan Luč Klavdij Strmčnik kot tudi nekateri prebivalci so bili po sestanku še vedno skeptični, predvsem glede denarja, ki naj bi ga občina še vložila v zasilno sanacijo hiš. Te bi bilo namreč pred zimo treba podbetonirati in vsaj minimalno ogrevati, da ne bi propadlo stavbno pohištvo in vse, kar je še v hišah. »A poraja se dvom, ali naj sploh vlagamo denar v nekaj, kar bo nato porušeno. Za vodovod smo dejansko že danes dogovorjeni s komunalo, da ga uredimo, to je nujno,« je po sestanku dejal župan Strmčnik, ki te dni išče tudi lokacije za nadomestne gradnje. Teh pa v njegovi občini ni na voljo v izobilju. »Vsaka občina si seveda želi, da bi zadržala čim več duš. A najbolj razočarani so starejši, ki so še vedno upali, da selitev le ne bo zapovedana. A zdaj so tudi sami slišali, da druge možnosti ni, ker Strugam in občini grozi več plazov,« je po sestanku dejal Paul Orešnik. Da je selitev neizbežna, se je delno že sprijaznil Božo Robnik, ki ima v Strugah ne le hišo, pač pa tudi mizarsko delavnico. Ravno selitev slednje bo najtežja. »A kaj naj, če pa moji delavnici grozijo kar štirje plazovi. Če se bo kakšen sprožil, bo kdo hitro s prstom pokazal name, češ, saj je imel možnost za umik, pa tega ni storil. Vprašanje je tudi, ali bi mi zavarovalnica objekt sploh še zavarovala. Skratka, selitev bo zelo težka, a druge možnosti žal ne bo. Težko pa čakam na obisk odločevalcev, saj imam zanje še nekaj vprašanj. Med drugim, ali mi bo država pokrila najemnino v nekem drugem objektu, kar bi bilo zame dejansko sprejemljivo,« je po sestanku misli strnil Robnik. 

Priporočamo