Kot smo te dni lahko prebrali na portalu javnega zavoda RTV, so bile v ponedeljek vse oči uprte v superluno, ki je bila tokrat redka kombinacija superlune in modre lune. In če se luno, sploh če je v kakšnem še posebno zamaknjenem stanju, povezuje s tem, da močno vpliva na psihofizično počutje slehernikov pod njo, nas tokratna superluna ni razočarala.

Gabrova in Golob sta lažna vegana

Sploh če predpostavljamo, da je prav njena čarobna moč kriva za to, da sta se prva zaljubljenca v državi, predsednik vlade Robert Golob in vplivnica Tina Gaber, čez noč iz ortodoksnih veganov spreobrnila v častilca morskih živali na krožnikih. »Ekskluzivne fotografije: kako se – očitno lažna vegana – Golob in Tina Gaber na Lošinju mastita z ribami, školjkami in škampi,« se je minule dni razbohotil naslov sestavka na spletnem mestu požareport.si. Kot smo lahko prebrali in seveda podrobno pregledali vse dokumentirano fotogradivo, sta si poglavar vlade ter njegova uradna spremljevalka in svetovalka za prehranske modele, čisto zares tešila glad s pestro zakladnico morskega življa. »V hrvaškem Malem Lošinju, v restavraciji Bocca Vera, sta se namreč pred dnevi mastila s školjkami kapesantami, karpačem iz tune in brancina ter z rezanci s škampi. Golob v belih supergah, ki je hrano naročal, medtem ko je Tina Gaber telefonarila, je vmes pil vino, ona pa eno od sladkih brezalkoholnih pijač. Še prej je Gabrova osebno odslovila vladnega varnostnika (no, bila sta dva), sicer pa se za mizo, kar je razvidno tudi s fotografij, nista ravno veliko pogovarjala,« pa je podrobna analiza postreženega in pojedenega.

Oči mednarodne in domače javnosti so bile minule dni, poleg v nebo in na krožnike v restavraciji v Malem Lošinju, uprte še v Mongolijo, kamor je skupaj s soprogom Alešem Musarjem in spremstvom odletela predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je poročala državna tiskovna agencija STA, bo njeno potovanje za vselej vpisano v kronike slovenske države, saj je šlo za sploh prvi uradni državniški obisk kakšnega slovenskega predsednika oziroma predsednice v Mongoliji, odkar je ta s Slovenijo pred 31 leti vzpostavila diplomatske odnose. Kot smo lahko prebrali iz poročila, ki ga je sestavil urad predsednice, je mati naroda ob prihodu tamkajšnjemu vodstvu izrazila zadovoljstvo, da lahko Slovenija z Mongolijo deli znanje in izkušnje pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi v okviru projekta, namenjenega prenašanju znanja ženskam na ruralnih območjih. V okviru zgodovinske diplomatske misije je med drugimi gospodarskimi in državniškimi obveznostmi še nagovorila udeležence delavnice na temo opolnomočenja žensk v gozdarstvu kot del tekočega razvojnega projekta Slovenije v Mongoliji, v znak podpore pobudi mongolskega predsednika, ki ima za cilj zasaditev milijardo novih dreves v državi, pa je simbolično zasadila še en rdeči bor.

Ljudmila Novak se je nepričakovano znašla na Japonskem

Kako je pravzaprav s potovanji v imenu ožje ali širše države, je minule dni podrobno obrazložila še ena popotnica svetovnega kova Ljudmila Novak. Nekoč prva dama Nove Slovenije in evropska poslanka je napovedala, da po neuspešni misiji za ponovni naskok na položaj evropske poslanke celo razmišlja, da bi odšla v pokoj, ampak kot je namignila, ima še šest mesecev časa za premislek, tako da vmes lahko pride kakšna sanjska ponudba, kot se je slikovito izrazila. Ne manjka pa ji ne idej ne motivacije, s tem da si trenutno kakšnih večjih potovanj po svetu v tem počitniškem času ni zaželela, ker je zaradi svoje funkcije v preteklosti veliko prepotovala. »Želela sem si na Japonsko in mi je to nepričakovano uspelo v sklopu delegacije EP oziroma odbora za transport in turizem. Enako je bilo z željo po obisku Svete dežele. V Izrael sem šla z delegacijo, le še romanja v Sveto deželo mi ni uspelo uresničiti – in glede na situacijo na Bližnjem vzhodu niti ne kaže, da mi kmalu bo. Bi pa z veseljem šla na Islandijo,« je povedala Novakova in pridala, da si bo namesto Svete dežele ali Islandije z možem privoščila nekaj dni oddiha ob Jadranskem morju.

V vrhunski formi za potovanja so kronisti najbolj branega štajerskega dnevnika zasačili še Heleno Blagne. »Če obiščete instagramovski profil Helene Blagne, se vam bo hitro zazdelo, da na njem vlada večno poletje. Naša pevska diva rada potuje, zlasti v tople kraje. Obožuje turkizno morje, mehek pesek na plažah in palme, tudi v zimskih mesecih. Poletje je zanjo precej delovno, a tokrat si je nekaj dni vendarle vzela le zase. Že dolgo si je želela doživeti daljši oddih,« so bili navdušeni nad videnim in ji pripisali še nekaj komplimentov neslutenih razsežnosti.

Helena Blagne

Helena Blagne je vsak dan mlajša, tudi zato, ker vsak trenutek izkoristi za oddih. Foto: osebni arhiv

»Ob napovedi dopusta in novih projektov je objavila tudi nekaj zelo poletnih fotografij, s katerimi je svoje sledilce spet spomnila, da je razred zase. Šestdeset let je že dopolnila, a ga ni junaka, ki bi ji ta leta pripisal. Rada pozira tudi brez ličil, v naravni podobi. Zdi se kot deklica. Še posebno veliko pozornosti je tokrat pritegnila fotografija, na kateri se soncu nastavlja v belem bikiniju,« je te dni vrelo iz Večerove redakcije.

Dolenjska ognjena voda za Donalda Trumpa

Nedvomno lahko v kratkem pričakujemo še bolj okrepljeno diplomatsko ofenzivo Slovenije, saj se je z dopusta vrnila Tanja Fajon. In to z eksotične lokacije, kot so v svojem sestavku o počitnikovanju zunanje ministrice zapisali na spletnem razpečevalcu novic siol.net. »Počitnice so končane. Vesela sem za vsak brezskrben trenutek. Za nahrbtnik. Za ljudi na poti. Za prekrasne pohode. Za neznano, nepredvidljivo, drugače. Za prijatelje. In potem se je še lepše vrniti domov,« je ministrica Tanja Fajon na instagramu zapisala ob nizu fotografij, ki so nastale na dopustu, razkrivajo pa, da se je na dopust odpravila na Zelenortske otoke, saj je na eni od fotografij mogoče videti tamkajšnji ognjenik Pico de Fogo. Ob njej je bil mož Veit-Ulrich Braun,« pa je zapis, ki so ga razposlali v svet in na splet.

Prav posebno diplomatsko intervencijo, vredno podpore urada predsednice in zunanjega ministrstva, si je minule dni omislil še en Slovenec, ki je dober glas o deželi na sončni strani Alp desetletja širil onkraj te apnenčaste gmote. Kot so razkrili na portalu topnews.si, je Matjaž Tomlje, nekdanji avtomobilski dirkač, minule dni predstavil pobudo »Svetovni mir – Donald Trump«, ki jo promovira kot največjo mirovno iniciativo v samostojni Sloveniji.

Matjaž Tomlje, predstavirtev revije Fashion Avenue

Matjaž Tomlje je prepričan, da mora na volitvah v ZDA zmagati Donald Trump, ki bo po vsem svetu razširil mir.

Kot je pojasnil Tomlje, sta v osemdesetih letih Angela Borštnik in njen sin Jože iz vasi Krka na Dolenjskem pridelovala sadjevec in brinjevec ter ga poimenovala mirovni napitek, pošiljala pa sta ga mnogim državnikom po svetu z željo, da bi po svetu zavladal mir. Med drugim so bili prejemniki njune dolenjske ognjene vode, kot je naštel Tomlje, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton, Mihail Gorbačov, Indira Gandi, Erich Honecker, papež Janez Pavel II. in še stotine drugih pomembnežev iz sveta politika in vladanja. Kot je še navrgel mojster krotenja hitrosti za volanom, je po smrti družine Borštnik sam prevzel to koordinacijo za svetovni mir in bo v kratkem predal mirovni napitek Donaldu Trumpu v ZDA, iniciativo za oznanjanje pacifizma pa bo predstavljal še na Hrvaškem in v Srbiji. Njegova glavna želja je, da bi bil prav Donald Trump izvoljen za predsednika največje ekonomske in vojaške sile na svetu, saj, kot se je izrazil, v tistem času, ko je že poveljeval prvi moči sveta, ni začel nobene vojne. 

 

Priporočamo