Bojan Veselinovič je junija lani, ko je še vodil STA, na ljubljansko okrožno sodišče vložil zasebno tožbo zoper takratnega premierja Ivana Janeza Janšo. Ta je na svoj profil na twittterju maja lani zapisal: »Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8.500 evrov. Več kot predsednik republike.« Janša je Veselinoviča s tem zapisom razžalil, saj mu je očital, da naj bi bil sokriv za smrt novinarja Bojana Meška.

Ob prihodu na celjsko sodišče je Janša, ki je prišel v spremstvu odvetnika Francija Matoza, dejal: »Veselinovič je kot direktor STA izvajal pritiske in mobing na Meška in ga odpustil, medtem ko je bil na bolniški. Gre za enega najhujših primerov maltretiranja kakšnega novinarja v zgodovini pri nas, rezultat pa je drastičen, saj je Meško kmalu po odpustu umrl.« Na predobravnavnem naroku pred sodnico Leonido Jager je dejal, da krivde za očitano kaznivo dejanje ne prizna. »Očitka oziroma tožbe tudi ne razumem najbolje,« je dejal sodnici. Ko ga je ta povprašala, česa ne razume, pa je odgovoril: »Splošno znano dejstvo je, da je bil Borut Meško odpuščen zaradi šikaniranja, ko je bil zaradi težke bolezni v bolniškem staležu. Pozneje je tudi umrl.« Janšev odvetnik Matoz je predlagal, da sodišče zasliši več prič, med njimi Uroša Urbanijo, Nenada Glücksa, Igorja Kršinarja, Igorja Mekino ter dva odvetnika, Radovana Cerjaka in Ivana Kukarja. Slednja naj bi, je dejal Matoz, pojasnila, da je zasebni tožilec vedel za Meškovo bolezen in stanje v času, ko mu je bila vročena izredna odpoved. Predlagal je tudi, da se vpogleda v spis ljubljanskega delovnega sodišča v zvezi s poravnavo med STA in svojci pokojnega zaradi nezakonite izredne odpovedi. Prav tako je Matoz sodišču predložil 13 člankov, v katerih se je pisalo o tem, da je bil nad Meškom izvajan mobing.

Tožnik in njegov zastopnik, odvetnik Gorazd Fišer, se do predlogov danes še nista želela opredeljevati, je pa Fišer v spis že vložil Veselinovičeve plačilne liste za več mesecev, s katerimi dokazuje, da njegova plača niti približno ni znašala toliko, kot je v tvitu zapisal Janša.

Za hudo bolezen izvedeli šele prek odvetnika

Ob odhodu s sodišča je Veselinovič dejal, da je bil žaljivi tvit z nagnusno vsebino objavljen ravno sredi največjega boja STA za obstanek v medijski krajini. »In kaže na to, s kako nizkotnimi orodji je bil takratni premier pripravljen poseči v zgodbo, ki je bila krmarjena s strani vlade in morda še koga. Kolektiv STA se ni vdal, sam sem prenesel marsikaj, a ta inkriminirani tvit je presegel vse meje. Zato sem se tudi odločil za tožbo,« je dejal Veselinovič, ki se čudi, da lahko nekdo vsevprek obtožuje ljudi, da so bili sodelavci pri umoru. In to brez dokazov! »Zgolj zato, da organizirani troli pišejo še bolj nizkotne tvite. Tvit vsebuje glavno sestavino pri večini poskusov diskreditacij s strani pripadnikov SDS pod vodstvom Janeza Janše: omenjanje lažnivega zneska plače, tokrat pa ob tem še gnusobno laž o mojem sodelovanju pri umoru. Ne eno ne drugo ne drži. Odpoved zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti je bila Borutu Mešku vročena 3. novembra 2009, ko delodajalec o njegovi hudi bolezni ni vedel ničesar. Njegovo bolezen so odkrili decembra 2009, o čemer nas je njegov odvetnik obvestil z velikim časovnim zamikom, maja 2010. Na poravnavo s svojci pa smo pristali zgolj iz pietetnih razlogov,« je dejal Veselinovič, ki je vesel, da se je sojenje, po znanih zapletih z vročanjem sodne pošte obdolženemu, končno znašlo na sodišču. Z glavno obravnavo pred velikim senatom se bo začelo marca prihodnje leto.

Priporočamo