V SD še sestavljajo svojo kandidatno listo za evropske volitve, gotovo pa bosta na njej oba aktualna evropska poslanca Matjaž Nemec in Milan Brglez, smo neuradno izvedeli. Generalni sekretar SD Klemen Žibert imen ne želi izpostavljati, napoveduje pa »veliko presenečenje«.

V NSi so medtem s postopki že skoraj pri koncu. Med evidentiranimi kandidati so njihovi najbolj izpostavljeni člani: Matej Tonin, Jernej Vrtovec, Janez Cigler Kralj in edina njihova aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bil nosilec njihove kandidatne liste predsednik stranke Matej Tonin, kot smo sicer razkrili v Dnevniku. Slednji naj bi imel po javnomnenjski anketi – za stranko jo je izvedla agencija Ninamedia – med desnosredinskimi volivci tudi največ podpore.

Kalkulacije za preboj

Med krščanskimi demokrati je namreč po naših neuradnih informacijah prevladalo stališče, da morajo narediti vse, da bo njihov izplen na evropskih volitvah kar najboljši. Vsaj en mandat evropskega poslanca morajo obdržati, so soglasni člani, saj bi le tako ohranili dovolj političnega kapitala za suveren nastop na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Naročilli so javnomnenjsko anketo, iz katere bi lahko sklepali o razpoloženju volivcev, in glede na to sestavili všečno kandidatno listo. Glede na izsledke raziskave tako tudi mnogi vidni člani pričakujejo, da bo Matej Tonin nosilec njihove liste.

Uradno so v stranki glede tega še skrivnostni. »V NSi smo že izpeljali evidenčne postopke, kjer so bili med drugimi člani NSi predlagani tudi Jernej Vrtovec, Janez Cigler Kralj, Ljudmila Novak in tudi Matej Tonin. To, kdo od njih se bo na koncu odločil, da kandidira, in vrstni red na listi, bo predvidoma znano do konca leta,« so odgovorili. Omenjena anketa naj bi med drugim tudi pokazala, da visoko podporo med desnosredinskimi volivci uživata podpredsednik NSi in nekdanji minister za delo Cigler Kralj ter nekdanji infrastrukturni minister Vrtovec (izsledkov omenjene ankete v NSi uradno niso komentirali). Poleg omenjenih so sicer med evidentiranimi kandidati še župan občine Sveta Trojica David Klobasa, predsednica podmladka NSi Katja Berk Bevc, ljubljanska mestna svetnica Mojca Sojar in občinska svetnica na Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec.

Na listo s figo v žepu

Po besedah naših sogovornikov blizu vodstvu stranke se Tonin nagiba h kandidaturi – pri čemer bi bil kot predsednik tudi nosilec liste - manj pa sta nad svojo kandidaturo navdušena Vrtovec in Cigler Kralj, ki svoje (politične) izzive vidita predvsem v Sloveniji. Ne glede na to sta sicer v podporo stranki pripravljena kandidirati, a ne na prvih mestih liste.

Toda prav zgodovina volitev v evropski parlament priča o tem, da zaporedna številka posameznega kandidata ni najbolj pomembna. Najbolj zgovorno to dokazuje primer Boruta Pahorja: bivši predsednik je leta leta 2004 kandidiral kot zadnji kandidat na listi takratne Združene liste Socialnih demokratov (ZLSD, predhodnice današnje SD). Pahor je želel s svojim imenom podpreti listo, ni pa v resnici želel v Bruselj. A je bil naposled s 27.385 prejetimi preferenčnimi glasovi edini z liste izvoljen v Evropski parlament. Za primerjavo, lista je prejela skupano 61.672 glasov, kar pomeni, da je za Pahorja s preferenčnim glasom glasovala polovica vseh, ki so glasovali za ZLSD (ko je leta 2008 postal predsednik slovenske vlade, je Borut Pahor prenehal opravljati funkcijo evropskega poslanca, nadomestil pa ga je nosilec liste Aurelio Juri).

Tudi vsi aktualni evropski poslanci so bili – ne glede na to, da so bili nekateri tudi nosilci svoje liste - izvoljeni s preferenčnimi glasovi. Tako je preboj med evropske poslance s četrtega mesta na listi SD prav zaradi preferenčnih glasov uspel Milanu Brglezu, ne pa tudi pravosodni ministrici Dominmiki Švarc Pipan in Matjažu Nemcu, ki sta bila na listi umeščena pred Brglezom. Na skupni listi SDS in SLS je prav tako zahvaljujoč 13.743 prejetim preferenčnim glasovom preboj v evropski parlament s četrtega mesta uspel Francu Bogoviču, ne pa tudi tretjeuvrščeni Patriciji Šulin.

Preferenčni glasovi

Morebitna odločitev, da Matej Tonin kot nosilec liste kandidira za evropskega poslanca, pa posredno napoveduje tudi usodo nekdanje predsednice stranke in trenutno edine evropske poslanke iz vrst NSi Ljudmile Novak. Sama naj bi namreč po neuradnih informacijah vodstvu stranke dala vedeti, da je pripravljena znova kandidirati le kot nosilka liste, sicer pa se h kandidaturi »za vsako ceno« ne nagiba. Iz krogov blizu Novakove je mogoče slišati, da aktualna evropska poslanka vztraja pri tem stališču. Na zadnjih evropskih volitvah je bila Novakova sicer nosilka liste NSi, hkrati pa je prejela tudi 19.558 pereferenčnih glasov, kar jo po številu prejetih preferenčnih glasovih postavlja na šesto mesto med vsemi takratnimi kandidati. Absolutno največ glasov je prejela danes predsednica SD Tanja Fajon (54.651 preferenčnih glasov), ki je pozneje kot evroposlanka odstopila, sledila ji je nosilka liste LMŠ Irena Joveva (42.190 preferenčnih glasov). Prav zato sta tako Joveva kot aktualni evropski poslanec, izvoljen na listi LMŠ, Klemen Grošelj med možnimi kandidati, ki bi se lahko uvrstili na kandidatno listo Gibanja Svoboda. Postopek evidentiranja se v Gibanju Svoboda še ni začel, kot smo nedavno razkrili v Dnevniku

Priporočamo