»Na povabilo k oddaji ponudbe za izvedbo forenzične preiskave postopka nakupa poslovne stavbe Litijska cesta 51 se je odzval ponudnik Ernst & Young. Glede na ponujeni obseg storitev in ceno moramo ponudbo še podrobneje proučiti,« so sporočili z ministrstva za pravosodje. Odločitev naj bi sprejeli in sporočili javnosti do konca tega tedna. Neuradno smo izvedeli, da je podjetje v ponudbi navedlo dve postavki za revizijo, na ministrstvu pa morajo ponujeno preučiti tako z vidika vsebine kot zneska. Vrednost javnega naročila je namreč ocenjena na do 50.000 evrov z davkom na dodano vrednost. Zato so se tudi odločili za zbiranje ponudb in ne objavo splošnega javnega naročila.

Povabilo k oddaji so sicer na ministrstvu konec julija poslali podjetjem Ernst & Young, Forvis Mazars Consulting in PricewaterhouseCoopers, pri čemer se, kot rečeno, preostali dve podjetji do izteka roka za oddajo ponudbe nista odločili. Ministrstvo se je za zunanjo revizijo odločilo, saj želi glede na vse dvome, ki so se pojavili zaradi sporne notranje revizije, pridobiti mnenje neodvisne institucije o pravilnosti izvedbe nakupa stavbe na Litijski 51 v Ljubljani. Dokument z revizijo postopka nakupa prostorov, ki ga je 14. junija končala revizorka Suzana Hötzl, je v javnosti dvignil precej prahu. Revizija, ki je obremenila prejšnjo ministrico Dominiko Švarc Pipan ter premierja in finančnega ministra, je nastala v spornih okoliščinah; med drugim na ministrstvu niso našli pravne podlage za revizijo, revidiranci v njej prav tako niso imeli možnosti odziva.

Na povabilo k oddaji ponudbe za izvedbo forenzične preiskave postopka nakupa poslovne stavbe Litijska cesta 51 se je odzval ponudnik Ernst & Young. Glede na ponujeni obseg storitev in ceno moramo ponudbo še podrobneje proučiti.

Ministrstvo za pravosodje

Bivša ministrica: Bolje pozno kot nikoli

Predsednik vlade Robert Golob je po tem, ko smo mediji poročali o vsebini notranje revizije, izjavil, da bi »težko govoril«, da gre za revizijsko poročilo, ki bi nastalo skladno z zakonom in standardi za izdelavo kakršnih koli revizij. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je vodji službe za notranjo revizijo Hötzlovi poslala pisna vprašanja in se je želela z njo sestati, a je revizorka po oddaji revizije najprej odšla na dopust, zdaj pa je že dalj časa bolniško odsotna. Zadevo od prejšnjega meseca pregleduje tudi urad za nadzor proračuna. Revizorji urada za nadzor proračuna se bodo sicer omejili le na ugotavljanje skladnosti postopkov notranje revizije z usmeritvami za državno notranje revidiranje. Z (ne)potrjevanjem ugotovitev revizije se ne bodo ukvarjali.

Bivša ministrica Švarc-Pipanova je po objavi pravosodnega resorja, da bo izvedena tudi zunanja revizija, dejala, da jo odločitev veseli. »Res ne razumem, zakaj je bil postopek naročila, ki sem ga odredila že februarja in smo celo že preverjali opcije za izvajalce, po mojem odhodu ustavljen, a vendar bolje pozno kot nikoli. Upam, da bo naročilo zahtevalo od ponudnikov tudi storitve forenzične revizije, ki se osredotoča tudi na odkrivanje poslovnih goljufij,« je zapisala na družbenih omrežjih. Zunanja revizija je pomemben korak tudi z vidika tega, da bodo lahko na ministrstvu čim prej začeli normalno delati, saj senca afere Litijska še vedno obremenjuje resor. Ob naštetih revizijskih postopkih sporni nakup preiskuje tudi nacionalni preiskovalni urad. 

Ministrstvo se je za zunanjo revizijo odločilo, ker želi »glede na vse dvome, ki so se pojavili o nepristranski izvedbi notranje revizije, pridobiti mnenje neodvisne institucije o pravilnosti izvedbe nakupa stavbe na Litijski 51 v Ljubljani«.

Priporočamo