Poslanci državnega zbora so prejšnjo sredo zaradi zapletov pri glasovanju o opozicijskem dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna v večernih urah prekinili sejo. Potem ko je bil s 34 glasovi za in 28 proti potrjen amandma SDS in NSi, po katerem bi se socialni transferji še naprej polno usklajevali z inflacijo, ne pa v višini 70 odstotkov, kot je predlagala vlada, so nekateri poslanci iz koalicije protestirali, češ da njihov glas proti ni bil zabeležen. Nadaljevanje seje je bilo zaradi zapleta sprva preloženo na četrtek, ko so dopoldne iz državnega zbora potrdili tehnično napako. Ne glede na to potrditev je generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar pozneje istega dne izjavila: »Možno je, da je dejansko prišlo do odstopanj, zadeva se preučuje in predvidevam, da bo vsaj delno poročilo znano kmalu.«

Seja se je zato po četrtkovi časovnici nadaljevala šele v petek. Ker vodjem poslanskih skupin ni uspelo doseči konsenza o tem, kaj se je zgodilo med glasovanjem v sredo zvečer, so odločitev o ponovnem glasovanju preložili na predsednico državnega zbora. Urška Klakočar Zupančič je v skladu s tem poslance seznanila, da bodo glasovanje o amandmaju SDS in NSi, po katerem bi socialne transferje v celoti uskladili z inflacijo, ponovili, saj da objavljeni rezultat glasovanja zaradi napake pri posredovanju in obdelavi rezultatov glasovanja ne odraža prave volje poslancev. Poslanci Svobode so si nato po enem dnevu prepričevanja, da rezultat ni pravi in da se mora glasovanje ponoviti, premislili in potrdili amandma opozicije.

Važno je le, da je bila
napaka potrjena

V SDS in NSi so se ob vsej zmešnjavi odločili za obstrukcijo seje, vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec pa je od predsednice DZ zaman terjala dodatna pojasnila o vzroku za napako. »Pomembno je povedati, da je pri glasovanju prišlo do povečanih aktivnosti pri nekaterih poslancih, pri čemer še danes ne vemo, pri katerih poslancih in do kakšnih povečanih aktivnosti je prišlo. Prav tako še danes nimamo uradnega mnenja proizvajalca,« je opozorila v petek. Ko smo nato včeraj zadevo ponovno preverjali v državnem zboru, so nas usmerili na magnetogram seje, saj da je uradno stališče tisto, ki ga je v petek sporočila predsednica državnega zbora. Ta je v državnem zboru na očitke opozicije odgovorila, da se »seveda vzrok odkriva«, a da vzrok nedelovanja oziroma nepravilnega delovanja kot tak ni pomemben pri odločitvi za ponovno glasovanje, saj da je važno le, da je bila napaka potrjena.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je prejšnji teden ocenil, da je sredino glasovanje pokazalo, da si poslanci Svobode ne upajo izraziti svojega mnenja in glasovati po svoji vesti. Špekuliral je, da so nekateri zadnji trenutek pred glasovanjem o omenjenem dopolnilu izvlekli kartico, saj da so vedeli, da bodo rezultati glasovanja javno objavljeni. »Ne obstaja niti en dokaz, da je prišlo do tehnične napake; če poslanci v okviru svojih glasovanj vlečejo kartico ven in noter, pa je to zloraba,« je še dejal.

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je v petek po posvetu prejšnji teden dejal, da je lahko povečanje aktivnosti, ki naj bi bilo vzrok za tehnično napako, posledica odstranitve in ponovne vložitve poslanske kartice, večkratnega ponavljanja te poteze ali pritiskanja različnih tipk v času, ko poteka glasovanje, je pojasnil. »Ključno je, da pravzaprav ves zaplet kaže na to, da vladajoča koalicija oziroma predvsem največja stranka ni dorasla vodenju države,« je poudaril. V državni zbor smo glede na navedbe opozicije poslali zahtevek za pojasnilo, kakšne aktivnosti poslancev so povzročile napako in pri katerih poslancih je prišlo do teh aktivnosti. Dodatno smo jih prosili, naj potrdijo ali ovržejo navedbe poslanca NSi. Vprašali smo jih tudi, ali je res prišlo do tehnične napake in ne zgolj do napake pri uporabi glasovalne naprave na strani poslancev. Odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

Dogodek krni ugled
državnega zbora in koalicije

Nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar je o dogajanju dejal, da so bila dosedanja pojasnila iz DZ neprepričljiva in da situacija meče slabo luč na koalicijo in krni ugled državnega zbora. »Najprej je del poslancev koalicije protestiral zaradi tehnične napake, češ da njihov glas proti ni bil zabeležen, nato pa so taisti poslanci ob ponovljenem glasovanju amandma sprejeli. Gre za podcenjevanje volilcev, pri čemer resnega dokaza, da je šlo za klasično napako, sploh še nismo videli.« Gantar se ob tem še sprašuje, ali se lahko nemara zaradi zapleta v prihodnje nadejamo, da se bo vsak, ki mu rezultat glasovanja morebiti ne bo všeč, začel sklicevati na to, da je prišlo do glasovalne napake v sistemu.

Do preobrata pri glasovanju koalicije je v petek prišlo po tem, ko je vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pri ponovljenem glasovanju poslance pozval k potrditvi opozicijskega dopolnila. »Prepričan sem, da sta predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič našla rešitev in dodatna sredstva, da pomagamo tistim, ki jim gre težko,« je dejal. Ministrstvo za finance in vlado smo zato prosili za pojasnilo, kje v proračunu so sedaj našli dodatna sredstva. »Sredstva bomo zagotovili s prerazporeditvami v okviru izvrševanja državnega proračuna skladno z določbami zakona o izvrševanju poračunov,« so odgovorili z ministrstva. Ali to torej pomeni, da ministrstvo pravzaprav še išče sredstva, smo jih zato še vprašali. »Prerazporeditve so običajna vsakoletna praksa v času izvrševanja proračuna. S postavk, za katere se glede na aktualne razmere izkaže, da je sredstev dovolj, jih po potrebi prerazporedimo na postavke, kjer jih morebiti primanjkuje. Načrtovanje in izvajanje proračuna namreč vedno poteka v spreminjajočih se okoliščinah,« so dopolnili svoj odgovor. 

Priporočamo