Nadzorni svet družbe 2TDK je v četrtek zvečer razrešil oba člana uprave družbe, generalnega direktorja Pavleta Hevko in direktorja Boža Emeršiča. Hkrati so nadzorniki imenovali novo vodstvo. Družbo bo poslej kot generalni direktor vodil Matej Oset, v preteklosti generalni direktor Kobilarne Lipica, v upravi pa bo kot direktor še Marko Brezigar. Slednji je bil v preteklosti slabi dve leti ob Dušanu Zorku že član uprave tega projektnega podjetja, in sicer od leta 2018 do jeseni 2020. Zadolžen je bil za gradbeno-tehniški del projekta gradnje drugega tira Divača–Koper. Tudi v času, ko je bil prvič imenovan, je, tako kot danes, na čelu infrastrukturnega ministrstva sedela Alenka Bratušek. S položaja se je moral posloviti skupaj z Zorkom v času vlade Janeza Janše. Mimogrede, tudi Oset je bil tako kot Zorko v preteklosti zaposlen v Pivovarni Laško.

Jasni politični signali

Četrtkova menjava se je zgodila le nekaj ur po jasnem vladnem signalu, da je vodstvo družbe izgubilo politično zaupanje; vlada je namreč sklenila, da ne podeli razrešnice ne direktorju ne nadzornemu svetu družbe 2TDK za poslovno leto 2021, »dokler družba 2TDK ne razjasni okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice izvajanja projekta drugi tir Divača–Koper in povišanjem investicijske vrednosti projekta (vključno z odločitvijo o znižanju rezerv), kot sta bili določeni v investicijskem programu«, so zapisali v vladnem uradu za komuniciranje. Ministrica za infrastrukturo sicer v javnosti ni skrivala, da ne goji posebnih simpatij do Hevke, zato menjava ni bila povsem nepričakovana. Navsezadnje ima vlada že nekaj časa v predalu predlog novelacije investicijskega programa drugega železniškega tira med Divačo in Koprom. V dokumentu je investicijska vrednost drugega tira v tekočih cenah ocenjena na 1,027 milijarde evrov, kar projekt podraži za 9,3 odstotka. Obenem naj bi se gradnja podaljšala za predvidoma pol leta, do sredine leta 2026. Ministrica Bratušek je v preteklosti večkrat javno poudarila, da na kakršen koli časovni zamik ne pristaja.

Zadnji veliki posel

Marko Brezigar je pred svojim prvim prihodom v 2TDK služboval v GH Holdingu. Prav to podjetje pa zdaj nastopa na ponovljenem razpisu 2TDK za železniška in predorska dela. Prvi poskus družbe, da najde izvajalca za ta dela, je pred več kot letom dni propadel, saj so dobili le eno ponudbo za 198,5 milijona evrov, ki je za več kot četrtino presegala najvišjo ocenjeno vrednost del. Poslal jo je konzorcij, v katerem so bili SŽ Železniško gradbeno podjetje (ŽGP), Kolektor Koling in Yapi Merkezi Construction iz Ljubljane.

Edina ponudba, ki je prispela na ponovljeni razpis – oddal jo je konzorcij SŽ ŽGP, Kolektor in GH Holding ter Yapi Merkezi – je še višja kot prva in seveda tudi ta presega predvideno ocenjeno vrednost del. Ponudba je namreč vredna 208 milijonov evrov brez DDV, kar je dobrih 35 milijonov evrov več od ponovno ocenjene vrednosti javnega naročila (172,5 milijona evrov). O usodi razpisa za zadnji večji sklop gradbenih del največjega infrastrukturnega projekta v državi bosta tako odločala nova člana uprave.

Priporočamo