Razplet je Tomislava Klokočovnika presenetil. »Najprej so na ministrstvu za zdravje govorili, da je z mojimi papirji nekaj narobe, nakar se je izkazalo, da so brezhibni. Potem so žogico podali v Celje in ugotovili, da so tam postopali narobe. To je birokratsko zajebavanje, nič drugega. Lahko jih je sram, kaj počnejo. V tem času bi lahko operiral 130 bolnikov!«

Kaj se je zgodilo? Ministrstvo za zdravje se je po več kot treh mesecih neodzivnosti vendarle oglasilo na Klokočovnikovo prošnjo, da mu prižgejo zeleno luč za legalno izvajanje programa kardiokirurgije v Splošni bolnišnici Celje. Ministrstvo je 17. novembra odposlalo dopis. Njegova vsebina ni takšna, kot je pričakoval primorski kardiovaskularni kirurg. Kardio Klokočovnik po mnenju ministrstva ne izpolnjuje pogojev za izdajo dovoljenja za opravljanja bolnišnične zdravstvene dejavnosti, je poročalo Delo.

Ministrstvo: pogodba za najem prostorov je nična

Splošna bolnišnica (SB) Celje ni upoštevala določil zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalih skupnostih, očita ministrstvo. V skladu z omenjenim zakonom bi morala SB Celje pridobiti predhodno soglasje ministrstva k pogodbi, s katero je bolnišnica zasebniku oddala v najem prostore, ki so v lasti Republike Slovenije.

Ker bolnišnica ni pridobila soglasja, je pogodba z družbo Kardio Klokočovnik nična, ugotavlja direktorat za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Alja Markovič Čas. In ker najemne pogodbe tako rekoč ni, podjetju Kardio Klokočovnik ministrstvo ne more izdati dovoljenja za opravljanja bolnišnične zdravstvene dejavnosti. Dopis je pripravila Petra Bogataj Šuštar, podsekretarka na direktoratu za zdravstveno varstvo. Kardio Klokočovnik ima pravico, da se izreče o ugotovljenih dejstvih, preden ministrstvo izda odločbo.

»Če so tako pametni, da so po vseh teh mesecih odkrili napako, na katero nas niso nikdar opozorili, jo bodo zdaj morali odpraviti,« je ogorčen Tomislav Klokočovnik. »Škoda, ker pacienti niso operirani, je bistveno večja od škode, ki jo je povzročil morebitni birokratski škrat. Upam, da jih bo srečala pamet.«

Presenetljiv je razlog, zakaj ministrstvo ne more izdati dovoljenja. Doslej namreč ni niti enkrat omenilo okoliščine, da je pogodbeno razmerje med bolnišnico in družbo Kardio Klokočovnik neustrezno urejeno. Poprej so se omenjali povsem drugi razlogi in okoliščine.

V Dnevniku smo septembra objavili pregled razpoložljive pisne dokumentacije in korespondence ministrstva za zdravje, povezane z zapletom vzpostavitve četrtega centra za srčne operacije v SB Celje. Iz obsežnega spisa je bila razvidna obilica domačijskega delovanja, pravnih nedoslednosti in (ne)odzivanja oblasti.

Kratka obnova: Bolnišnica in Kardio Klokočovnik sta 5. decembra lani sklenila pogodbo o sodelovanju za izvajanje kardiovaskularne kirurgije v SB Celje. Še istega dne je Kardio Klokočovnik podal vlogo za dopolnitev dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti v Celju po skrajšanem postopku. Ministrstvo mu je iz še zmeraj nepojasnjenih razlogov izdalo dovoljenje za izvajanje zunajbolnišnične dejavnosti, ne pa bolnišnične, ki bi mu dopustilo operiranje na odprtem srcu v SB Celje. Klokočovnik je zato januarja zaprosil za urgentno spremembo dovoljenja.

Julija je bilo pogodbeno razmerje še brezhibno

Ministrstvo se je na prošnjo odzvalo tako, da se je zavilo v molk. Odgovorilo mu je šele 7. julija, na dan ko je moral minister za zdravje Danijel Bešič Loredan podpisati odstopno izjavo. »Samo dejstvo, da ima SB Celje dovoljenje za izvajanje kardiovaskularne kirurgije v bolnišnični dejavnosti, in najem njenih prostorov še ne pomenita, da s tem Kardio Klokočovnik izpolnjuje pogoje za opravljanje bolnišnične zdravstvene dejavnosti,« je sporočilo ministrstvo. Da bolnišnica nima zakonsko predpisanega soglasja za cenik in najem prostorov, ministrstvo ni omenilo. Kot pogoj za izdajo dovoljenja je med drugim omenilo imenovanje odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti anesteziologije. Vlogo je Kardio Klokočovnik dopolnil 25. julija.

Čeprav je bilo vsem deležnikom znano, da Klokočovnik ustreznega dovoljenja (še) nima, so junija dopustili zagon dejavnosti operacij na odprtem srcu. Klokočovnik je v Celju operiral 28 pacientk in pacientov. Dejavnost je ustavil 2. avgusta, in sicer potem, ko mu je Zavod za zdravstveno zavarovanje sporočil, da mu ne more plačati opravljenih storitev, saj za to nima pravne podlage. Zavod ima namreč s koncesionarjem sklenjeno pogodbo zgolj za izvajanje dejavnosti na območju Kopra.

V začetku avgusta je podsekretarka Petra Bogataj Šuštar poslala elektronsko sporočilo Klokočovniku. Zapisala je, da so pri pregledu vloge za izdajo dovoljenja ugotovili, da vloga ni popolna, potrebno bo urediti pravilno soglasje za anesteziologa. »Po prejemu navedenega bo ministrstvo za zdravje nemudoma izdalo dovoljenje za opravljanje bolnišnične zdravstvene dejavnosti, saj so ostali pogoji izpolnjeni,« je zapisala. V dopisu, ki ga je pripravila 17. novembra, je podsekretarka ugotovila povsem drugačno dejansko stanje.


»Ministrstvo je uradno obvestilo dr. Klokočovnika, da je pogodba nična, ker bolnišnica in ministrstvo nista uredila odnosov,« je zaplet za Dnevnik komentiral kirurgov odvetnik Aleksij Mužina. »V prihodnjih dneh bomo pojasnili, zakaj je ta pogodba skladna s predpisi.« 

Vodstvo celjske bolnišnice je Dnevniku odgovorilo, da so ob podpisu pogodbe sklepali, da za takšno pravno razmerje velja izjema od uporabe pravil zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalih skupnostih. Ministrstvo jim poprej tudi ni sporočilo stališča, da morajo predhodno pridobiti njihovo soglasje. »Seveda bomo stališče ministrstva spoštovali,« so sporočili iz bolnišice in napovedali, da bodo nadaljevali s dolgoletnimi prizadevanji pridobivanja javnega programa kardiokirurgije, pri čemer njihov primarni interes ostaja sodelovanje s Tomislavom Klokočovnikom, s katerim se bodo sestali prihodnji teden.

Priporočamo