»Vročina bo najbolj izrazita v osrednjem in južnem delu države ter v Posočju, kjer bodo popoldanske temperature do vključno petka od 35 do 38 stopinj Celzija. Na severnem Primorskem se lahko lokalno ogreje celo do 39 stopinj Celzija. Na severu Slovenije pa bodo termometri pokazali od 31 do 35 stopinj Celzija,« je v napovedi zapisal Rok Nosan.

Temperature ob 15. uri. Vir: ARSO

Temperature ob 15. uri. Vir: ARSO

Zadnji podatki Agencije za okolje kažejo, da so na njihovih merilnih postajah le na treh krajih zabeležili temperature, nižje od 30 stopinj: na Kredarici (16), Voglu (25) in Lisci (29).

Napoved današnje vročine za prestolnico. Vir: ARSO

Napoved današnje vročine za prestolnico. Vir: ARSO

Nosana ne preseneča, da bo ta teden najbolj vroče na zahodu in jugu Slovenije. »Ta del države se namreč že več tednov sooča z velikim pomanjkanjem padavin. Od začetka julija ponekod ni padla niti četrtina običajnih padavin za to obdobje,« opozarja. »Ker se suha tla čez dan segrejejo bolj kot mokra, je tudi temperatura zraka v tem delu Slovenije precej višja kot drugod po državi.«

Opozorilo Agencije za okolje

Opozorilo Agencije za okolje

Pobeg pred vročino ne bo v celoti uspešen niti z obiskom višje ležečih krajev. Danes popoldne lahko temperatura na območju Julijskih Alp celo na nadmorski višini 1600 metrov preseže 25 stopinj Celzija. V prihodnjih dneh bo v višjih legah za kakšno stopinjo manj toplo. Poleg tega bo v zraku več vlage, zato se bodo spet začele pojavljati nevihte. Kakšna nevihta lahko nad hribi nastane že jutri. Več nevihtnega dogajanja pa se pričakuje v sredo, ko bi lahko nastalo tudi kakšno lokalno neurje. Konec tedna nam bo prinesel še več neviht, saj se bo čez naše kraje pomikala hladna fronta.

V primežu vročine pa bo v tem tednu tudi večji del stare celine. Osvežitev nas bo od severozahoda predvidoma dosegla šele povsem ob koncu tedna.

Pazite na zdravje!

Na Inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da lahko daljše obdobje vročine povzroči različne težave in pregretje telesa. Med možnimi zdravstvenimi težavami zaradi vročine so izpostavili kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico oziroma kratkotrajno izgubo zavesti ter vročinsko kap.

Težave lahko preprečite tako, da se umaknete v senco, naravo ali v hladnejše prostore. Svetujejo tudi omejitev fizične aktivnosti na prostem na jutranje in večerne ure, pa tudi uživanje lahke hrane v manjših obrokih. »Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin,« so na spletni strani zapisali pri NIJZ.

Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Ljudi zato na inštitutu pozivajo, naj bodo posebej pozorni na znake prizadetosti pri ogroženih skupinah.

Nikoli nikogar ne puščajte v zaprtem parkiranem avtomobilu!

»V primeru pregretja osebo umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Nezavestnemu ne dajemo tekočine. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo,« svetuje inštitut.

Prav tako naj ljudje ne pozabijo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči med 10. in 17. uro naj poiščejo senco. Zaščitijo naj se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s kremo z zaščito pred UVA in UVB žarki s sončnim zaščitnim faktorjem najmanj 30. S kremo naj zaščitijo kožo, ki ni pokrita z oblačili, na primer obraz, uhlje in hrbtišča rok, še svetujejo.

Priporočamo