Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki bo predvidoma nasledila Danijela Bešiča Loredana, se bo matičnemu odboru za zdravstvo v državnem zboru predstavila v torek. Pričakovati je, da bo kandidatka ob podpori koalicije zaslišanje uspešno prestala, v državnem zboru pa naj bi bila kot ministrica potrjena do konca tedna. Dosedanja državna sekretarka je pred zahtevno nalogo. Zdravstvena reforma, ki naj bi bila prva prioriteta vlade Roberta Goloba, je v slepi ulici. Prispodoba situacije je predlog zakona o digitalizaciji zdravstva, ki je bil v prvi polovici leta predstavljen kot prvi korak reforme, a so ga nedavno z mize pospravili kar koalicijski poslanci.

Preobrat je zgovoren za delo vlade, saj je koalicija zakon še konec junija kljub pomislekom glede varstva osebnih podatkov v parlamentu brez glasu proti označila kot primernega za nadaljnjo obravnavo. Rečeno je bilo, da je nastal s poenotenjem vseh delujočih v zdravstvu. Dejstva pišejo drugo zgodbo. Odbor bi moral po prvotnem načrtu predlog nato obravnavati še pred odhodom poslancev na počitnice, a so poslanci zaradi obsežnih pripomb tako zakonodajno-pravne službe kot informacijske pooblaščenke predlog po večmesečnem zamiku obravnavali šele prejšnji teden. Izkazalo se je, da zakon kljub drugačnim obljubam koalicije še ni bil nared.

Zaradi klavrnega zakonskega predloga, ki je bil projekt bivšega ministra Bešiča Loredana, je v koaliciji kar nekaj nezadovoljstva. Na ministrstvu sedaj pripravljajo nov zakon, ki naj bi ga v DZ vložili do konca leta. Ob tem so koalicijske poslanske skupine napovedale še spremembe treh sistemskih zakonov v zdravstvu, ki jih bodo v javno obravnavo predvidoma dali do konca novembra. Prednostno naj bi se koalicija med drugim posvečala omejitvi dvojnih praks dela v zdravstvu. Zaradi preteklih prelomljenih obljub glede časovnega okvira sprejemanja zakonodaje ne manjka pomislekov glede novih obljub. Z vidika sprememb v zdravstvu ni nepomemben niti trimesečni prosti tek, ko je premier Robert Golob začasno vodil zdravstveni resor.

Problem nedomišljenih reform

V obeh manjših koalicijskih partnericah novo ministrico s previdnostjo ocenjujejo kot perspektivno, zlasti zaradi njenega dela v strateškem svetu za zdravstvo, kjer se so njena stališča po mnenju naših sogovornikov skladala s ključnimi prioritetami koalicije. Nad delom koalicije medtem kot oblika pritiska visi tudi zakon iniciative Glas ljudstva. Če nadaljnji koraki v zdravstvu ne bodo šli v obljubljeni smeri, bo imela Golobova vlada velike težave s pojasnjevanjem morebitne zavrnitve omenjene novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. V sporočilu za javnost so namreč konec prejšnjega meseca poslanske skupine Svoboda, SD in Levica glede predloga novele iniciative zapisale, da ta vključuje vrsto rešitev, ki jih prek priprave novel sistemskih zakonov oblikuje tudi ministrstvo za zdravje.

Politolog dr. Marinko Banjac ob robu imenovanja nove ministrice sicer ocenjuje, da je trenutna vlada v totalnem krču in velikih projektov, kakršna je zdravstvena reforma, ne bo mogla izpeljati. Po besedah sogovornika so za to le delno krive zunanje okoliščine, kot so poplave. »Nekaj časa argument o prednosti odstranjevanja posledic poplav še zdrži, vendar bo morala vlada sprejemati tudi ukrepe, ki jih je obljubljala pred katastrofalnimi dogodki. Problem te vlade pa je, da so se ji reforme, vključno z zdravstveno, že prej sesule in niso bile domišljene v smislu upoštevanja obstoječih struktur,« je izpostavil Banjac in dodal: »Ker se Golobova vlada poleg tega sooča še z drugimi težavami in aferami, je javnost vedno bolj nezadovoljna, to pa bo skoraj zagotovo pomenilo dodatno padanje priljubljenosti vlade in s tem krepitev konfliktov med koalicijskimi partnericami. Ni daleč čas, ko bodo stranke začele še bolj intenzivno misliti tudi na lasten uspeh na evropskih volitvah.« 

Priporočamo