Po sodbi višjega sodišča, ki ne dopušča kaznovanja voznikov, ki so ob nakupu vinjete navedli napačno registrsko tablico, na Darsu pravijo, da svoje prakse izrekanja kazni ne bodo spremenili. »Zoper sodbo smo vložili pobudo za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno državno tožilstvo. Do odločitve bomo izvajanje cestninskega nadzora oziroma izrekanje sankcij nadaljevali,« vztrajajo pri Darsu in dodajajo, da je povsem isti senat višjega sodišča v eni izmed svojih preteklih odločitev 30. novembra lani odločil povsem drugače in potrdil izrečeno kazen, čeprav je šlo za enako zadevo in enake okoliščine.

Ni jasno predpisano, da je
vinjeta z napako neveljavna

Dars bo tako izrekanje kazni nadaljeval, čeprav so sodniki v sveži, precedenčni sodbi zapisali, da Dars (ali policija) pri izrekanju kazni ne more upoštevati splošnega akta o cestninjenju, po katerem voznik s podpisom potrdila ob nakupu vinjete prevzame odgovornost za pravilnost podatkov in posledice za napačne podatke, temveč se lahko opre le na zakon o cestninjenju, po katerem je mogoče kaznovati voznike, ki so uporabljali avtocesto brez veljavne vinjete.

Na Darsu pravijo, da bodo izvajanje cestninskega nadzora oziroma izrekanje sankcij nadaljevali. Dodajajo, da je povsem isti senat višjega sodišča v eni izmed svojih preteklih odločitev odločil povsem drugače in potrdil izrečeno kazen, čeprav je šlo za enako zadevo in enake okoliščine.

 

V zakonu pa je pojem (ne)veljavnosti vinjete zastavljen zelo široko, hkrati pa »vzbuja negotovost, ali se po tej določbi za prekršek kaznuje tudi posameznik, ki za uporabo cestninske ceste plača cestnino z nakupom vinjete, na kateri je prišlo do pomote pri zapisu registrske številke vozila, za katero je posameznik vinjeto kupil,« so v sodbi zapisali sodniki, po mnenju katerih je glede na zakonske predpise povsem jasno, da kazen čaka voznike, ki sploh nimajo vinjete, ki nimajo vinjete za ustrezni cestninski razred ali pa jim je veljavnost vinjete potekla. Drugače je pri tistih, ki so uporabljali elektronsko vinjeto z napačnim podatkom o registrski številki vozila in je očitno, da je prišlo do pomote pri delu zapisa registrske številke. Sodni senat je opozoril, da nikjer v zakonu ni izrecno določeno, da bi se kot neveljavna štela tudi vinjeta z napačno oznako registrske številke. 

Priporočamo