Je družbeni fenomen, na katerega se najbolj spozna sam. Estradni diverzant. Državljan, ki si je izmislil samega sebe, nepevec, ki je postal pevska zvezda oziroma nekdo, ki je koncept slaven, ker je slaven izpeljal do optimalnih mej. Čeravno za prihodnje leto napoveduje prireditev v dvorani Stožice.

Kdaj ste zaznali zabavljaški vzgib kot morda vedenje, da se je koristno delati neumnega?

Kar zgodaj. Pravzaprav že v srednji šoli, ko sem opazil, da te na tak način profesorice vzamejo pod okrilje, kar ni tako slabo. V začetku sem želel samo nastopati. Samo peti, vendar sem kaj kmalu uvidel, da to pri ljudeh ne vžge. Zakaj? Zato, ker je glasba 40 odstotkov vsega, vse drugo je intelekt, kako znaš to zaviti in spraviti do ljudi. Ne pozabimo: Helena Blagne je bila najprej seks bomba, ki se je prelevila v prvo damo in mamico, njena kariera pa je zelo upoštevala, kaj so ljudje v določenem momentu hoteli. Sam sem se tega zavedal in se korak za korakom izobrazil, kako kot neglasbeni talent s pomočjo medijev pristopiti do ljudi.

Ko ste leta 2005 izdali skladbo Srečen, ker sem moški, je youtube komaj začel delovati. Kateri mediji so bili na voljo?

Youtube je bil v povojih, bili so tiskani mediji in pa televizija. Pesem Srečen sem, ker sem moški ni imela videospota. Informacija o skladbi se je širila prek televizij.

Iščoč bizarno so vas porabili?

Tako je, porabili. Morda tudi malo izrabili, vendar pa smo itak izrabljali drug drugega.

Imate željo po petju?

Predvsem imam potrebo po tem, da preživim družino, sicer pa, ja, rad pojem, rad zabavam ljudi, rad vidim, da se smejijo.

Slovenska zabavna glasba je pretežno nezabavna, medtem ko vi v besedilih ponujate nekaj, čemur se je včasih reklo žgečkljivost. Zadnji spodoben obče odmeven primer tega so bili Frajkinclari s skladbo Srčna napaka.

In po njih se je sprožil plaz nizkocenovnih besedil ...

... vaša besedila umeščate med nizko- ali visokocenovna?

Med visokocenovna, kajti drugače bi mi Saša Lendero, ki mi jih piše, zavila vrat. Skoraj vsa besedila uspešnic so njena, moje je samo besedilo za skladbo Šok, ki ima prav tako 2,5 milijona ogledov.

Je Saša Lendero
našla vas?

Ne, jaz sem jo poklical in njej ter njenemu tedanjemu partnerju rekel, da bi rad neprovokativno balado, kot je Srečen, ker sem moški. Kar sem naredil jaz, je bilo, da sem se začel oblačiti v krzno ter rožnato barvo, kar je pri ljudeh zbudilo takšna in drugačna čustva.

Pomisleke, da ste gej. V Mariboru ni gejevskega kluba. Kje ste spoznali gejevsko estetiko?

Po informacijah iz tujine. Videl sem, kaj drži vodo.

Kot poslušalec ste bili na letošnjih Melodijah morja in sonca. Kakšen je vaš vtis?

Takole je. Festivali so lahko za nekoga odskočna deska, vendar se je v zadnjem času pokazalo, da je zmagati na kakem slovenskem festivalu precej mačehovsko, ker te čez leto dni pozabijo. Podobno kot resničnostni šovi.

Koliko ponudb za njih dobivate?

Vsako leto vsaj tri, vendar jih zavračam. Prvič mi tega ni treba, drugič pa ne morem 24 ur na dan igrati idiota. To lahko počnem pol ure na koncertu, potem pa se vrnem v realno življenje.

Poroke še organizirate?

To je bilo sezonsko opravilo, ki se ga ne grem več, ker gre za ogromno dela. Sitnim nevestam ni nikoli nič prav, pa razumem, da gre za edinstven dogodek, obenem pa sta poroka in pogreb največja natega v življenju. Prodajo ti lahko vse in sam sem spadal med tiste, ki sem zadeve miril.

Kolikšni so stroški porok pri nas?

Ljudje gredo tja do 10.000 evrov, lahko tudi več.

Kako se je spremenila potreba po glasbi na porokah?

Danes prevladujejo didžeji, vse je osredotočeno na eno lokacijo, medtem ko se je poroka nekoč selila po več lokacijah. Poroke niso nič takega in ne vem, kaj naj človek pri tem sploh organizira. Še vedno pa na porokah nastopam, in to praviloma tako, da me ne najameta ženin in nevesta, ampak nekdo drug kot presenečenje.

Ste imeli tudi ponudbe za voditeljstvo, bodisi festivalov, TV-oddaj ...?

Predvsem za TV-oddaje je bilo nekaj ponudb, vendar sem jih zavrnil. To jemlje veliko časa. Glede moje kariere mi je bolj ali manj vse jasno. Vem, kaj občinstvo pričakuje, se pa ne dojemam, da bi bil na drugi strani. Bolj se vidim kot nastopajoči.

Na vaši strani sem zasledil misel, da je poleg trdega dela, iskrenosti in ljubezni za uspeh potrebna tudi čustvena distanca. Kaj to pomeni?

Da si vsega ne jemlješ preveč k srcu. Sam o sebi ne berem ne dobro ne slabo, ker samo tako lahko nemoteno delam in samo tako lahko vidim pred seboj cilj, ki ga želim izpolniti. Čustva so v našem poslu bistvena. Kar počnem, definitivno počnem rad. Drugega niti ne znam, zato nima smisla, da bi se smešil na področjih, na katerih bi bil še bolj smešen. Tudi sam rad provociram, vendar si vsega res ne smeš jemati preveč k srcu, ker te to lahko zasužnji. Spremljam ljudi, ki so poskusili na podoben način kot jaz, a delajo napako. V mojem primeru sta posel in zasebno življenje dve popolnoma ločeni zadevi.

Sam o sebi ne berem ne dobro ne slabo, ker samo tako lahko nemoteno delam in samo tako lahko vidim pred seboj cilj, ki ga želim izpolniti. Čustva so v našem poslu bistvena.

Nekateri se zavoljo tega spomnijo umetniškega imena, za katerega
se skrijejo?

Ne, jaz sem Damjan Murko.

Pa vendar ta Damjan Murko daje vtis, kot da je stvarno ime pridobilo značaj umetniškega imena.

V Sloveniji sta še dva revčka s to kombinacijo. Toliko gnojnice, kot se je zlilo po meni, se ni po nikomer.

Po Frediju Milerju?

Ne, ne. Njega so takoj pograbili menedžerji, mene ne. Če se spomnim, kaj je Požar pisal o meni, mi zamrzne kri. Moja mama je prejokala dneve in noči. Mene ni prizadelo, je pa moje ljudi. Jaz sem miril vse druge.

S svojim likom in delom ste pač izvrstna priložnost za legitimiranje stališč.

Za zdravljenje kompleksov. Ustvarjen sem za to.

So vas povabili kdaj na gejevsko parado?

Ne, bi se je pa z veseljem udeležil.

Kako veliko dvorano bi si upali naskočiti?

Za prihodnje leto razmišljam o Stožicah, seveda z gosti oziroma s kompletno predstavo. Včasih bi se iz mojega otroka v vrtcu ali šoli norčevali, da je njegov foter Damjan Murko, danes pa ne morem v vrtec, ker mi eno uro vzame dajanje avtogramov. Od posmehovanja je prišlo do spoštovanja. Dejansko. Ne v dveh letih, ampak v daljšem obdobju. Sem edini, ki mu je od posmehovanja uspelo priti do spoštovanja. Od fantovščin v garažah do dvoran.

Končajva z njimi. Kaj je bila najbolj bizarna kazen za ženina, kar se jih spomnite?

Jah, seveda tista, ko so ženina privezali na križ, potem sem pa vstopil jaz in je moral poslušati moj koncert.

Priporočamo