Ker so se volišča zaprla ob 19. uri, izidov volitev fizičnih oseb še ni, v skupini pravnih oseb pa je nesporna zmagovalka Katoliška cerkev. Kar enajst od trinajstih izvoljenih članov sveta KGZS so namreč predlagale župnije in škofije.

To so bile sedme volitve organov KGZS, ki je največja nevladna kmetijska organizacija, deluje pa od leta 2000. V skupini pravnih oseb je bilo volilnih upravičencev 1863, v skupini fizičnih oseb pa 110.202 (6040 več kot pred štirimi leti).

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Murska Sobota. Foto: Tatjana Pihlar

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Murska Sobota. Foto: Tatjana Pihlar

Branko Tomažič ostaja zbornični svetnik

Pravne osebe imajo v svetu zbornice trinajst članov. Vseh kandidatov je bilo 31 (kandidatke nobene!) ali petnajst manj kot pred štirimi leti, dobra polovica (16) jih je kandidirala na predlog župnij in škofij. Volilna udeležba je bila 30,92-odstotna. Za ponovno članstvo v svetu KGZS se je pri pravnih osebah potegovalo devet možakarjev, ki so bili zbornični svetniki že v tem mandatu. Osem so jih leta 2020 predlagale verske organizacije. Štirje bodo mandat ponovili. Bojanu Zadelu v koprski volilni enoti to ni uspelo. Gre za nekoč enega najvidnejših članov SDS v slovenski Istri (kasneje je prestopil v SLS) in nekdanjega nadzornika Luke Koper, ki mu je sodišče, ker je leta 2008 podprl domnevno škodljiv posel tedanje uprave Roberta Časarja, skupaj z drugimi člani nadzornega sveta lani pravnomočno prisodilo visoko denarno kazen. Zadel je bil dosedanji član sveta KGZS kot kandidat izolske župnije, ki ga je predlagala tudi tokrat, a je Robert Bonin, vodja kmetijske proizvodnje v Vinakoper, na volitvah, ki so jih pravne osebe opravile v sredo, v koprski volilni enoti zbral največ glasov in bo naslednja štiri leta član najvišjega organa kmetijske zbornice.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Ljutomer. Foto: Tatjana Pihlar

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Ljutomer. Foto: Tatjana Pihlar

Zbornični svetnik bo še naprej predsednik komisije državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Branko Tomažič, ki se ne bi branil niti predsednikovanja kmetijski zbornici. V kranjski območni enoti KGZS bo v skupini pravnih oseb ostal svetnik aktualni podpredsednik kmetijske zbornice Janez Šimenc, ki je župnik v Kranjski Gori. Znan je tudi tudi kot velik ljubitelj motociklizma. Tudi brata Simon (gozdar v Beneficiju, podjetju novomeške škofije) in Lojze (vinogradnik) Kerin sta obdržala svetniški položaj, saj sta bila v svojih volilnih enotah (Novo mesto in Brežice) edina kandidata.

Kmetijski direktor tokrat premagal župnika

Prekmurski župnik in kmet Dejan Horvat pa ne bo več član sveta KGZS. Na murskosoboškem volišču ga je le za glas premagal Branko Virag, direktor kmetijstva v družbi Panvita. Pred štirimi leti je Horvat dobil 23 glasov več od Viraga. V postojnski volilni enoti pa je bil zanimiv spopad med bivšim predsednikom kmetijske zbornice (v letih 2012–2020) in dolgoletnim državnim svetnikom Cvetkom Zupančičem (čeprav je z Vrha pri Višnji Gori, ga je za svetniškega kandidata predlagala župnija Unec) ter Janezom Rebcem, predsednikom uprave Pivke Perutninarstva. Zmagal je Zupančič, ki je za Dnevnik dejal, da se tokrat ne bo potegoval za predsednika zbornice.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Ljutomer. Foto: Tatjana Pihlar

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), volitve v svet zbornice 2024, volišče Ljutomer. Foto: Tatjana Pihlar

Dodajmo, da so kar enajst od trinajstih novih članov sveta KGZS iz skupine pravnih oseb predlagale verske organizacije. Poleg že omenjenega kranjskogorskega dušnega pastirja Janeza Šimenca še dva njegova poklicna kolega. To sta Andrej Mulej, župnik v Sv. Gregorju nad Ortnekom, in ihanski župnik Andrej Marko Poznič. Za zborničnega svetnika sta bila izvoljena tudi pastoralni pomočnik pri celjski škofiji Klemen Klemen in upravnik gozdov ljubljanske nadškofije Franc Pogačnik, ki je bil v svetu KGZS že doslej.

Nova sestava sveta KGZS – pravne osebe (začasni neuradni rezultati)

Branko Tomažič (predlagatelja Župnija Vrhpolje in GO-LES), Robert Bonin (Vinakoper), Janez Šimenc (Župnija Kranjska Gora), Andres Marko Poznič (Župnija Ihan), Andrej Mulej (Župnija Ribnica in Župnija Velike Lašče), Cvetko Zupančič (Župnija Unec), Simon Kerin (Škofija Novo mesto), Lojze Kerin (Župnija Sv. Križ - Podbočje), Klemen Klemen (Škofija Celje), Peter Pribožič (Minoritski samostan sv. Petra in Pavla), Izidor Jelenc (Župnija Limbuš), Franc Pogačnik (Župnija Šmartno pri Slovenj Gradcu), Branko Virag (Panvita, Kmetijstvo in proizvodnja hrane).

Priporočamo