Na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje je začel delati center za registracijo in obravnavo tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. Kot so povedali na policiji, novi registracijski center izboljšuje pogoje dela policistov, saj tam zdaj na enem mestu omogočajo učinkovito obravnavo tujcev in lažje zagotavljajo tolmače. Boljši so tudi pogoji v primerih obravnave mladoletnikov brez spremstva, saj morajo biti v teh postopkih navzoči tudi uslužbenci centrov za socialno delo.

V registracijskem centru je lahko naenkrat sto ljudi, kar trenutno zadostuje potrebam. Tujci so tam le nekaj ur, po preverjanju identitete in izvedenih policijskih postopkih pa jih oskrbijo in namestijo v azilne domove. »Gre torej za pomembno točko, na kateri na enem kraju in pod enotnim vodstvom izvajamo vse potrebne ukrepe za registracijo tujcev, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Postopke v novem registracijskem centru smo začeli opravljati konec prejšnjega meseca,« so pojasnili na policiji.

Bojazen domačinov, da bi se center razširil v novo izpostavo azilnega doma, pa se, kot kaže, za zdaj ne bo uresničila. Domačini sicer gradnji azilnega doma ostro nasprotujejo. Za vzpostavitev dodatnih izpostav tako na Obrežju kot v Središču ob Dravi imajo sicer na Uradu za oskrbo in integracijo migrantov na voljo 25 bivalnih zabojnikov, v katerih lahko naenkrat biva od štiri do šest oseb.

Največ je Sircev

Policija je sicer v prvem polletju obravnavala 21.243 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko je bilo teh lani v istem času malenkost manj, in sicer 20.555. Najpogosteje so obravnavali državljane Sirije, ki jih je bilo kar desetkrat več kot leto prej in predstavljajo več kot tretjino vseh primerov. Za njimi so državljani Afganistana in Turčije. Kot še izhaja iz objavljenih statističnih podatkov policije o nedovoljenih migracijah, je bila v tem času najbolj obremenjena novomeška policijska uprava, kjer so beležili kar 83 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje. Večina migrantov namreč v Slovenijo vstopa iz sosednje Hrvaške. 

Novi registracijski center izboljšuje pogoje dela policistov, saj tam zdaj na enem mestu omogočajo učinkovito obravnavo tujcev in lažje zagotavljajo tolmače. Boljši so tudi pogoji v primerih obravnave mladoletnikov brez spremstva, saj morajo biti v teh postopkih navzoči tudi uslužbenci centrov
za socialno delo.

Priporočamo