Med ministri bivše Janševe vlade, ki so po prenehanju mandata zaprosili za nadomestilo plače, je tudi nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Že pred časom je na twitterju pojasnil, da bo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače, kar znese okoli 4600 evrov bruto na mesec, prejemal tri mesece, od 2. junija do 27. avgusta. Nekdanji poslanci, ministri in nekateri drugi funkcionarji, ki po prenehanju mandata ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, imajo namreč pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ za pol leta.

V Termah Olimia naj bi mu izplačali okoli sto tisoč evrov

A po poročanju portala Necenzurirano v primeru Počivalška to ne drži, saj ima z nekdanjim delodajalcem, to je družba Terme Olimia, sklenjen sporazum, po katerem bi mu morali po izteku mandata na čelu ministrstva za gospodarstvo ponuditi novo oziroma primerljivo delovno mesto. Omenjeni sporazum naj bi v Termah Olimia s Počivalškom sklenili že leta 2014, ko je vstopil v državno politiko, podaljšali in dopolnili pa naj bi ga leta 2018, ko je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca.

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi se v sporazumu med drugim dogovorili, koliko časa Počivalšku pripada 80 odstotkov plače, ki jo je prejemal kot direktor Term Olimia in je znašala približno osem tisoč evrov bruto na mesec. Omenjeni sporazum pa po poročanju portala vsebuje tudi določbo, po kateri se Počivalšku obeta visoka odškodnina, če mu v Termah Olimia ne bi več omogočili zaposlitve. Slednjo naj bi nekdanji minister tudi dobil, saj naj bi bili v podjetju neformalno dogovorjeni, da Počivalšku, ki je pred vstopom v politiko kar 15 let vodil Terme Olimia, ne bodo dali službe, ampak odškodnino. Ta naj bi znašala 12 direktorskih plač oziroma okoli sto tisoč evrov.

Ob tem se postavlja vprašanje, zakaj se je Počivalšek kljub temu, da ima že vnaprej zagotovljeno odškodnino za primer, da ne bi dobil službe v Olimju, odločil, da bo uveljavljal pravico do 80-odstotnega nadomestila ministrske plače. Prav tako ni znano, katere dokumente je predložil mandatno-volilni komisiji državnega zbora kot dokaz za to, da v Termah Olimia ne bo dobil službe, in ali je razkril tudi prej omenjeni sporazum.

Nekdanji minister, ki bo novembra dopolnil 65 let in s tem izpolnil pogoje za starostno upokojitev, je v začetku meseca za Delo pojasnil, da ne bo več vodil stranke Konkretno in da se umika iz politike. Kot je poudaril, razmišlja o novem poslovnem izzivu oziroma išče podjetje v težavah, ki bi ga pomagal sanirati.

Priporočamo