Volitve organov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) potekajo v dveh skupinah – posebej za fizične osebe oziroma za kmete in posebej za pravne osebe (kmetijske zadruge, kmetijska in druga podjetja ter verske skupnosti). Kandidati pravnih oseb so že znani, seznam kandidatov fizičnih oseb bodo objavili danes.

Tokrat brez Kanglerja in Podobnika

Svet zbornice je njen najvišji organ in izmed sebe izvoli predsednika, ki je najmikavnejša zbornična funkcija. Od leta 2020 jo opravlja Roman Žveglič, ki je v boju zanjo premagal tedanjega prvaka SLS Marjana Podobnika. Aktualni svet zbornice ima 54 članov, od tega 13 pravne in 41 fizične osebe, po novem jih bo imel 57, saj se je število obveznih članov zbornice v skupini fizične osebe v zadnjih štirih letih z nekaj več kot 104.000 povečalo na okoli 110.000.

Na tokratnih volitvah, ki bodo za pravne osebe 2. in za fizične 6. oktobra, se bodo za članstvo v svetu KGZS med drugim potegovali trije od štirih njenih dosedanjih predsednikov: Peter Vrisk, Cvetko Zupančič in Roman Žveglič. Le Ciril Smrkolj, ki je zbornico vodil v letih od 2008 do 2012, ne kandidira. Tudi Franca Kanglerja, najplodnejšega slovenskega pridelovalca lubenic in nekdanjega mariborskega župana, po naših informacijah ni na kandidatni listi. Da prav tako ne bo kandidiral, nam je potrdil Marjan Podobnik, ki je imel leta 2020 predsedniški mandat že skoraj v žepu, a je tik pred prečkanjem ciljne črte premagal samega sebe, ko je ekonoma ljubljanske nadškofije Blaža Gregorca obtožil, da je udbovec in da mu skuša preprečiti izvolitev za predsednika KGZS. Posledično so izvoljeni svetniki, ki jih je predlagala Cerkev, glasovali za Žvegliča, ne za Podobnika.

Bogovič je za Žvegliča

Zmagovalka zborničnih volitev leta 2020 je bila Slovenska kmečka zveza (SKZ), ki jo je SLS ustanovila za potrebe vsakokratnih volitev. V skupini fizične osebe ima kar petnajst svetniških mest, toda kaže, da predvolilna mrzlica letos v SKZ ni tako goreča kot pred štirimi leti, saj najbolj sveža novica na njihovi spletni strani nosi datum 15. marec 2022.

Leta 2020 je bil predsednik SKZ savinjski kmet Rok Sedminek, ki je želel postati tudi predsednik zbornice. Toda ker se lahko za to funkcijo poteguje zgolj tisti, ki ga predlaga vsaj deset svetnikov, je na koncu izpadel iz igre. Zaradi spora z Marjanom Podobnikom je Sedminek ostal tudi brez predsedniške funkcije v SKZ. Nasledil ga je Miroslav Kosi, ki je pred štirimi leti zbornični svetnik postal na listi SKZ, tokrat pa se za to mesto bori v skupini pravnih oseb. Predlagala ga je zadruga Kooperativa Kristal, katere predsednik je. Za SKZ ne bo kandidiral niti Rok Sedminek, saj ima svojo listo. Je pa med kandidati SKZ za zborničnega svetnika Franc Bogovič, nekdanji prvak SLS in kmetijski minister ter donedavni evropski poslanec. Bogovič je za Dnevnik napovedal, da bo za predsednika zbornice podprl Romana Žvegliča, če bo ponovno kandidiral za to funkcijo.

Skromen finančni prispevek, a velik vpliv na kadrovanje

Cerkev ima v svetu kmetijske zbornice veliko moč, saj na zborničnih volitvah zadnja leta nastopa zelo organizirano. Toda njena moč iz pobrane članarine ni razvidna. Za leto 2022 je je zbornica pobrala okoli 2,6 milijona evrov. Od tega so 2,4 milijona (ali dobrih 92 odstotkov) prispevale fizične osebe, okoli 191.000 pravne osebe in dobrih 57.000 evrov (2,2 odstotka) verske skupnosti. Če upoštevamo, da so od 54 sedanjih članov sveta zbornice enajst članov predlagale župnije, to predstavlja dobro petino vseh svetnikov.

 

SDS skuša SLS speljati zbornico

Na zborničnih volitvah je v preteklosti kraljevala Kmečka lista večnega kmečkega funkcionarja Petra Vriska, ki pa je bila na zadnjih volitvah velika poraženka, saj ima trenutno le pet svetnikov. Med njimi ni Petra Vriska, ki je zbornico vodil prvih osem let, pred štirimi leti pa se mu ni uspelo uvrstiti niti v njen svet. Tokrat bo znova poskusil srečo.

Vsi dosedanji predsedniki KGZS so bili iz Slovenske ljudske stranke. SDS ne skriva, da želi prevzeti to največjo nevladno kmečko organizacijo, zato bo njen prvak Janez Janša zagotovo skušal pritisniti na Cerkev, da bi njeni svetniki glasovali za predsedniškega kandidata SDS-jevega društva Forum za kmetijstvo in podeželje. Če se mu bo uspelo prebiti v svet KGZS, naj bi bil to bivši kmetijski minister Jože Podgoršek, ki od lanskega avgusta predseduje forumu. Dodajmo, da je SDS že četrta politična stranka (po SD, DeSUS in Novi Sloveniji), ki ji je Podgoršek predan z vsem srcem. Zanimivo pa je, da naj med kandidati SDS tokrat ne bi bilo Marjana Golavška, ki je bil kar šestnajst let podpredsednik kmetijske zbornice.

Prvi kmečki sindikalist ne bo ponovno svetnik

Pri fizičnih osebah bodo nekateri običajno zelo glasni kmetje kandidirali za novoustanovljeno Kmečko iniciativo (KI), ki velja za izpostavo SDS. Predsednik KI Boštjan Slemenšek je za Dnevnik potrdil, da ga zanima tudi predsedniško mesto v zbornici. Na kandidatni listi KI bosta med drugim pridelovalca zelenjave Ivan Bučar iz okolice Grosupljega in Branko Majerič iz Moškanjcev pri Ptuju. Bučar je zbornični svetnik že v sedanji sestavi, izvoljen pa je bil na listi Društva članov sindikata kmetov. Tokrat je sindikatu obrnil hrbet, »ker v štirih letih nismo naredili nič za sledljivost hrane«, nam je dejal. Zbornični svetnik iz vrst kmečkega sindikata je trenutno tudi njegov predsednik Anton Medved, ki pa je za Dnevnik povedal, da na bližajočih se volitvah ne bo kandidiral. Roman Žveglič, ki je bil leta 2020 v svet KGZS prav tako izvoljen na listi Društva članov sindikata kmetov, je pred letošnjimi volitvami registriral svoje društvo z imenom Društvo za razvoj kmetijstva – Lista Roman Žveglič.

Pravne osebe imajo v svetu zbornice trinajst članov, v vsaki območni enoti zbornice po enega. Leta 2020 se je za teh trinajst mest potegovalo 46 kandidatov, letos le 31. Verske organizacije (obvezne članice kmetijske zbornice so vse, ki so lastnice kmetijskih ali gozdnih zemljišč in imajo najmanj 167 evrov katastrskega dohodka) so pred štirimi leti za članstvo v svetu KGZS predlagale osemnajst svojih kandidatov ali slabih 40 odstotkov vseh v skupini pravnih oseb, zdaj jih na predlog župnij/škofij kandidira 16 od 31, torej 52 odstotkov. Kar enajst od sedanjih trinajstih svetnikov v skupini pravne osebe so predlagale cerkvene organizacije. Cerkev ima torej v svetu zbornice veliko moč, zato ima največ možnosti za predsedniško funkcijo tisti, ki dobi tudi glasove njenih svetnikov.

Kdo so favoriti Katoliške cerkve

Na predlog verskih organizacij se letos za članstvo v svetu KGZS med drugim potegujejo štirje župniki: aktualni podpredsednik kmetijske zbornice Janez Šimenc (Kranjska Gora), Andrej Mulej (Sv. Gregor nad Ortnekom), Dejan Horvat (Goričko v Prekmurju) in Andrej Marko Poznič (Ihan). Slednji je pred petimi leti pred veliko nočjo farane pozval, naj na ta dan v puščico ne mečejo bakrenih kovancev, kot to »v svojo sramoto nekateri počno na pogrebih«. Tistim, ki redkeje pridejo v cerkev, je priporočil, naj za veliko noč darujejo petdeset evrov. Kandidati cerkvenih organizacij za članstvo v svetu kmetijske zbornice so tudi pastoralni pomočnik pri celjski škofiji Klemen Klemen, upravnik gozdov ljubljanske nadškofije Franc Pogačnik ter brata Simon (gozdar v Beneficiju, podjetju novomeške škofije) in Lojze Kerin (znani vinogradnik iz okolice Krškega). Cerkev je za kandidate za članstvo v svetu kmetijske zbornice predlagala tudi državnega svetnika Branka Tomažiča ter bivšega nadzornika Luke Koper Bojana Zadela, enega nekoč najvidnejših članov SDS na obali. Župnija Unec za svetnika predlaga Cvetka Zupančiča, doma sicer z Vrha pri Višnji Gori, ki je bil dva mandata (od 2012 do 2020) predsednik kmetijske zbornice. Pojasnil nam je, da ga pri 65 letih predsedniško mesto ne zanima več. Če bi ga, je poudaril, bi se za svetnika potegoval kot fizična oseba.

 

Priporočamo