»V začetku avgusta je soseda v našem bloku na Cesti v Rečico 8c naletela na tujca, domnevno državljana Srbije, ki je želel videti stanovanje, v katerem naj bi bil prijavljen. V rokah je imel celo papir o prijavi začasnega bivališča. Zdelo se ji je nenavadno, še posebno ker je poznala lastnika stanovanja in vedela, da ga nikomur ni oddal v najem. Poklicala ga je in povedala, za kaj gre, on pa se je samo čudil. Takoj naslednji dan smo se na upravni enoti Laško pozanimali, kako je to mogoče, in izvedeli, da so na tem stanovanju v bloku prijavljeni trije neznani ljudje,« nam je povedal stanovalec bloka, ki se ne želi javno izpostavljati. Še več, ko se je o tem razvedelo po bloku, je še več drugih lastnikov stanovanj na upravni enoti v Laškem preverilo, kakšno je stanje pri njih, in ugotovilo, da je tovrstnih fiktivnih prijav prebivališč več.

Preverite še: (KOMENTAR) Poenostavljanje postopkov – dvorezni meč

Cvetka Podlesnik, vodja oddelka za upravne notranje in splošne zadeve na upravni enoti Laško, je razložila, da se prebivališča prijavljajo na podlagi zakona o prijavi prebivališča: »V sedmem členu zakona piše, da mora prijavitelj ob prijavi navesti resnične podatke, ki jih potrdi z lastnoročnim podpisom. V četrtem odstavku istega člena pa, da je treba ob prijavi predložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki se prijavlja.« Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, šteje izjava o njegovem lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, dokazilo o užitku, rabi ali služnosti stanovanja, dokazilo o stavbni pravici, dokazilo o preužitku, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca.

Ko se je novica o sumu fiktivnih prijav razširila po bloku, je še več drugih lastnikov stanovanj na upravni enoti v Laškem preverilo, kakšno je stanje pri njih. Ugotovili so, da je tovrstnih fiktivnih prijav prebivališč več.

Na zlorabo posumili po opozorilu lastnikov

Upravna enota v uradnih evidencah preveri podatek o lastništvu oziroma solastništvu, če je to potrebno, je še pojasnila Cvetka Podlesnik in dodala, da so bila v postopkih prijave v vseh primerih priložena soglasja lastnikov nepremičnin z vsemi relevantnimi sestavinami (rojstnimi podatki, naslovi lastnikov in njihovimi lastnoročnimi podpisi). Zato sprva na zlorabo niso posumili. »Ko pa so začeli k nam prihajati lastniki stanovanj in preverjati prijave na svojih nepremičninah, je postalo jasno, da je nekaj zelo narobe in da so podpisi na priloženih soglasjih zelo verjetno ponarejeni,« je povedala sogovornica. Kot je dodala, so ob prvem sumu na zlorabo o tem obvestili policijo, tja pa so napotili tudi vse lastnike stanovanj. Potrdila je tudi, da je na upravno enoto prihajala le ena oseba, ki je po pooblastilu opravljala sporne prijave prebivališč.

Uvedeni prekrškovni postopki

Lastnikom nepremičnin, ki so bili očitno žrtve prevare, so na upravni enoti izročili kopije listin, ki so bile podlaga za prijave prebivališč, pa tudi seznam prijavljenih oseb na njihovi nepremičnini. Hkrati so uvedli postopke ugotavljanja prebivališča za vse posameznike, za katere velja sum fiktivnih prijav. Koliko prijav so prejeli, na upravni enoti ne razkrivajo, ker policijska preiskava še ni končana. »Lahko pa povemo, da gre za večje število prijav,« je povedala vodja oddelka za upravne notranje in splošne zadeve na upravni enoti Laško. Kot je še pojasnila, jim informacijski sistem pavšalnega preverjanja, ali se je morebiti tretja oseba prijavila še na kakšnem drugem naslovu, ne omogoča.

Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Celje: »Zbiramo obvestila o sumih kaznivih dejanj ponarejanja listin in overitev lažne vsebine.«

»Odkar se je pojavil sum, da so bila predložena ponarejena soglasja lastnikov, smo v okviru pristojnosti pri prijavah prebivališč dodatno poostrili nadzor,« je poudarila Cvetka Podlesnik in dodala, da posledic lastniki in solastniki nepremičnin, ki soglasij o prijavi prebivališč niso podpisali sami, temveč so bili njihovi podpisi ponarejeni, ne bodo čutili. Ugotavljanje pristnosti podpisov sicer ni v pristojnosti upravne enote. »Bomo pa za vse prijavljene posameznike izvedli upravne postopke ugotavljanja prebivališč in k sodelovanju povabili priče, torej lastnike, sosede in druge. Če obrazca za odjavo prebivališča ne bodo izpolnili, bo vsem fiktivno prijavljenim po končanem postopku prijava prenehala na podlagi dokončne odločbe, ki jo bomo izdali v postopku ugotavljanja prebivališča. Obenem bomo uvedli prekrškovne postopke,« je še povedala Cvetka Podlesnik.

Da so prejeli več prijav o sumu več kaznivih dejanj, povezanih s fiktivnimi prijavami prebivališč, nam je potrdila tudi Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi na policijski upravi (PU) Celje. »Na policijski postaji Laško so v zadnjih dneh prejeli 18 prijav občanov, ki so ugotovili, da so na njihovih naslovih prebivanja prijavljeni tuji državljani. Trenutno zbirajo obvestila o sumih storitev kaznivih dejanj ponarejanja listin in overitev lažne vsebine. Več bo znanega po končani preiskavi,« je pojasnila in dodala, da so tovrstna kazniva dejanja na območju PU Celje obravnavali tudi v preteklosti.

Priporočamo