Na ljubljanskega zastopnika pacientovih pravic Marjana Sušlja se obračajo svojci otrok, ki jim kljub vztrajnemu iskanju prostih ambulant niso mogli izbrati osebnega zdravnika. Starše enomesečnih dojenčkov je med drugim zaskrbelo, kje bodo pripravljeni opraviti preventivne preglede in obvezno cepljenje njihovih otrok. Tudi v tistih ambulantah v Ljubljani in okolici, ki so uradno še dolžne sprejemati nove paciente, mlajših otrok niso hoteli vpisati, so povedali zastopniku. O tem so se kasneje dogovarjali od primera do primera, a je treba po oceni Sušlja ukrepati na širši ravni. »Če za koga, moramo poskrbeti za majhne otroke,« je poudaril, po njegovi oceni pa bi se morali v iskanje rešitev vključiti ministrstvo za zdravje, občine in stroka.

»Če za koga, moramo poskrbeti za majhne otroke.«

Marjan Sušelj, zastopnik pacientovih pravic

Zdravstveni dom oporeka ZZZS

Starši, ki pediatra za novorojenčke in druge predšolske otroke iščejo v Ljubljani, so v zadnjih mesecih v posebno težkem položaju. Čeprav ni glavno mesto uradno nikoli ostalo brez prostih pediatrov, so na zaprta vrata večkrat naleteli pri koncesionarjih. V ljubljanskem zdravstvenem domu so jim povedali, da nimajo prostih zdravnikov za predšolske otroke. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) od zdravstvenega doma v teh okoliščinah pričakujejo odpravo ločnice med vpisovanjem šolskih in predšolskih otrok, a so se tam temu uprli.

V zdravstvenem domu poudarjajo, da poleg specialistov pediatrije otroke pri njih zdravijo tudi šolski zdravniki in zdravniki brez specializacije z dolgoletnimi izkušnjami s šolskimi otroki. Omenjeni zdravniki imajo licenco za opravljanje šolske sistematike, ne pa tudi za opravljanje sistematskih pregledov predšolskih otrok. V enotah, kjer delajo, z delitvijo na zdravstveno varstvo za predšolske in šolske otroke ohranjajo delo znotraj licenčnega območja, svojo prakso utemeljujejo v zdravstvenem domu. Tako tudi lažje organizirajo delo in nadomeščanja odsotnih zdravnikov, vztrajajo. »Presenetilo nas je, da ZZZS s tovrstno kadrovsko sestavo zaposlenih zdravnikov ni seznanjen,« so zapisali v zdravstvenem domu, ki ga vodi Antonija Poplas Susič.

Po podatkih ZZZS bi moralo v ljubljanskem zdravstvenem domu otroke na novo sprejemati še pet zdravnikov, enako velja tudi za dva pediatra, ki delujeta v okviru koncesije.

Tudi idejam o dviganju meje obremenitev, ki omogoča odklanjanje dodatnih vpisov otrok, v zdravstvenem domu niso naklonjeni. To bi pomenilo še manj časa za obravnavo otroka, so kritični. Dvomijo tudi o navedbah, da je v Sloveniji trenutno prostih 60 timov pediatrov. To so pediatri, ki sicer ne presegajo slovenskega povprečja opredeljenih bolnikov, presegajo pa mejo opredeljenih otrok, ki jo je določil ZZZS, in imajo torej že polno glavarino, predvidevajo v zdravstvenem domu. Rešitev, s katero bi v osnovno zdravstvo lažje pritegnili mlade specialiste pediatrije, sami vidijo v zmanjšanju administrativnih del.

ZZZS našteva pritožne poti

Na ZZZS vztrajajo, da ni pravne podlage za zavračanje otrok glede na njihovo starost. Poleg tega je v Zdravstvem domu Ljubljana izredno malo zdravnikov, za katere veljajo izjeme pri preventivnih pregledih, so izpostavili. Velika večina pediatrov opravlja strokovno delo brez posebnosti, so dodali, tudi sicer ni nujno, da vsi pediatri sodelujejo v preventivi. Delitev na otroški in šolski dispanzer je smiselna zlasti takrat, ko ni primanjkljaja zdravnikov posamezne subspecialnosti, menijo na ZZZS. Ob pomanjkanju kadra pa je zavračanje otrok na tej osnovi brezpredmetno, so sporočili. Spomnili so tudi, da gre v primeru novorojenčkov za ranljivo skupino prebivalcev. Po njihovih podatkih bi moralo v ljubljanskem zdravstvenem domu otroke na novo sprejemati še pet zdravnikov, enako velja tudi za dva pediatra, ki delujeta v okviru koncesije.

Starši, ki menijo, da so jih zavrnili neupravičeno, se lahko najprej obrnejo na konkretno ambulanto oziroma na vodstvo zdravstvenega doma ali posamezne enote, pojasnjujejo na ZZZS. Po tej poti lahko pridobijo pojasnilo o vzrokih zavrnitve: »Če je zavrnitev neupravičena, se lahko obrnejo s pritožbo na pristojne institucije: najprej na zdravstveni dom, lahko pa tudi na zastopnika pacientovih pravic ali ZZZS.« Za dejavnost pediatrije na primarni ravni je v tem primeru sicer odgovorna Mestna občina Ljubljana, so še spomnili na ZZZS, v domeni občine je tudi nadzor. 

Priporočamo