Večkratni poslanec, nekdanji zunanji minister in eden najvidnejših obrazov SDS Anže Logar je včeraj svoji stranki pomahal v slovo. Da se bo na neki točki morda poslovil od svoje matične stranke, se je ugibalo vse od zadnjih predsedniških volitev, ko je po porazu v drugem krogu proti Nataši Pirc Musar kriptično dejal: »Smo na pragu nečesa velikega«. Pol leta pozneje je ustanovil Platformo Sodelovanja, pri čemer se je v javnosti vztrajno izmikal odgovoru, ali bi ta nekoč lahko prerasla v politično stranko. Od včeraj se zdi, da je slednje samo še vprašanje časa. Po tem, ko je v medijih zaokrožila novica o njegovem izstopu iz SDS, je Logar sprva molčal, izklopil telefon, včeraj zvečer objavil violončelni nastop, danes zjutraj pa na družbenih omrežjih tudi v besedah sestavil nekaj misli o tem, kako sam vidi to svojo novo politično pot.

Proti koncu zapisa, v katerem k svojemu projektu povabi vse, ki so naveličani zamujenih priložnosti kot posledice političnega boja vseh proti vsem, sicer zapiše takole: »Da ne bo pomote – to, kar bomo skupaj ustvarili, ne bo politična sredina brez identitete. To bo POLITIČNA ŠIRINA. S paleto vonjav in okusov. A takšnih, ki se med seboj ne ‘nevtralizirajo’. To je pot, ki jo izberejo Demokrati.« Ker sicer za Logarjev zapis velja, da so stavki in ločila sestavljeni tako kot veli pravopis, smo v redakciji Dnevnika seveda postali pozorni na besedico demokrati, ki jo je Logar zapisal z veliko začetnico. Je želel zgolj poudariti, kako pomembna je v političnem prostoru demokratičnost ali pa je morda že namignil na ime nove stranke? Kakorkoli: v registru političnih strank ta trenutek najdemo Socialne demokrate, Slovenske demokrate, NSi-jeve krščanske demokrate, res pa ne najdemo še, preprosto – Demokratov.

Danes je Logar pojasnil, da del njegovega zapisa – To je pot, ki jo izberejo Demokrati – ne pomeni nujno, da se bo nova stranka imenovala Demokrati.

Priporočamo