Hrvaška Fortenova grupa, ki je nastala na ruševinah propadlega koncerna Agrokor Ivice Todorića – med drugim ima v lasti Mercator, največjo trgovsko verigo na slovenskem trgu, njenega konkurenta na Hrvaškem Konzum ter Tisak, kar tvori trgovsko divizijo – bo morala na zahtevo ameriškega finančnega sklada HPS Investment Partners v kratkem odprodati več strateških naložb. Eden od pogojev za podaljšanje ročnosti leta 2019 izdanih obveznic v višini več kot milijarde evrov za petnajst mesecev, torej od konca septembra letos do konca prihodnjega leta, je bil poleg plačila 18-odstotne obrestne mere začetek prodajnega postopka kmetijske divizije, najkasneje do konca prihodnjega leta. V to divizijo uvrščajo kmetijskega proizvajalca Belje, istrsko Agrolaguno ter družbi Pik Vinkovci in Vupik. Poleg trgovske in kmetijske divizije konglomerat Fortenova grupa sestavlja več uglednih proizvajalcev hrane in pijač – Jamnica, Zvijezda, Pik Vrbovec ..., potem ko je bil Ledo skupaj s proizvajalcem zamrznjene hrane Frikomom leta 2021 prodan.

Pred leti prevzela Žito

Po zatrjevanju naših virov na Hrvaškem bi bila lahko najprej prodana družba Pik Vrbovec, največje mesnopredelovalno podjetje na Hrvaškem in eno največjih v Evropi, ki se ukvarja s proizvodnjo, prodajo in distribucijo rdečega svežega mesa in mesnih proizvodov. Na Hrvaškem obvladuje približno 40-odstotni tržni delež, pred približno desetletjem, ko je Ivici Todoriću po več spodletelih poskusih vendarle uspelo prevzeti Mercator, pa je Piku Vrbovec uspelo tudi na slovenskem trgu pridobiti občutnejši tržni delež. K razvoju in možnosti visokih vlaganj (od leta 2005 je Pik Vrbovec za investicije namenil okoli 160 milijonov evrov), s čimer se je proizvodnja tehnološko modernizirala in občutno razširila, naj bi po več ocenah v veliki meri prispeval domnevno privilegirani položaj na Konzumovih in Mercatorjevih policah, ki imata istega lastnika kot Pik Vrbovec. Tolikšnega prostora na policah, kot ga je pridobil po Agrokorjevem prevzemu Mercatorja, Piku Vrbovec na slovenskem trgu ni uspelo pridobiti na policah Sparove in Tuševe trgovske verige, kaj šele v prodajalnah, ki so v lasti multinacionalk Hofer in Lidl.

Po naših podatkih naj bi Pik Vrbovec prevzela v Sloveniji dobra poznana družba Podravka. Ta je leta 2014 od Pika Vrbovec že odkupila proizvodnjo konzerviranih paštet in konzerviranih mesnih izdelkov; sredi leta 2017, torej po tem, ko je Agrokor spomladi istega leta dokončno kolapsiral, pa se je po kuloarjih omenjalo, da bi lahko od Agrokorja prevzela celoten Pik Vrbovec.

V Sloveniji je Podravki pred leti uspel prevzem Žita, vložena sredstva, namenjena za nakup slovenskega živilskega proizvajalca, pa si je že v nekaj letih več kot povrnila z izplačilom visokih dividend in izkupičkom od prodaje skoraj desetih hektarjev velikega Žitovega zemljišča v ljubljanskem BTC. Pod taktirko Podravke, na čelu katere je Marina Dalić, v času začetka reševanja Agrokorja s pomočjo hrvaške države gospodarska ministrica in podpredsednice vlade, je družba Žito postala proizvodna lokacija Podravke, v hrvaški Koprivnici, kjer ima Podravka sedež, pa po neuradnih podatkih usmerjajo vse, tudi manj pomembne dnevne odločitve o poslovanju Žita.

Načrtovani prevzem
ni presenetljiv

Podravkin načrtovani prevzem Pika Vrbovec še zdaleč ni presenetljiv. Podravka je namreč v večinski lasti hrvaške države in tamkajšnih pokojninskih skladov. Podobno lahko pričakujemo, da si bodo na Hrvaškem prizadevali, da bi posamezna podjetja, ki sestavljajo kmetijsko divizijo, ostala v lasti domačih podjetij. Možni kupec, ki se omenja za nakup kmetijske divizije Fortenove grupe, je Pavao Vujnovac, eden najbogatejših hrvaških državljanov. Prek svojih podjetij obvladuje približno 30-odstotni lastniški delež Fortenove grupe, po zamrznitvi glasovalnih pravic Sberbank oziroma SBK Art in ruske državne VTB Bank (skupaj obvladujeta polovični lastniški delež Fortenove grupe) pa ima od konca preteklega leta v Fortenovi tudi glavno odločevalsko besedo.

Po vsej verjetnosti bo položaj družbe Pik Vrbovec, četudi ga bo prevzela Podravka, v srednjeročnem obdobju na policah Mercatorja in Konzuma ostal nespremenjen, ocenjujejo poznavalci razmer. Vprašanje pa je, kakšen bo v dolgoročnem obdobju, če bi Mercator in Konzum čez čas dobila nove lastnike zunaj Hrvaške, za kar so zaradi previsoke zadolženosti skupine Fortenova grupa precejšnje možnosti. 

Priporočamo