V ponedeljek se bo na Bledu začel že 18. Blejski strateški forum (BSF), ki letos poteka pod geslom Solidarnost za globalno varnost. Vsebinska plat foruma in teme okroglih miz so bile določene že precej pred avgustovskimi poplavami v Sloveniji, vendar bo ob robu foruma, na katerem vnovič pričakujejo rekordno udeležbo s kar 3000 gosti, posebna oblika solidarnosti – z žrtvami poplav v Sloveniji – prav tako igrala veliko vlogo. Zunanja ministrica Tanja Fajon priznava, da so bili v dilemi, kako se po tej največji naravni katastrofi v Sloveniji lotiti priprave dogodka, ki velja za vsakoletni osrednji zunanjepolitični dogodek Slovenije.

Golobova večerja
na zaprosilo Michela

Želja, da bi dogodek obarvali tudi z dobrodelno noto za Slovenijo, je organizatorje pripeljala do odločitve, da bodo poleg razprav o različnih oblikah solidarnosti v mednarodnih odnosih forum tokrat obarvali tudi z dobrodelnostjo. Tako bodo vse udeležence na forumu pozvali, naj donirajo sredstva za žrtve poplav. Na MZZ poudarjajo, da donacije ne bodo obvezne, temveč prostovoljne. Kot je pojasnila zunanja ministrica Tanja Fajon, bodo organizirali poseben dobrodelni koncert – na njem bo med drugim nastopila hči svetovno znane pokojne operne pevke Monserrat Caballe, tudi sama sopranistka – premier Robert Golob pa bo priredil posebno večerjo za slovenske gospodarstvenike, ki bo prav tako namenjena pridobivanju donacij in predstavitvi obnovitvenih prizadevanj države. Vsa zbrana sredstva bodo šla v vladni solidarnostni sklad. Na forumu so zaradi poplav zmanjšali število družabnih dogodkov in nekoliko okrnili pogostitve.

Blejski strateški forum se je s svojo različico za mlade udeležence, tako imenovani Young BSF, začel že v petek. 42 mladih iz petindvajsetih držav razpravlja o učinku metulja – dejanja na enem koncu sveta lahko sprožijo vihar na drugem. Uvod starejših udeležencev v osrednji del vrha bo pomenila nedeljka delovna večerja predsednika vlade Goloba z voditelji zahodnobalkanskih držav, ki bodo ponovno tradicionalno močno zastopani. Večerja s črnogorskim premierjem Dritanom Abazovićem, severnomakedonskim premierjem Dimitrom Kovačevskim, predsedujočo svetu ministrov v BiH Borjano Krišto, kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in albanskim predsednikom vlade Edijem Ramo skupaj s predsednikom evropskega sveta Charlesom Michelom bo namenjena predvsem razpravi, kako okrepiti pristopni proces kandidatk za članstvo v Evropski uniji in ohraniti stabilnost na zahodnem Balkanu. Do večerje prihaja na zaprosilo Michela, pripravlja pa se že več mesecev. Kot pojasnjujejo viri v kabinetu predsednika vlade, nedeljka večerja ni povezana s podobno razpravo, ki so jo pred dnevi zahodnobalkanski voditelji, takrat brez Edija Rame pa tudi Goloba, imeli v Atenah pri grškem premierju Kiriakosu Micotakisu ob praznovanju 20. obletnice zavez iz Soluna, ko je bila zahodnobalkanskim državam prvič ponujena evropska perspektiva.

BSF spreminja podobo

Po tem uvodu bodo gostje s petih celin – tudi to je novost letošnjega BSF – razpravljali o različnih pogledih na mednarodno varnost, kar bo za Slovenijo, ki s 1. oktobrom prevzema opazovalna vlogo v varnostnem svetu Združenih narodov pred začetkom dveletnega članstva, zelo koristna izmenjava mnenj. Dobro leto in pol po začetku ruske agresije na Ukrajino bodo tri predsednice, osem premierjev, trinajst zunanjih ministrov in številni drugi visoki gostje razpravljali o prehrambni, energetski in podnebni varnosti.

Med udeleženci konference ni ukrajinskih vladnih predstavnikov (državo bo zastopal veleposlanik Andrij Taran), potem ko se je lani z videonagovorom na forumu oglasil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot pojasnjujejo vladni viri, so hoteli z izborom tem konference pokazati, da varnost ni zgolj klasična, temveč ima tudi številne druge oblike.

Za zdaj še ni jasno, ali bo na Bled v ponedeljek pripotovala srbska premierka Ana Brnabić, ki je vabljena na osrednji posvet voditeljev, kjer se bodo pogovarjali o širitvi EU v novi geopolitični realnosti, udeležili pa se ga bodo vsi prisotni premierji z zahodnega Balkana. Bo pa na Bled prišel podpredsednik srbske vlade Ivica Dačić.

S tokratno konferenco se po osemnajstih letih začenja tudi preoblikovanje Blejskega strateškega foruma, je napovedal njegov generalni sekretar Peter Grk. Poslej BSF ne bo zgolj enkratni dogodek, temveč bodo konference in razprave o mednarodnih odnosih organizirali vse leto. Prav tako želijo na forumu izrečene zamisli udeležencev bolje vključiti v slovensko zunanjo politiko in ponuditi rešitve za mednarodna vprašanja. Primer takšne uspešne prakse je po Grkovi oceni lanska razprava o vodi, na podlagi katere je bila oblikovana deklaracija, ta pa je nato na predlog Tadžikistana in Nizozemske našla mesto v razpravi Združenih narodov o vodi.

Priporočamo