Težko pričakovana gradnja oskrbovanih stanovanj na elitni blejski lokaciji se je sprevrgla v eno največjih sramot v gorenjskem biseru. Mnoga stanovanja v dveh Mijaksovih objektih se namreč prek platform Airbnb in Booking oddajajo v turistične namene, spokojnost zelene okolice pa zato na vrhuncu poletne sezone preplavi počitniški živžav. »Bili smo grdo ogoljufani. Še zdaj mi ni jasno, zakaj na občini niso mogli ničesar narediti. V gradnji objekta z oskrbovanimi stanovanji smo v lokalni skupnosti videli veliko dodano vrednost zase in za svoj kraj, saj na Bledu sploh nimamo doma za upokojence, zdaj pa smo ostali praznih rok,« je besna Blejka, ki se je pred štirimi leti resno zanimala za nakup Mijaksovega oskrbovanega stanovanja za svojo mamo.

»Skorajda so me prepričali s predstavitvijo kompleksa z zgolj oskrbovanimi stanovanji za starejše, a sem si na srečo pravočasno premislila. Ko je namreč investitor prejel pravnomočno gradbeno dovoljenje, je izdal novo reklamno brošuro, v kateri je začel tržiti stanovanja za vse generacije in kupce nagovarjati v več tujih jezikih,« nam je zaupala sogovornica. Po njenih besedah so nekateri kupili celo več stanovanj in šele pozneje v drobnem tisku pogodbe opazili, da so podpisali izjavo, s katero se strinjajo, da se lahko stanovanja v kompleksu oddajo tudi turistom. Kupci oskrbovanih stanovanj so morali pozabiti tudi na obljubljeno zdravstveno ambulanto, ki je bila predvidena v pritličju stavbe. Na njenem mestu je zdaj prodajalna volne. Bližnja kavarna je lani zaprla svoja vrata, medtem ko so druge pritlične prostore, prvotno namenjene različnim tržnim dejavnostim, kupci preuredili v turistične apartmaje, nekateri med njimi pa se še vedno prodajajo.

Kakšna Florida za starejše, tukaj je Teksas!

»Nobenega miru in zasebnosti ni. Na papirju in po spletu je vse videti krasno, realnost pa je popolnoma drugačna. Starejši, ki živijo v objektu, so se poleti zelo pritoževali zaradi sosedov oziroma njihovega oddajanja stanovanj tujcem. Bili so prepričani, da bodo tu v miru živeli, a so se ušteli. Prihodi in odhodi gostov, kraval na hodnikih in nenehno srečevanje novih ljudi, ki jih ogovarjajo v tujih jezikih, v njih zbujajo občutke nelagodja. Kakšna Florida za starejše, tukaj je pravi Teksas!« je razočarana naša druga sogovornica, doma v bližini Mijaksovega kompleksa stanovanj.

Medtem ko se v podjetju Mijaks na naša vprašanja niso odzvali, smo nekaj informacij o razvpitih stanovanjih dobili pri direktorici podjetja za razvoj nepremičninskih projektov RP Investicije Sabini Fašmon Muznik. »Od desetih stanovanj, ki smo jih po tržni ceni odkupili od Mijaksa in smo jih kupcem naprej delno prodajali kot klasična, delno kot oskrbovana, smo prodali morda štiri oskrbovana stanovanja. Vanje so se vselile družine oziroma tri starejše osebe, ki danes še niso gibalno ovirane, a se jim to obeta v prihodnje, zato želijo biti pripravljene na to. V stanovanjih so namreč omogočeni dostopi tudi za invalidne osebe.« Na vprašanje, ali so se kupci oskrbovanih stanovanj pritožili, ker so številna druga stanovanja v objektu spremenila svojo namembnost, je odgovorila: »Malo so se pritoževali, sicer pa ne vem, kaj bi lahko nanje tako grozno vplivalo oziroma poslabšalo njihovo bivanje, če okrog njih bivajo še drugi, ki se držijo hišnega reda?«

Kako pa so starejši stanovalci sprejeli, da so ostali brez zdravniške ambulante? »Kupcem smo že ob prodaji stanovanj povedali, da ne bo zdravstvene oskrbe, da pa lahko sklenejo pogodbo z zasebniki, ki jim bodo ponudili zasebno oskrbo,« je odgovorila sogovornica. Cen stanovanj jim v podjetju kljub pomanjkljivostim ni bilo treba nižati. »Pritličje žal ni zaživelo, zato so določene lokale preuredili v stanovanja, a njihovih lastnikov inšpekcija ne more kaznovati. Če namreč lastnik lokala v njem biva, je to njegova stvar, drugače pa bi bilo, če bi nekdo stanovanje preuredil v trgovino. Tisti, ki opravlja dejavnost, mora namreč imeti uporabno dovoljenje,« je še dodala Sabina Fašmon Muznik.

Brez ukrepanja pristojnih

Da so se Mijaksova stanovanja na Bledu res prodala za različne namene in jih novi lastniki oddajajo tudi kot apartmaje za turistični namen, je potrdil tudi blejski župan Anton Mežan. »Po moji oceni je to brez pravne podlage, vendar pristojnih inštitucij ne prikličemo k ukrepanju. Če bi bila ponovna priložnost, bi jo seveda zagrabili pod pogojem, da stanovanja ostanejo v javni lasti in da se samo oddajajo v najem starejšim od 65 let. Le tako se lahko zagotovi, da ohranijo svojo prvotno namembnost,« je jasen župan. Govorice domačinov, da naj bi občina podjetju Mijaks ob sklenitvi posla zagotovila, da mu zaradi javnega dobrega ne bo treba plačati komunalnega prispevka, je župan zanikal. Pojasnil je, da naj bi bil komunalni prispevek zgolj nižji kot sicer, a so po njegovem preverjanju na občini kasneje ugotovili, da je bil na koncu plačan poln prispevek. »A kaj ko v prostoru žal ni tega, kar smo želeli in predvidevali,« je razočaran Anton Mežan.

V neposredni bližini Mijaksovega kompleksa sta lani zaživela medgeneracijski center in objekt s 60 oskrbovanimi najemnimi stanovanji, ki so v lasti Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja in so bila v najem oddana na podlagi razpisa. »Občina Bled si je zagotovila prednostno listo za svoje občane, in sicer za tretjino stanovanj,« je pojasnil župan. Kot je povedal, je bilo zanimanje za najem oskrbovanih stanovanj zelo veliko.

»Cene nakupa ali najema nepremičnin so primerne zgolj za turiste in marsikatere blejske družine si jih ne morejo privoščiti. Ker nimajo druge možnosti, se izseljujejo v druge občine,« je kritična občanka Bleda, katere mama biva v oskrbovanem najemnem stanovanju v lasti Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja. »Dobro se počuti tam, a je nekaj, kar vznemirja stanovalce tamkajšnjih najemnih stanovanj: nekateri prostori v bloku so namreč čez teden prazni, čeprav so najeti. Ob koncu tedna se vanje naselijo otroci najemnikov in njihovi vnuki, da se malce spočijejo od vsakdana ...« je še zaupala Blejka in dodala, da so pritožbe ogorčenih stanovalcev vodstvu najemnega bloka o tem naletela na gluha ušesa. 

Priporočamo