Strokovno združenje nutricionistov in dietetikov je predlagalo, da bi bili sistemizacija in plačni razredi v teh zavodih zato bolj primerljivi s tistimi v Javnem gospodarskem zavodu Brdo. Sistemizacija delovnih mest v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo), ki med drugim opravlja protokolarne storitve, organizira dogodke, ponuja kongresno in gostinsko dejavnost, kaže, da imajo sistemiziranih precej več različnih delovnih mest v kuhinji kot v javnih zdravstvenih, socialnovarstvenih ali vzgojno-izobraževalnih zavodih.
Z zadnjim aneksom h kolektivni pogodbi JGZ Brdo iz leta 2022, ki sta ga sklenila vlada in reprezentativni sindikat javnega sektorja, pa so se tudi plače zaposlenim v JZG Brd dvignile za en plačni razred. Toda že siceršnja primerjava z delovnimi mesti v zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu kaže, da višje kvalificirani protokolarni kuharji, ki kuhajo predsednikom, diplomatom in drugim visokim gostom, zaslužijo bolje kot tisti, ki kuhajo bolnikom, starejšim in šolarjem, pa čeprav so izhodiščni plačni razredi vseh še vedno razmeroma nizki. Kuhar VI v zdravstvu in socialnem varstvu je uvrščen v 17. plačni razred, dietni kuhar IV v 21., kuhar V v 19., dietni kuhar V pa v 24. plačni razred (v šolstvu pa še nižje), kar je pod minimalno plačo. Med primerljivima kuharjema v petem tarifnem razredu, zaposlenima v JGZ Brdo oziroma bolnišnici, so tako lahko najmanj trije plačni razredi razlike.