Narava nas je ponovno počastila z veličastno predstavo. Pljuskom vročega zraka in koreografijo solz svetega Lovrenca, kot se po ljudskem izročilu reče Perzeidom oziroma zvezdnim utrinkom, ki so minule dni žareli po nebu. Ni pa bila to edina igra prirode, s katero se je ukvarjala tako laična kot strokovna javnost med zadnjim vročinskim udarom. Praktično ni bilo obveščevalno-novičarske platforme v državi, ki ne bi razpečevala prigode v sliki o tem, da se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek zgoraj brez namakala v eni izmed slovenskih rek.

Je bila Alenka Bratušek res zgoraj brez?

»Tudi letos mi je uspelo skočiti v Kokro na Jezerskem. Piše, da ima dobrih 15 stopinj Celzija, je ob fotografiji, na kateri je razvidno, da ne nosi zgornjega dela kopalk, zapisala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek,« je denimo ena izmed inačic udarne novice, ki so jo med svoje bralce in gledalce razposlali s portala siol.net potem, ko se je šefica za infrastrukturo v sliki in besedi samonastavila Sloveniji in svetu med plavanjem po reki. Ampak kot so v znanstveni ekspertizi ugotovili na portalu topnews.si, je šlo v dotičnem primeru za nič drugega kot za množično medijsko fatamorgano. »Čeprav se na fotografiji ne vidi nič, razen da ministrica plava v reki, je to očitno posledica avgustovskega vročinskega vala, ki je naredil svoje. Mastni naslovi kot recimo 'Mokre fotografije Alenke Bratušek' ali pa 'Ministrica Alenka Bratušek ujeta' so očitno posledica privida ali fatamorgane,« so zapisali in svojo ugotovitev podprli s strokovnim pojasnilom, češ da je »fatamorgana (tudi fata morgana) ali zračno zrcaljenje, optični pojav, ki nastane ob velikih temperaturnih razlikah in s tem razlikah v gostoti posameznih zračnih plasti. Največkrat se pojavi blizu tal. Poznamo dve vrsti fatamorgane, spodnje in zgornje zračno zrcaljenje. Očitno je šlo pri Alenki Bratušek za zgornje zračno zrcaljenje,« so poučili vse po njihovem prepričanju krivoverske razpečevalce novic.

Tudi poglavar vlade je minule dni blestel med samodokazovanjem svojih športno-rekreacijskih spretnosti, in to brez zgornjega zračnega zrcaljenja. Kot so poročali na spletnem mestu metropolitan.si, Robert Golob vse bolj postaja mojster instagrama, njegova zadnja objava, kako vesla v kajaku, ki ji je dodal še pripis »Najlepši občutek je, ko sedem v kajak in zaveslam nazaj v mladostniška leta«, pa je po njihovem prepričanju marsikomu dvignil obrvi. »Na videoposnetku se premier pogumno poda s kajakom v morje, snema pa ga njegova partnerica, ki ji družbena omrežja niso tuja. Sprašuje ga vprašanja v stilu športnih novinarjev, kako se počuti pred tekmo, premier pa se smeji in reče: Srečno, Slovenija, če me morje vzame,« so pribeležili in še dodali, da je po njihovem skromnem mnenju vse lepo in prav, vendar pa se v času, ko se številni Slovenci soočajo s finančno stisko, šepajočo zdravstveno oskrbo in nerešeno stanovanjsko problematiko, postavlja vprašanje, ali je primerno, da premier takšne posnetke brezskrbno deli na instagramu.

Eva Irgl prisega na delo in molitev

Še ena politična prvokategornica je minule dni skrbela za to, da je ljudje med počitnicami ne bi pozabili. Lepotica, ki je svojo politično kariero zgradila v stranki SDS, v prostem času pa kondicijo vzdržuje s hojo in se rada odpravi tudi na potep v tujino, kot so bralni skupnosti vseh vetrov predstavili Evo Irgl v Slovenskih novicah, kjer so jo kje drugje kot na družbenem medmrežju zapazili med kolovratenjem po Italiji. »Kjer se zlijejo lepota, duhovnost, spokojnost, molitev … v eno. Tukaj zares začutiš, da si del celote, ki se poglablja v enosti in ljubezni. Če pridajaš k celoti, se vsi vzdigujemo, se povezujemo in sodelujemo,« je, kot so pospremili njen čustven pozdrav Sloveniji, zapisala ob obisku prelepega italijanskega samostana Subiaco, posvečenega sv. Benediktu. Očitno sta enost in ljubezen navdahnili tudi zapisovalce njenih pustolovščin, saj so ji polaskali še s sestavkom, da je sicer študirala teologijo, a študija ni končala, ker se je raje posvetila delu, in da na delo in vero očitno prisega še danes, saj je ena od oznak, ki spremljajo njeno objavo, latinski rek »ora at labora«, ki v slovenščini pomeni »moli in delaj«.

S popolnoma drugačno duhovnostjo in spokojnostjo pa se je med nedavnim počitnikovanjem ukvarjala nekdanja poslanka Levice in aktualna vodja stranke Nič od tega Violeta Tomić, ki je za taisto sredstvo obveščanja spregovorila o svojih vtisih iz Venezuele, kamor je konec julija odpotovala kot ena izmed tisočih opazovalcev tamkajšnjih predsedniških volitev. Po težaškem izvidniškem delu je službeno potovanje združila še s popotovanjem po tej karibski državi, kamor sicer slovensko zunanje ministrstvo zaradi varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja, in kot so sporočili popisovalci njenih poslovno-počitniških avantur, je nekaj več kot štirinajst dni na svojem facebooku objavljala zapise in fotoutrinke z rajskih plaž in mestnega vrveža, v vpogled pa je ponudila tudi sebe v kopalkah in vsem dala vedeti, da v Venezueli uživa, kot se le da. »Po uradnem delu predsedniških volitev sva se z Valentino v lastni režiji podali na potovanje po državi in seveda izbirava najlepše dele, predvsem čudovite plaže, saj je poletje in res nima smisla, da se potikava po mestih in iščeva, kje so morebitni protestniki,« je med drugim zapisala mednarodna opazovalka in pridala, da jo je poleg vse gostoljubnosti in manga, ki ga je mogoče pobirati kar s tal, najbolj navdušil naravni park Los Roques. »Brez sape in brez besed sem nad to lepoto. Tu ni čudnega vremena, ni črt na nebu, samo oblaki. Tu ni GSO, Monsanta, brezdomcev in zadrogiranih, tu je Venezuela,« je o lepotah bolivarske republike navdušujoče razlagala Tomičeva.

Ljudje v vladi so za Martina Strela navadni klošarji

Veliko manj navdušenja, ali bolje rečeno celo gneva, pa je pretekle dni do matične domovine in njenih velikih sinov in hčera pokazal nesporni vladar vseh svetovnih potokov, rek, jezer ter morij Martin Strel, ki se je po zapisih portala njena.si med letošnjim poletjem pojavil v dveh podkastih. Najprej ga je gostil Klemen Selaković, kateremu je med drugim zaupal, da med plavanjem lahko tudi zaspi, še bolj pa je blestel v studiu Tomaža Gorca, kjer je po daljšem klepetu na temo življenja in kariere spregovoril o izjemnem uspehu filma, ki so ga o njem posneli Američani in s katerim je poskrbel za veliko brezplačno promocijo Slovenije v svetu, česar pa slovenska vlada sploh ni opazila. »Niti hvala mi ni nihče rekel. Da jih ni sram, teh ljudi na vladi, to so zame navadni klošarji. Da takšnih stvari ne vidijo, me je sram, da sem Slovenec. Vidijo pa enega Dončića, pa kaj vem, kaj še vidijo, onega, ki gol da. Takšne stvari jih pa zanimajo,« je med pogovorom letelo iz Strela. Ultramaratonec svetovnega kova, kot je sam, si po njegovem prepričanju zasluži bistveno več. »Sam zase vem, da si zaslužim izjemno pokojnino, takšno, ki je ni dobil še nihče v Sloveniji. In tudi sam sem bil tretiran – ljudje bodo sedaj rekli, da se hvalim –, da sem po promociji številka ena v Sloveniji. Daleč, ne glede na to, da imamo Dončića, Dragiča, Kopitarja v Sloveniji, ampak to mene ne zanima nič,« se je še razpištolil Strel, ki ga še posebej moti po njegovem prepričanju pretirana pozornost slovenskega ljudstva do Dallasove številke 77. »Imamo Dončića, je zelo popularen, ampak zaenkrat ni naredil še nič. Evropski prvak v košarki je pa bil. Drugače pa zaenkrat v Ameriki ni naredil še nič. Je pa eden najbolj plačanih športnikov na svetu,« je še jezno navrgel. 

Priporočamo