Vlada je razrešila direktorja agencije za raziskovalno dejavnost ARRS Mitjo Lainščaka in namesto njega imenovala vršilko dolžnosti nove agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost ARIS Špelo Stres.

Znanstvenica z doktoratom iz fizike je bila doslej pomočnica direktorja za evalvacijo in kakovost na Institutu Jožefa Stefana (IJS), pred tem pa dolgoletna vodja centra za inovacije in prenos tehnologij na IJS, so sporočili z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. »Dejavna je na področju podpornega okolja za inovacije, na področju zaščite in vrednotenja intelektualne lastnine, prenosa tehnologij in ustanavljanja odcepljenih podjetij ter vzpostavljanja finančnih mehanizmov za inovacije,« so pojasnili.

Napovedi za prihodnost

Nova agencija ARIS bo združevala pristojnosti ARRS s pristojnostmi agencije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit na področju tehnološkega razvoja in inovacij (Spirit bo ohranila svoje preostale programe). Profesionalne kvalifikacije vršilke dolžnosti direktorice se ujemajo z vsemi predvidenimi področji delovanja agencije. Med dosedanjimi funkcijami Špele Stres so v vladi izpostavili še članstvo v upravnem odboru evropskega sveta za inovacije (EIC) ter strokovni skupini za ekonomski in družbeni vpliv raziskav in inovacij pri evropski komisiji. Bila je tudi slovenska delegatka na forumu za prenos znanja evropske organizacije za jedrske raziskave CERN. Poleg naravoslovnega doktorata je Špela Stres na univerzi v italijanskem Torinu opravila še pravni magisterij s področja intelektualne lastnine.

Ob današnjem imenovanju je vršilka dolžnosti direktorice v izjavi za Dnevnik povedala, da je agencija, ki jo prevzema, »pomemben deležnik v konstruktivnem sistemu, ki že vrsto let uspešno podpira prebojne slovenske raziskave in raziskovalce ter povezuje pristojno ministrstvo z raziskovalno sfero«. »Po najboljših močeh želim doprinesti k nadaljnjemu razvoju za raziskovalce učinkovitega raziskovalnega in inovacijskega sistema,« je napovedala. »Želim si, da bi ta ves čas razvijajoči se sistem še naprej podpiral prebojne raziskave slovenskih raziskovalcev – v sodelovanju s sodelavci agencije. Prihodnost lahko inoviramo samo s skupnimi močmi,« je sporočila.

Znanstveniki sicer od novega vodstva pričakujejo tudi hitro rešitev povsem praktičnih problemov: kot smo poročali, med drugim čakajo na bolj pregledno ureditev področja znanstvenih razpisov in vzpostavitev učinkovitejšega informacijskega sistema agencije.

Zamenjava na vrhu

Z zamenjavo na vodilnem mestu je končano dolgo negotovo obdobje vodenja agencije ARRS, ki se je začelo s političnimi manipulacijami v času vlade Janeza Janše. Lainščak – medicinski znanstvenik iz Murske Sobote – je bil namreč pred dobrim letom na čelo agencije imenovan po seriji dvoumnih, rokohitrskih zamenjav nekaterih članov upravnega odbora, ki se pri izbiri direktorja niso hoteli ukloniti političnemu diktatu. Imenovanje Lainščaka je bilo za Janševo administracijo pomembno. Agencija namreč pri financiranju znanosti razpolaga z okoli 300 milijoni evrov proračunskih sredstev. Med drugim je bila ARRS pristojna za dodelitev denarja nekaterim dvomljivim znanstvenim projektom, ki so jih v prejšnjem vladnem mandatu ustanovili privrženci vladajoče politične desnice.

Proračun agencije ARIS bo sicer še večji: po napovedih naj bi znanstvenim in gospodarsko-inovacijskim projektom v letu 2024 razdelili skupaj 400 milijonov evrov javnih sredstev. 

Priporočamo