Delavci, s katerimi smo se pogovarjali, ne želijo biti imenovani, saj pravijo, da so imeli do zdaj slabe izkušnje z opozarjanjem na probleme. Po njihovih besedah so delovne razmere katastrofalne, največ jih opozarja, da je njihov delovni čas velikokrat daljši od predvidenega, tudi od uzakonjenega delovnega časa, nadur pa nimajo plačanih.

Nadur pismonoš naj sploh ne bi beležili

To je potrdila tudi predstavnica delavcev v nadzornem svetu Pošte Slovenije Bernarda Keše, ki pravi, da do zdaj Pošta sploh ni beležila nadur, ki so jih delavci, predvsem pismonoše in delavci v nočnih službah, opravili. »A to se bo spremenilo, v nekaterih poslovnih enotah so že začeli evidentiranje, drugod ga bodo začeli z 31. januarjem,« je povedala Kešetova.

V vodstvu pa zagotavljajo, da Pošta Slovenije »redno plačuje odrejene in evidentirane nadure svojim zaposlenim. Za december se bodo zaposlenim v Pošti Slovenije plačale  vse ure čez polni delovni čas, upoštevaje zakonske omejitve v zvezi z nadurnim delom,« je pojasnila Megi Jarc, predstavnica za stike z javnostmi v Pošti.

Kešetova še pravi, da v nekaterih poštah, poštarji del nadur dobijo plačan, del pa izrabijo kot proste dneve.

Hkrati raste količina dela, tudi zato, ker se je Pošta znašla na trgu. Vse več je dnevne dostave tiskovin, ki pomenijo veliko delovno obremenitev, vendar majhno dodano vrednost k dobičku, ugotavljajo zastopniki delavcev. Tudi zaradi trga se že kaže, pravi Kešetova, da nekatere manjše pošte niso več rentabilne in da bo treba očitno razmisliti tudi o prestrukturiranju.

Zaradi strahu nad mobing z anonimkami

Nezadovoljni poštarji omenjajo tudi pritisk na delavce, tako imenovani mobing. Primeri, ko je nekdo v imenu vseh zaposlenih v pošti nadrejenim povedal, kaj delavce muči, in bil še isti teden premeščen, ter izjave, kot »če vam tukaj ni všeč, pa pojdite drugam«, se menda kar vrstijo. Tudi zato se delavci nočejo izpostavljati z imeni. Kešetova pravi, da se z anonimkami ne morejo ukvarjati in da se delavci morajo izpostaviti, če želijo rešiti katero od naštetih težav.
Zadnjega pol leta je v Pošti Slovenije prekinilo delovno razmerje 53 pismonoš, vodstvo pa je, kot priznavajo, prejelo več anonimnih pisem. »Za reševanje težav zaposlenih je poslovodstvo uvedlo dneve odprtih vrat za zaposlene. Prav tako so bile uvedene informativne in svetovalne ure, odziv pa je žal zelo majhen,« so pojasnili v Pošti.

Predvsem pismonoše opozarjajo, da so takšne ure običajno organizirane med delovnim časom, ko so na terenu in te možnosti ne morejo uporabiti.