Šestindvajsetega maja 2023 je ustavno sodišče odpravilo zadržanje novele zakona o RTV Slovenija. Slab teden kasneje, natančneje 5. junija 2023, je potekala ustanovna seja sveta RTV Slovenija. Na seji so za predsednika sveta RTVS izglasovali Gorana Forbicija. Na ta dan so oblikovali tudi komisijo za pripravo razpisa za novo štiričlansko upravo RTVS, 17. avgusta 2023 pa je uprava RTVS začela delovati s polnimi pooblastili. Predsedoval ji je Zvezdan Martić, sestavljali pa so jo še Simon Kardum, Andrej Trček in Franci Pavšer. Za trenutek se je zdelo, in mnogim je to vlilo upanje, da se bo javna Radiotelevizija Slovenija (RTVS) izkopala iz dolgov ter da bo pod novo upravo vse potekalo nekoliko drugače in predvsem, da je RTVS vstopila v obdobje brez velikih pretresov.

Osemindvajsetega maja je odstopil predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić. Kot razlog je navedel, da med upravo in svetom RTVS prihaja do preveč nestrinjanj, kar po njegovih besedah predstavlja oviro za nemoteno delovanje RTVS.

Od Karduma do Trčka

Le slabe štiri mesece kasneje je kot član uprave RTVS odstopil Simon Kardum. Ob odstopu je dejal, da pot, na kateri je trenutno RTVS, ni prava ter da to ni pot iz rešitve izjemno težkega položaja. Kljub Kardumovemu odstopu je svet RTVS sprejel programsko-produkcijski in finančni načrt za leto 2024, ki ni požel odobravanja ne zaposlenih ne strokovne javnosti. Osemindvajsetega maja 2024, po manj kot letu predsedovanja upravi RTVS, odstopi še Zvezdan Martić. Kot razlog je navedel, da med upravo in svetom RTVS prihaja do preveč nestrinjanj, kar po njegovih besedah predstavlja oviro za nemoteno delovanje RTVS. Le nekaj dni kasneje ga je svet RTVS tudi uradno razrešil, za vršilko dolžnosti pa imenoval Natalijo Gorščak. Ta je ob nastopu položaja dejala, da bo v premostitvenem obdobju poskrbela za nemoteno tekoče poslovanje, obenem pa izvedla vse tiste naloge, s katerimi ni mogoče odlašati do imenovanja novega predsednika uprave. Vendar delovanje ni potekalo nemoteno. Devetnajst dni kasneje, 17. junija, je namreč odstopil še tretji član uprave RTVS, Andrej Trček. Tako je od prvotne sestave uprave RTVS v njej s polnim mandatom ostal le še delavski direktor Franci Pavšer. Ker pa morajo po zakonu upravo sestavljati najmanj trije člani, je Andrej Trček kot član uprave deloval vse do včeraj, ko ga je svet RTVS dokončno razrešil. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je ob razrešitvi Trčka dejal: »Mandat je prevzel v težkih časih, ki so verjetno skozi leto, ko je opravljal naloge članov uprave, postajali še težji. Vem in prepričan sem, da se je pri opravljanju nalog trudil in deloval v skladu z vestjo in s tem, kar je mislil, da je najbolje za RTV.« Hkrati se mu je zahvalil za delo in trud. Na njegovo mesto pa je svet RTVS kot v. d. člana uprave imenoval pravnika RTVS Luko Rupnika, ki bo na tem mestu ostal do imenovanja celotne uprave oziroma največ pol leta. Razpis za predsednika oziroma predsednico uprave RTVS je odprt še do 20. avgusta, nato sledi potrjevanje nove uprave, ki bi lahko nastopila v začetku septembra. Spomnimo še, da ima vlada čas le do 1. septembra, če želi spremeniti višino RTV-prispevka. Ali bo to storila, ni jasno.

Ob načinu delovanja RTV Slovenija ne znam več osmisliti dela v vlogi odgovornega urednika.

Nejc Jemec, nekdanji odgovorni urednik Vala 202

Zamenjava na Valu 202

RTVS pa je v tem času doživljala kadrovske menjave tudi znotraj hiše. Mesto odgovornega urednika Vala 202 na Radiu Slovenija je 31. julija prevzel Boštjan Reberšak. Dotedanji odgovorni urednik Nejc Jemec je Val 202 vodil tri leta, nato pa februarja podal odstopno izjavo. Takrat je za Slovensko tiskovno agencijo dejal: »Tri leta na mestu urednika jutranjega programa, prvi mandat odgovornega urednika Vala 202 in eno leto drugega mandata v izjemno dinamičnem okolju, polnem rednih programskih in produkcijskih vsebin in hkrati izrednih projektov, so zahtevali svoj davek.« Ob tem je dodal: »Ob načinu delovanja RTV Slovenija ne znam več osmisliti dela v vlogi odgovornega urednika.« Ob uradnem odhodu 31. julija pa je na družbenem omrežju X zapisal, da bo po najboljših močeh pomagal pri vodstveni tranziciji, jeseni pa načrtuje dopust in iskanje profesionalnega navdiha.

Od septembra bo v Bruslju po novem le en dopisnik RTV, in sicer Igor Jurič. Mojca Širok, ki je bila prav tako dopisnica iz Bruslja od leta 2019 pa do konca letošnjega julija, se zdaj odpravlja v Rim.

Spremembe v dopisniški mreži

Dodatne spremembe čakajo tudi dopisnice in dopisnike RTVS. Od septembra bo v Bruslju po novem le en dopisnik RTV, in sicer Igor Jurič. Mojca Širok, ki je bila prav tako dopisnica iz Bruslja od leta 2019 pa do konca letošnjega julija, se sedaj odpravlja v Rim na svoje »star« dopisniški položaj, ki ga je že opravljala med letoma 1999 in 2003 ter med letoma 2007 in 2016. Dozdajšnja dopisnica iz Bangkoka Karmen Švegl bo od septembra delovala v Kairu in od tam spremljala dogajanje na Bližnjem vzhodu. Mandat dopisnice iz Moskve Vlaste Jeseničnik pa so podaljšali do konca avgusta prihodnje leto. 

Nič več dopisnik, ampak odgovorni urednik

Janko Petrovec, ki je bil od leta 2016 dopisnik iz Rima in Vatikana, se po osmih letih s tega mesta uradno poslavlja. Nadomestila ga bo Mojca Širok, ki je že bila dopisnica iz Rima in Vatikana. Vendar pa to ne pomeni, da se Janko Petrovec poslavlja od RTVS, saj bo s septembrom postal odgovorni urednik Radia Koper. Ob odhodu iz Rima je na družbenih omrežjih zapisal: »Grozno veliko odgovornost čutim, da bi ob koncu osmih rimskih let in po vsem, kar sem doživel, tudi po vaši zaslugi, napisal nekaj kunštnega, da bi si ljudje zapomnili. Ampak glava je – takole, med polpraznimi in polpolnimi škatlami selitve – puhlo prazna, izčrpana od sloves in otopela od miline juga, ki ga zapušča.«

Priporočamo