V domžalskem mladinskem centru nudijo podporo pri učenju različnih predmetov že več kot dve desetletji. Kot so povedali, pridejo otroci oziroma njihovi starši do njih preko objav na različnih kanalih. »Najdejo nas preko družbenih omrežij, šolskih svetovalnih služb, informacije se širijo tudi od ust do ust,« so pojasnili v centru in dodali, da več pozornosti namenijo otrokom, ki jih vključijo v sodelovanje s šolskimi svetovalnimi delavkami. »Edina omejitev za sprejem otrok je pogoj, da so občani Domžal.«

Iščemo predvsem takšne prostovoljce, ki si želijo znanje predajati mlajšim in imajo čut za to. Pomembno je tudi, da imajo dovolj znanja o predmetu, za katerega bi izvajali učno pomoč. Zelo dobre izkušnje imamo s študenti pedagoških smeri in upokojenimi učitelji.

Učna pomoč traja do 60 minut

Opažajo, da je otrok, ki bi potrebovali njihovo pomoč, vsako leto več, kot jih lahko sprejmejo. »V zadnjih desetih letih se pojavlja vse več otrok z učnimi posebnostmi in takšnih, ki učno pomoč potrebujejo že v 3. ali 4. razredu. Kar nekaj je otrok priseljencev, ki imajo v šoli težave predvsem zaradi neznanja ali pomanjkljivega znanja slovenskega jezika.« Učna pomoč poteka v prostorih CZM, v večini primerov se prostovoljec z učencem dobi individualno. Ura učne pomoči traja od 45 do 60 minut in je odvisna od zmožnosti otroka.

Pred začetkom novega leta so v centru tudi začeli iskati prostovoljce, ki bi del svojega časa namenili poučevanju otrok in mladostnikov. »Iščemo predvsem takšne prostovoljce, ki si želijo znanje predajati mlajšim in imajo čut za to. Pomembno je tudi, da imajo dovolj znanja o predmetu, za katerega bi izvajali učno pomoč. Zelo dobre izkušnje imamo s študenti pedagoških smeri in upokojenimi učitelji,« so povedali in dodali, da lahko glede na prostore, ki jih imajo na razpolago, in ostale aktivnosti tedensko izvedejo od 15 do 20 ur učne pomoči. »Zato bi bilo idealno število prostovoljcev prav tako med 15 in 20.«

Prijave za učno pomoč za šolsko leto 2024/25 zbirajo od ponedeljka, 19. avgusta 2024, in sicer na številkah 040 255 568 ali 01 722 66 00. Srečanja z inštruktorji, ki potekajo v prostorih centra, se bodo predvidoma začela konec septembra. Učna pomoč je namenjena mladim iz občine Domžale. Prispevek za posamezno srečanje znaša dva evra. Število mest je omejeno glede na prostor in glede na število inštruktorjev, ki bodo na voljo. 

Priporočamo