Na ministrstvo za zdravje so prerazporedili 33,5 milijona evrov sredstev splošne proračunske rezervacije, je po četrtkovi seji sporočila vlada Roberta Goloba. Davkoplačevalski denar bo ministrstvo zdaj nakazalo zavarovalnicam Generali, Vzajemna in Triglav – kot nadomestilo za izgubljeni prihodek, ker jim je vlada omejila višino cen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Sredin vladni sklep je sklepno dejanje odločitve vlade, da ukine dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga nadomesti z obveznim zdravstvenim prispevkom. Slednjega od 1. januarja pobira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Tudi ZZZS letos ne more shajati s predpisano premijo. Vlada mu bo 136-milijonski minus pokrpala s transferjem iz proračuna.

Kronologija nenadne ukinitve zavarovanja razkriva, da so bili argumenti vladne poteze privlečeni za lase, razplet dogajanja pa predvidljiv.

5. april 2023: Zavarovalnica Generali napove, da bo svojim 315.000 zavarovancem s 1. majem 2023 zvišala mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 10,39 evra, in sicer s 34,50 evra na 44,89 evra. Zvišanje je posledica rasti cen zdravstvenih storitev in rasti obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu. Vzajemna in Triglav sporočita, da ne izključujeta možnosti podražitev premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Triglav kasneje predvidi dvig s 1. junijem na 45,52 evra, Vzajemna s 1. julijem na 44,78 evra na mesec.

Slovensko zavarovalno združenje opomni, da so se od zadnjega dviga cen v letu 2019 odhodki javne zdravstvene blagajne povišali za skoraj milijardo evrov, z doplačili povezani odhodki pa so se povišali za dobrih 700 milijonov evrov oziroma za 31 odstotkov.

V Gibanju Svoboda ocenijo, da so napovedane podražitve neutemeljene in krivične do zavarovancev ter jim še dodatno otežujejo dostop do zdravstvenih storitev. »Razumemo jezo ljudi glede na (trenutno) stanje v zdravstvenem sistemu in menimo, da bi bilo prav, da tudi zasebne zdravstvene zavarovalnice nosijo del družbene odgovornosti za delovanje našega zdravstvenega sistema,« sporočijo Socialni demokrati (SD).

Trditev zasebnih zavarovalnic, da je dvig premije nujen zaradi rasti življenjskih stroškov, je zgolj izgovor, namenjen ohranjanju rekordnih ravni dobičkov, pravijo v Levici. »Vse, za kar gre zasebnim zavarovalnicam, so večmilijonski dobički, ki poniknejo v žepih lastnikov, čeprav bi morali v javno blagajno,« zapiše stranka.

7. april 2023: Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se sestane s predstavniki zasebnih zavarovalnic. Po njegovi oceni je napovedani dvig premij neupravičen. Napove rešitev, s katero bi preprečili nadaljnji dvig premij. Agencija za zavarovalni nadzor sporoči, da je predlagani dvig premije pričakovan.

12. april 2023: Gibanje Svoboda v parlamentarni postopek vloži predlog novele za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Novela preoblikuje zavarovanje v obvezni zdravstveni prispevek, ki ga prejema ZZZS. S predlaganimi spremembami bodo odpravili stroške treh zasebnih zavarovalnic, povezanih z izvajanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v višini okrog 50 milijonov evrov, ki jih bodo lahko uporabili za plačilo zdravstvenih storitev, piše v predlogu novele. Preoblikovanje je predvideno s 1. septembrom. »Prevzemamo odgovornost tudi za zagotavljanje vira financiranja in hkrati za to, da zasebnih dobičkov iz tega naslova ne more več biti,« poudari predsednik vlade Robert Golob in doda, da je to le prvi korak preoblikovanja financiranja zdravstvene blagajne, da bo ta bolj socialno pravična.

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar pove, da je odločitev o prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS politična. Podobno oceno poda Slovensko zavarovalno združenje.

14. april 2023: Vlada sprejme uredbo, s katero določi najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Mesečna premija od 1. maja 2023 ne sme presegati 35,67 evra. Podražitve prispevka do februarja 2025 ne bo.

9. maj 2023: Levica pripravi predlog za progresiven obvezen zdravstveni prispevek, po katerem bi bila višina prispevka odvisna od višine posameznikove plače. Premier Golob ga označi za »brezpredmetnega«.

1. junij 2023: Minister za finance Klemen Boštjančič pove, da se bo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi političnih razmer zgodila bistveno hitreje, kot so načrtovali. Obljubi, da bodo reforme izpeljali tako, da zavarovalnice ne bodo oškodovane.

2. junij 2023: Upravno sodišče zavrže tožbe zavarovalnic, Generali, Triglav in Vzajemna zoper uredbo o določitvi najvišje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Sodišče zavrže tudi zahteve za izdajo začasnih odredb.

14. junij 2023: Vlada predlaga, da se zamišljeno preoblikovanje zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek s 1. septembrom prestavi na 1. januar 2024.

16. junij 2023: Vzajemna, Triglav in Generali opozarjajo na izgube zaradi zamrznitve višine premije dopolnilnega zavarovanja.

6. julij 2023: Državni zbor z 51 glasovi za in 29 proti potrdi novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

7. julij 2023: Danijel Bešič Loredan odstopi s položaja ministra za zdravje.

12. oktober 2023: Skupščina ZZZS v tem letu napoveduje primanjkljaj v višini 136 milijonov evrov zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek. Premija je namreč podcenjena glede na obstoječo devetodstotno inflacijo v medicini.

16. oktober 2023: Premier Golob napove, da bo 136-milijonski primanjkljaj ZZZS, ki bo v letu 2024 posledica preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pokril proračun.

21. december 2023: Vlada določi pravno podlago za možnost izplačila nadomestila zavarovalnicam za povrnitev škode, ki so posledica omejene najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. »S tem naslavljamo tudi zelo pomembno ohranjanje solventnosti v zavarovalnicah, da bodo te tudi v prihodnje izkazovale ustrezno višino kapitala v skladu z evropskimi predpisi in zakonom o zavarovalništvu,« poudari minister Boštjančič.

1. januar 2024: Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nadomesti uvedba obveznega zdravstvenega prispevka. V letu 2023 so zavarovalnice Vzajemna, Triglav in Generali skupno pobrale dobrih 636 milijonov evrov premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. ZZZS v letu 2024 načrtuje 621 milijonov evrov prihodkov iz naslova obveznega zdravstvenega prispevka.

24. julij 2024: Vlada na ministrstvo za zdravje prerazporedi 33,5 milijona evrov za vračilo razlike med višino plačanih stroškov izvajalcem zdravstvenih storitev in prihodkov iz zavarovalnih storitev iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za leto 2023. Ministrstvo bo Vzajemni nakazalo 14,14 milijona evrov, Zavarovalnici Generali 8,36 milijona evrov, Zavarovalnica Triglav prejme skoraj enajst milijonov evrov. x

Priporočamo