Če do konca avgusta tega ne stori oz. če Zupan ne bo odstopil sam, bodo skupaj z drugimi opozicijskimi strankami vložili interpelacijo. Ta bo pripravljena v enem tednu ali v desetih dneh, je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec in predsedujoči Združenju Zares Pavel Gantar.

Po njegovih besedah je glavna Zupanova napaka, da namesto da bi kot minister vzpostavil ustvarjalni dialog med partnerji v visokem šolstvu in vlado ter pripravil dokumente, tudi zakonodajo, ki bi odslikavali razvojne perspektive in interese, dela proti tem interesom in favorizira klientelistične povezave. Gantarjev glavni očitek Zupanu je "politična podreditev avtonomne sfere, kot je znanost in visoko šolstvo, partikularnim interesom neke politične opcije".

Za poziv k ministrovi zamenjavi so se v Zares med drugim odločili zaradi nepremišljenega spreminjanja zakonodaje in nacionalnih programov na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti brez ustreznih podlag. Nadalje kot razloge navajajo neusklajevanje in zavračanje sodelovanja s partnerji v visokem šolstvu ter način privatizacije na področju visokega šolstva in znanstveno-raziskovalne dejavnosti, ki po njihovem mnenju temelji na degradaciji in razgradnji ustanov javnega visokega šolstva, je zapisano v pozivu.

Za poziv pa so se odločili tudi zaradi "politikantstva in razvrednotenja namena, ciljev in dejavnosti Javne agencije za tehnološki razvoj" ter zaradi "političnega kadrovanja v raziskovalnih ustanovah in političnega podrejanja teh ustanov političnim interesom stranke, ki ji minister pripada".

NSi za interpelacijo ministra Jureta Zupana ne vidi razloga

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je danes v odzivu na sredine trditve opozicijskih poslancev Mitje Slavinca (LDS), Majde Potrata (SD) in samostojnega poslanca Slavka Gabra o delu ministra za visoko šolstvo Jureta Zupana poudaril, da minister dela kakovostno.

Zato v NSi zavračajo argumente, da "bi bil zrel za interpelacijo".

Horvat je izrazil pričakovanje, da bo resolucija o nacionalnem programu visokega šolstva za obdobje 2007-2010 v nadaljevanju seje parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki bo 5. septembra, sprejeta skupaj z nekaterimi dopolnili, "tako da bomo dobili dober dokument". Sicer pa je Horvat poudaril, da je bila resolucija januarja letos usklajena z vsemi partnerji.

Vodja poslanske skupine NSi je omenil tudi osnutek predloga zakona o visokem šolstvu, ki prinaša pozitivne spremembe na področju visokošolskih zavodov in raziskovalnih inštitucij. "Do zdaj so bile te inštitucije namreč premalo povezane z gospodarstvom," je pojasnil Horvat.