Odločitev glede ponovne kandidature za mandatarja bo po Jankovićevih besedah "odvisna od občutka v pogovorih poslank in poslancev, ki so drugo govorili, kot so potem naredili". Če se bo odločil za kandidaturo, bo poslance ponovno pozval, "da gredo za zaveso in izpolnijo tisto, za kar so bili izvoljeni v državni zbor". Ob tem se je Janković vprašal, kako se počutijo poslanke in poslanci, ki razlagajo, da zaradi zaščite svoje kredibilnosti niso dvignili glasovnic in kako bodo rekli svojim volilcem, da izpolnjujejo njihovo voljo. "Državljani ne bodo pozabili te izdaje. In trdim, da so bili izdani," je dejal prvak PS.

Če bo na sobotnem glasovanju v državnem zboru kandidat za mandatarja Janez Janša, bodo po Jankovićevih besedah poslanci Pozitivne Slovenije glasovali po svoji vesti, nikoli pa od njih ne bo zahteval, naj ne glasujejo ali naj kažejo glasovnice. Sam bo glasoval proti Janši. Kot razlog za to je navedel, da je bila SDS kljub vladanju v času debelih krav na zadnjih dveh državnozborskih volitvah poražena. Virantova Državljanska lista pa je bila na decembrskih volitvah očitno neki obvod, ki je zagotovil sredinske glasove.

Tisti, ki so se kljub podpisu pod koalicijsko pogodbo odločili, da ne gredo v koalicijo s Pozitivno Slovenijo, kot pravi Janković, razlagajo, da v pogodbi ni bilo zajeto vse, kar so imeli v svojih volilnih programih. "A je v novi koalicijski pogodbi desne opcije pa zajeto?" se je vprašal prvak PS in dodal, da ga prav zanima, kako gredo skupaj "verouk v šolah, ki ga zagovarja NSi, in vrednote NOB".

Janković je tudi izpostavil javnomnenjske ankete, ki kažejo, da je Pozitivna Slovenija edina stranka, ki bi lahko šla mirno na ponovne predčasne volitve, ker bi se število njenih poslancev še povečalo. A se za predčasne volitve ne zavzema, saj bi te v državi povzročile "še dodatne probleme, državo pa moramo dati na prvo mesto".

Nasprotna stran je na volitvah po Jankovićevih besedah pričakovala gladko zmago, a se je "zgodila napaka v sistemu. Ta napaka v sistemu pa je Pozitivna Slovenija in Zoran Janković". Zato po prepričanju na sobotnem kongresu izvoljene podpredsednice stranke Maše Kociper - poleg nje sta podpredsednica in podpredsednik postala še Melita Župevc in Robert Golob - relativni zmagovalec volitev prave možnosti za sestavo koalicije sploh ni imel. Poslanec Gašpar Gašpar Mišič, ki je pred prvim glasovanjem o mandatarju zagotavljal, da ima Janković 48 glasov tako rekoč v žepu, pa je poudaril, da to, kar se je zgodilo, ni bilo pošteno. "Vse lahko kupiš, celo zdravje, pravijo, poštenja pa ne," je ugotovil Mišič. Da ni dovolj, če na volitvah zmagaš, zmagati moraš tako prepričljivo, da razna kupčkanja, ki z voljo volilcev nimajo nič skupnega, ne pridejo do izraza, je ocenil podpredsednik stranke Robert Golob.

Sobotnega kongresa Pozitivne Slovenije so se udeležili tudi nekateri od 26 podpornikov, ki so Jankovića oktobra lani pozvali h kandidaturi na državnozborskih volitvah. Predsednik zveze borcev Janez Stanovnik vidi Slovenijo kot ladjo, ki je nasedla v plitvini, ker ni imela pravega kapitana. "Zaradi tega menim, da mora slovenska ladja, ki se spušča nasproti viharnemu morju, imeti izkušenega in hrabrega kapitana." Kot takšnega kapitana pa Stanovnik vidi Zorana Jankovića.

Po besedah strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajka Kende je sicer vse, kar se dogaja po volitvah, legalno in legitimno, moraš pa najbrž biti politik, da rečeš, da je tudi moralno neoporečno in državotvorno.

Ekonomist Jože Mencinger, ki je odločno zanikal govorice, da ga zanima mesto župana Ljubljane, Jankoviću svetuje, naj še enkrat kandidira za mandatarja. Verjame, da bi Pozitivna Slovenija lahko spremenila Slovenijo na bolje, kajti naši državi manjka optimizem, preveč pa je hinavščine. A če PS ne bo vladajoča stranka, je po prepričanju nekdanjega ustavnega sodnika Lojzeta Udeta lahko tudi konstruktivna opozicija, ki ima v rokah tudi konstruktivno nezaupnico. Postavlja se namreč vprašanje, kako bo delovala morebitna desnosredinska koalicija, saj nekatere stranke, ki naj bi se ji pridružile, vanjo ne sodijo.