Predlog zakona je v parlamentarno proceduro vložila skupina 31 poslancev poslancev iz vrst SD, SDS, LDS, DeSUS, SLS in nepovezanih s prvopodpisanim Kontičem (SD). Po predlogu bi Termoelektrarna Šoštanj (Teš) pri Evropski investicijski banki (EIB) najela 440 milijonov evrov posojila, za katerega bi jamčila država.

Z današnjo odločitvijo odbora je postopek po njegovih besedah končan - DZ se bo namreč na izredni seji, ki se bo začela v torek, le seznanil s sklepom odbora, torej da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Za predlog zakona je glasovalo pet članov odbora, medtem ko jih je bilo sedem proti.

"Tisti, ki so predlog zakona zavrnili, bodo morali sprejeti odgovornost za naložbo," je za STA dejal Kontič in spomnil, da je naložba v teku, pogodbe so sklenjene. Dosedanji podporniki predloga zakona, poslanci SDS, so se po njegovih besedah "umaknili" in, kot je ocenil, verjetno "računajo na to, da bo po volitvah njim zaupano upravljanje z državo".

Upa, da bo banka počakala na novo vlado

Kontič upa, da bosta EIB in posledično tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) počakala na novo vlado in se šele nato, če ne bo državnega poroštva, umaknila iz naložbe.

Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Teš ocenjujeta, da zavrnitev zakona o poroštvu pomeni vsaj bistveno podražitev projekta, saj bi poroštvo omogočilo doseganje nižje obrestne mere in s tem nižjo skupno ceno projekta.

Kakšna bo podražitev, bo po njihovih besedah odvisno od pogajanj z bankami in dobaviteljem glavne tehnološke opreme, Alstomom, v prihodnjih dneh in tednih. "V najslabšem primeru lahko pride celo do umika bank iz projekta tudi za kredite, ki so že bili črpani,"ocenjujejo v družbah.

Država bi z izdajo poroštva pridobila v letih, ko se vrača posojilo EIB, poleg neposrednega donosa na vloženi kapital še davke na predvidene dobičke, plačilo taks za izpuščanje toplogrednih plinov, dolgoročno bi bilo zagotovljenih več tisoč delovnih mest, poleg tega pa bi bila deležna tudi prihodkov iz naslova stroškov poroštva za kredit EIB, ki v času trajanja kredita dosežejo okoli 50 milijonov evrov, so zapisali v HSE in Tešu.

Odločitev odbora so nasprotniki projekta pozdravili. Po mnenju poslancev SD Matevža Frangeža in Luke Jurija se "nam zdaj po zavrnitvi poroštva odpira priložnost, da se odločimo za alternativno pot, ki bo temeljila na obnovljivih virih energije".

Golobič: Udarec energetskemu lobiju

"Padec predloga zakona o poroštvu za Teš 6 predstavlja velik udarec energetskemu lobiju in veliki koaliciji ter je dokaz njihove nemoči pred lučjo javnosti," je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik Zares Gregor Golobič.

Glasovanje na odboru po besedah vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija še ne pomeni, da se projekt Teš 6 ne bo nadaljeval, zagotovo pa predstavlja pomembno "etapno" zmago javnega interesa nad ozkimi interesi organiziranih lobijev. Spomnil je tudi, da je določene postopke zoper predlagatelje omenjenega zakona sprožila tudi protikorupcijska komisija.

Na ministrstvu za gospodarstvo odločitve odbora ne komentirajo.

Na ministrstvu za finance pa bodo, kot so povedali za STA, nadaljevali s postopki, ki so jih vodili že pred vložitvijo predloga zakona, ob tem pa bodo upoštevali zadnje sklepe vlade. "Glede na to, da vlada opravlja le tekoče posle in da je datum razpusta DZ znan, je potrebno na novo preučiti situacijo in oceniti nadaljnje konkretne korake," so poudarili.

Vlada pričakuje dodatna pojasnila

Spomnili so še, da vlada pred nadaljevanjem kakršnih koli aktivnosti na tem področju pričakuje dodatna pojasnila investitorja, Teša in HSE, kar je konec septembra poudarila že državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar.

Vlada si med drugim želi pisna zagotovila glede zagotovljenih količin premoga in njegove cene (na tej podlagi je izračunana tudi donosnost naložbe, za katero vlada želi, da je devetodstotna) ter da se v izvedbo projekta na primeren način vključijo slovenski dobavitelji blaga, izvajalci del oz. storitev in da se izpeljejo vsi postopki v zvezi z ugotovljenimi nepravilnostmi, ki so bile doslej ugotovljene v revizijah te naložbe.

Teš je pri EIB najel tudi 110 milijonov evrov posojila, ki je zavarovan z bančno garancijo. Poleg tega je elektrarna za financiranje Teša 6, ki je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov, pridobila še 200 milijonov evrov posojila pri EBRD, ki sicer ni zahteval državnega poroštva.