Širitev glob za boljši odziv

Omejitev čakanja pred vrati ordinacij na 60 minut ne velja za nenaročene paciente - za te lahko zdravniki poskrbijo v času, ko nimajo naročenih pacientov. Prav tako bodo lahko pacienti čakali tudi dlje, kadar bo zdravnik opravljal prvo pomoč, operativne posege in druge posege, ki so povezani z večjim tveganjem. Sprva so nameravali najdaljše čakanje pred ordinacijami družinskih zdravnikov omejiti na 20 minut, a so si premislili. Ena ura bo tako veljala za oboje, osnovno zdravstvo in bolnišnice, vsi pa bodo morali zagotoviti naročanje "na uro". "Želja stroke je bila, da bi se čakalni čas poenotil, in uglasili smo ga na 60 minut. To je na neki način še sprejemljivo čakanje v čakalnici, čeprav bi si želel krajšega," je pojasnil minister za zdravje Dorijan Marušič.

Nadzor nad čakanjem bolnikov v čakalnicah bo opravljal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Zdravstveni inšpektorat je po drugi strani po lanskem sprejetju pravilnika o čakalnih dobah že opravil 1666 nadzorov čakalnih seznamov v slovenskih bolnišnicah, zdravstvenih domovih in koncesionarjih. Čeprav so odkrili različne kršitve, kakršno je bilo preskakovanje čakalnih vrst pacientov med zasebnim in javnim zdravstvom brez napotnice, ali neurejeno vodenje čakalnih seznamov, pa pravih ukrepov ni bilo, opažajo na ministrstvu. Zato so možnost kazni razširili tudi na to področje, je dodal Marušič.

Lažje do drugega mnenja

Bolj jasno so v zakonskih spremembah opredelili tudi pravico do drugega mnenja, s katero so imeli pacienti doslej pri uveljavljanju precej težav. Gre za mnenje drugega zdravnika iste specialnosti, ki diagnozo in načrt zdravljenja pri "prvotnem" zdravniku potrdi ali pa ponudi drugo diagnozo oziroma pristop pri zdravljenju. Podlaga za drugo mnenje, ki ga plača zdravstvena blagajna, bo napotnica izbranega osebnega zdravnika. Po novem bodo imeli pacienti pravico do drugega mnenja tudi v osnovnem zdravstvu, ki je doslej ni bilo.

Podal ga bo lahko eden ali več zdravnikov v istem zdravstvenem zavodu, kjer zdravijo bolnika, ali pa v drugi bolnišnici ali zdravstvenem domu. Pacient ima po novem še možnost, da se odloči za drugo mnenje zdravnikov iz ostalih držav EU, vendar le, kadar v Sloveniji ni primerno usposobljenega zdravnika. Poleg pacienta pa lahko zahtevo za drugo mnenje poda tudi zdravnik, pri katerem se zdravi. Zdravniki, ki bodo pripravljali drugo mnenje, bodo imeli za to po prejemu popolne zahteve na voljo največ 15 dni, nabor zdravnikov, ki ga lahko podajo, pa bo moral biti objavljen na spletnih straneh zdravstvenih zavodov in koncesionarjev ter v čakalnicah.