Država je z ukrepom, da pokrije stroške staršev za drugega in nadaljnjega otroka, ki so hkrati vključeni v vrtec, v proračunu za leto 2009 zagotovila 7,5 milijona evrov, ni pa namenila dovolj denarja občinam za naložbe v povečanje prostorskih zmogljivosti, niti ni naredila predhodne analize o tem, ali bodo občine časovno, finančno in postopkovno sposobne zagotoviti staršem njihovo zakonsko pravico, sta mnenje vseh slovenskih občin izrazila Sandra Stajnko in Željko Cigler z oddelka za družbene dejavnosti v Mestni občini Celje. Tako so starši prepuščeni cvetočemu trgu varušk.

Karmen Janžekovič je mlada mamica s Ptuja, ki se tako kot tisoče drugih po vsej Sloveniji trenutno ubada s problemom, kam dati septembra svojega otroka v varstvo. Njen malček je eden tistih, ki ob oddaji vloge ni dobil prostora v vrtcu, zato se je Karmen morala znajti drugače. Začela je iskati zasebno varuško, tudi po internetu. "Težko je pustiti otroka neznancu, še posebno puncam brez primerne izobrazbe, ki na spletu večinoma ponujajo varstvo, a pogosto je to edina možnost," opisuje svoj položaj. "Razmišljala sem tudi o tem, da bi pustila službo," dodaja Karmen.

Izhod v sili

Čeprav se s pomanjkanjem prostih mest v vrtcih soočajo skoraj povsod po Sloveniji, je problem najbolj pereč v prestolnici, kjer trenutno kar 1268 otrok ni dobilo prostega mesta v vrtcu. Podobno kot v javnih vrtcih je preveč otrok vpisanih tudi v zasebne vrtce. Urška Španja iz zasebnega vrtca Pingvin v Ljubljani je denimo povedala, da sprejmejo le 13 otrok na leto, prijav pa je zmeraj dvakrat toliko, tudi do 30. Enako je v vrtcu Mali svet, kjer so dobili več kot 100 prijav, sprejeli pa bodo lahko le osem otrok, pravi vodja Miriam Skubin Juretič.

"Sedanji položaj varstva otrok je zares nevzdržen in neprijazen do staršev," pravi mlada mamica Jasmina iz Ljubljane (ki priimka ni želela razkriti), katere otrok je eden izmed 1268 zavrnjenih. "Varstvo intenzivno iščem že pol leta, po vseh mogočih kanalih! Institucionalizirane oblike varstva so prepolne ali rezervirane za elito, saj cene zasebnega varstva dosegajo tudi od 9 do 10 evrov na uro, račun za ves mesec, vsak dan po osem, devet ur, pa je previsok in si ga z možem kljub solidnemu in rednemu zaslužku nisva mogla privoščiti," je povedala Jasmina.

Na spletu namreč obstaja seznam oseb, ki ponujajo varstvo otroka. "Popoldansko varstvo se zelo hitro zreducira na babysitting študentk, ki bi rade zaslužile za žepnino in nove kavbojke. Koliko deklet mi je odgovorilo, da bi varovale mojega sinka od 1. do 15. v mesecu, ker ravno takrat ni izpitov ali pa imajo predavanja dopoldne," je razlagala Jasmina. Večina teh, ki ponuja varstvo po spletu, je brez izkušenj in primerne izobrazbe; to so denimo dijakinje srednje šole, študentke arhitekturne, pedagoške in filozofske fakultete ter mamice in očki, ki že varujejo svoje otroke. Cene takšnega neformalnega varstva pa se gibljejo od 250 do 1000 evrov na mesec oziroma od 4 do 6 evrov na uro, res pa je, da za varnost otroka ni jamstva, saj gre večinoma za oblike dela na črno. "Petih evrov na uro si ne morem privoščiti, saj je konec meseca vsota takšna, kolikor znaša vsa moja plača," je povedala Karmen Janžekovič.

Nekateri z dobro poslovno žilico pa so za ta namen celo odprli samostojno podjetništvo za varovanje otrok, denimo Neža Javornik, ki bo s kolegico v prihodnjem šolskem letu varovala 10 malčkov, po 450 evrov na mesec za posameznega otroka. "Zanimanje je bilo ogromno," pravi Javornikova. "Konec aprila sva objavili oglas, čez 15 minut pa so že začela prihajati prva elektronska sporočila, skupina je bila zapolnjena že po dobrem mesecu. Zdaj že imamo delno sestavljeno skupino otrok za naslednje šolsko leto," je opisala. Varovali bosta predvsem otroke prvega starostnega obdobja, saj je prav otrok, starih od enega do treh let, največ zavrnjenih, in to tako v Ljubljani - kot je pred časom povedala Marija Fabčič iz Mestne občine Ljubljana - kot drugod. Če za primer vzamemo še Mestno občino Koper, vidimo, da je odstotek vključenih otrok drugega starostnega obdobja v vrtec 96,5-odstoten, medtem ko je vključenost otrok prvega starostnega obdobja le 62-odstotna.

Res pa je, da se bodo te številke nekoliko spremenile, saj septembra nekateri starši odstopijo od pogodbe ali ne pripeljejo otroka v vrtec, tako da bo realno število tistih, ki bodo ostali pred vrati, znano šele septembra, zagotavljajo na občinah.

Zakaj je nastal problem

Država je z ukrepom, da pokrije stroške staršev za drugega in nadaljnjega otroka, ki so hkrati vključeni v vrtec, v proračunu za leto 2009 zagotovila 7,5 milijona evrov, ni pa namenila dovolj denarja občinam za naložbe v povečanje prostorskih zmogljivosti, niti ni naredila predhodne analize o tem, ali bodo občine časovno, finančno in postopkovno sposobne zagotoviti staršem njihovo zakonsko pravico, sta mnenje vseh slovenskih občin izrazila Sandra Stajnko in Željko Cigler iz oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje. Od 1836 otrok, ki obiskujejo tamkajšnje vrtce, je denimo kar 222 otrok takšnih, ki jim država pokrije vse stroške. Glede na sprejeto določbo, da se bo iz državnega proračuna zagotavljalo tudi sofinanciranje plačil staršev za otroke, ki so dopolnili tri leta, uveljavljeno pa bo postopoma v obdobju od leta 2010 za petletne otroke do leta 2014 za vse triletnike in starejše, občine pričakujejo še povečano zanimanje za vpis otrok. "Zato je eden izmed ukrepov za zagotovitev dodatnih prostih mest v vrtcih zagotovo že večkrat sporočeni predlog pristojnemu ministrstvu o sprostitvi normativov v oddelkih, vsaj za tiste občine, ki se soočamo s povečanim vpisom in pomanjkanjem prostih mest," sta dodala. Ministrstvu za šolstvo in šport je bilo predlagano, da takoj sprejme začasne spremembe normativov, ki določajo sestavo oddelkov, da torej izenači homogene in heterogene oddelke, te spremembe pa bi lahko vrtci upoštevali pri oblikovanju oddelkov že za šolsko leto 2009/2010. Odločitev o tem, ali bodo izpolnili pobude nekaterih občin in zaradi prostorskih težav v heterogenih oddelkih vrtcev začasno povečali število otrok, bo po besedah ministra za šolstvo Igorja Lukšiča sprejeta sredi avgusta.