Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju uprava) je 28. junija objavila, da so v jabolkih Sadjarstva Slom odkrili ostanke pesticida fenpiroksimat, katerega uporaba na jablanah ni dovoljena. Potrošnikom so svetovali, naj živila, ki so ga kupili v Engrotušu, Mercatorju ali Sparu, ne zaužijejo, ampak ga zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.

Izbrana (ne)kakovost

Čez tri dni je sledilo novo, popolnoma drugačno obvestilo. V njem je uprava poudarila, da fenpiroksimat v Sloveniji za uporabo na jablanah ni registriran, v EU pa je. Ker naj bi bila izmerjena vsebnost tega pesticida v skladu z EU-mejno vrednostjo, so potrošnike pomirili, da lahko jabolka zaužijejo brez tveganja za zdravje, zaradi kršitve nacionalne zakonodaje (sadje je bilo naprodaj pod državno blagovno znamko Izbrana kakovost – Slovenija) pa jih lahko tudi vrnejo prodajalcu, če želijo. V drugem obvestilu uprave potrošnikom je s seznama trgovskih verig, v katerih so bila naprodaj sporna jabolka, izpadel Mercator.

Dodajmo, da naj bi znak Izbrana kakovost – Slovenija potrošnikom zagotavljal, da so proizvodi pridelani in predelani v Sloveniji ter da so višje kakovosti, saj morajo izpolnjevati stroge standarde, ki presegajo osnovne zahteve. Dodatno naj bi bili izpostavljeni tudi strogemu nadzoru neodvisnih certifikacijskih organov.

Preberite tudi: Goljufije pri poreklu: Izvor živila ima velik vpliv pri odločitvi o nakupu

Pomotoma zamenjali poreklo?

Toda Sadjarstvo Slom je očitno nekje grešilo. Obstajata dve možnosti: da je pri pridelavi jabolk uporabljalo pesticid, ki v Sloveniji zaradi ogrožanja vodnih organizmov ni dovoljen, ali pa je pod domnevno elitno oznako Izbrana kakovost – Slovenija prodajalo tuja jabolka. Iz odgovorov uprave na naša vprašanja izhaja, da je verjetnejša druga razlaga. Pojasnili so nam, da je njihova inšpekcija opravila nadzor uporabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS) pri slovenskem pridelovalcu, ki jabolka dobavlja tudi Sadjarstvu Slom. Neskladij niso zaznali. Na podlagi evidenc o uporabi FFS so inšpektorji ugotovili, da je pridelovalec uporabljal registrirana FFS. »Nelegalna uporaba FFS z aktivno snovjo fenpiroksimat, ki jo je inšpekcija ugotovila pri vzorčenju spornih jabolk, pri slovenskem pridelovalcu jabolk ni bila ugotovljena,« so zagotovili na upravi. Pripomnimo, da uporabe prepovedanih pesticidov najverjetneje nihče ne bi vpisoval v evidence.

Še bolj zanimivo je nadaljevanje odgovora uprave za varno hrano. Pri podjetju Slom so namreč ugotovili, da posluje tako z jabolki iz konvencionalne pridelave kot z jabolki Izbrana kakovost. »Jabolka iz konvencionalne pridelave so domačega in tujega porekla – iz Poljske. V podjetju so sami nakazali na možnost napake in zamenjave porekla slovenskih jabolk s poljskimi,« so še zapisali. Smo torej slovenski potrošniki pod državno oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki potrošniku zagotavlja, da je bilo sadje pridelano in predelano v Sloveniji, v resnici kupovali poljska jabolka? Upati je, da bodo inšpektorji uprave za varno hrano to do konca raziskali (vzorec jabolk so odvzeli že 10. junija) in ugotovili, ali je pridelovalec res nehote zamenjal slovenska jabolka s poljskimi ali pa je kupce zavestno goljufal s poreklom. Za pojasnila smo prosili tudi podjetje Slom. »Celotna zadeva je še v postopku in je za zdaj ne bi želeli komentirati. V upanju, da nas boste razumeli, vas lepo pozdravljamo,« so bili prijazno redkobesedni.

Slomu odvzeli certifikat

Konec junija so na upravi za varno hrano za Dnevnik dejali, da so bila sporna jabolka v skupni količini 4,8 tone distribuirana trgovskima verigama Engrotuš in Spar Slovenija ter da jih trgovci zaradi napačnega označevanja umikajo. Slab mesec kasneje smo upravo vprašali, koliko jabolk Sadjarstva Slom so umaknili iz prodaje, kateri trgovci in iz katerih trgovin. »Neskladna jabolka jonagold so bila dobavljena v Engrotuš, označena kot Izbrana kakovost, in v Spar kot jabolka slovenskega porekla. Iz prodaje so umaknili 116,95 kilograma jabolk, od tega 80 kilogramov Spar, ki jih je uničil, in 36,95 kilograma Engrotuš, ki jih je vrnil dobavitelju. Potrošniki jabolk niso vračali,« so še zapisali na upravi za varno hrano.

Kontrolna organizacija za kontrolo in certificiranje je podjetju Slom razveljavila certifikat za shemo Izbrana kakovost sadje in mu prepovedala sklicevanje nanjo, smo še izvedeli od uprave za varno hrano. Inšpekcijski postopek v tem primeru še ni končan. 

Priporočamo