Republiški stanovanjski sklad poziva ponudnike k oddaji zavezujočih ponudb za prodajo skupin stanovanj in stanovanjskih stavb ter zemljišč, primernih za gradnjo stanovanjskih stavb, na območju celotne Slovenije. Ponudbo lahko oddajo vse fizične in pravne osebe zasebnega in javnega prava, med katere spadajo tudi občine, javna podjetja, javni zavodi, gospodarski javni zavodi, javni skladi za posamezne namene in tudi javne agencije.

Sklad je za izvajanje javnega poziva iz sredstev lanske dokapitalizacije v skupni vrednosti 25,5 milijona evrov namenil 15 milijonov evrov. Poraba sredstev je zaradi običajnega trajanja stanovanjskih projektov predvidena sukcesivno v letih 2024 in 2025. Nadzorni svet lahko glede na izkazan interes prosilcev in razpoložljiva sredstva s sklepom poveča ali zmanjša finančni obseg programa nakupov. Javni poziv bo odprt do dne, ko bodo s sklepi nadzornega sveta stanovanjskega sklada odobrena vsa predvidena sredstva, oziroma najpozneje do 31. decembra 2025.

Ponujena stanovanja morajo biti nezasedena, evidentirana po zakonodaji o graditvi objektov, z urejenim zemljiškoknjižnim stanjem, prosta vseh bremen ter pripravljena za vselitev. Sklad bo kupoval le stanovanja v stanovanjskih stavbah z več kot osmimi posameznimi deli, pri čemer bo težil k celotnemu lastniškemu deležu znotraj posamezne stanovanjske stavbe. Ponudba mora tako obsegati najmanj osem stanovanjskih enot. Možni so tudi nakupi oskrbovanih stanovanj. Ponudniki lahko ponudijo dokončana stanovanja, ki so primerna za bivanje. Stanovanjske stavbe, v katerih so ponujena stanovanja, morajo imeti pravnomočno uporabno dovoljenje, ki ni starejše od dveh let, in nanj vezano pravnomočno gradbeno dovoljenje.

Prednost za srednje
velika stanovanja

Stanovanjski sklad bo ob nakupu upošteval tudi mikrolokacijo, ki mora imeti dobro prometno povezavo in je dostopna z javnim potniškim prometom. V bližini mora biti zagotovljena osnovna infrastruktura – vrtec, šola, trgovina, zdravstveni dom, otroška igrišča in zelene površine, ki jih je mogoče izkoriščati za rekreacijo.

Prioritetne površine stanovanj so v razponu od 35 do 75 kvadratnih metrov oziroma z najmanj eno in ne več kot tremi spalnicami. Ob upoštevanju teh pogojev naj cena kvadratnega metra stanovanj v Ljubljani ne bi presegla 2530 evrov brez davka, v mestnih in obalnih občinah je zgornja meja 2310 evrov brez DDV, v preostalih občinah pa 2090 evrov.

Priporočamo