Slovensko javno mnenje je o tej dilemi precej razdeljeno: domala polovica ljudi meni, da je primerno, da se v mestnih parkih izvajajo velike glasbene in druge družabne prireditve, preostali dobri polovici se to ne zdi primerno.

Bolj jasna so razmerja, ko gre za izvajanje prireditev v parkih, ki uživajo zaščito krajinskih parkov. Tukaj le še četrtina javnega mnenja meni, da je primerno, da se v njih izvajajo tudi velike glasbene in družabne prireditve, za okoli 65-odstoten delež anketirane populacije pa to ni sprejemljivo.

Takšni so rezultati julijske javnomnenjske ankete Vox populi, s katero smo preverjali tudi odnos javnosti do vprašanj, ki se odpirajo ob Magnificovem koncertu v Tivoliju. Gre za povzetek stališč o sprejemljivih dejavnostih v mestnih parkih med Mursko Soboto in Piranom, saj se anketa Vox populi izvaja po celotni državi. Analiza podatkov kaže, da so prebivalci osrednje slovenske regije do dogajanj v mestnih parkih nadpovprečno bolj zadržani kot prebivalci ostalih slovenskih regij.

Če torej anketa Ninamedie kaže, da se organizacija velikih prireditev v mestnih parkih zdi sprejemljiva 44,3-odstotnemu deležu vprašanih, nesprejemljiva pa je bila za 48 odstotkov anketiranih, znaša to razmerje v osrednji slovenski regiji 41: 52 odstotkom. In če je na ravni države 24,7 odstotka takih, ki menijo, da so velike glasbene in družabne prireditve primerne tudi v krajinskih parkih, se v osrednji Sloveniji delež teh stališč zniža na 14 odstotkov, s 65 na 68 odstotkov pa poskoči delež ljudi, ki menijo, da take prireditve ne sodijo v krajinske parke.

Kot je znano, je ljubljanski mestni svet ob nasprotovanju oziroma obstrukciji opozicije potrdil spremembo odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter s tem določil pet lokacij v parku, kjer je organizacija takih dogodkov dovoljena, izdajo soglasja za njihovo izvedbo pa je prenesel na občinski oddelek za varstvo okolja. Nasprotniki tako spremenjenega odloka si zdaj prizadevajo, da bi jeseni o njem dokončno odločili meščani na naknadnem referendumu. Rezultati javnomnenjske ankete dopuščajo sklepanje, da problematična sprememba odloka na referendumu ne bi bila potrjena, vprašljivo pa je, ali bo pobudnikom referenduma uspelo zbrati zahtevanih 11.000 podpisov meščanov, da bi do takega epiloga sploh lahko prišli.

Seveda so do izvajanja velikih prireditev v mestnih parkih najbolj zadržani v SDS in NSi. Toda tudi na nasprotnem političnem polu, ki mu pripada tudi mestna Lista Zorana Jankovića. Nestrinjanja je torej veliko tudi na levi, kar se še posebej izostri ob vprašanju, kako upravljati take prireditve v krajinskih parkih. Da so neprimerne, se strinja 80 odstotkov volilcev SDS, 70 odstotkov volilcev SD, 75 odstotkov volilcev NSi, 60 odstotkov volilcev Levice in skoraj polovica volilcev Gibanja Svoboda. Ljubljanska mestna oblast in popularni glasbenik sta se s kontradiktornim projektom znašla v polju, kjer nimata veliko privržencev, ti pa so v manjšini tudi v urbanih okoljih.

 


 

Priporočamo