Anketarji Ninamedie so julija zaznali nekaj več tistih, ki ocenjujejo, da je vlada Roberta Goloba uspešna, in še nekaj manj tistih, ki menijo, da je neuspešna. Delež prvih se je glede na junij zvišal za okoli dve odstotni točki, delež drugih pa se je zmanjšal za štiri odstotne točke. Zlasti ta podatek je za vlado spodbuden, saj je še februarja in marca letos delež državljanov, ki so delo vlade videli kot neuspešno, znašal 70 odstotkov. Toda ta za dvanajst točk oziroma okoli dvajset odstotkov boljši rezultat je še zmeraj precej slabši od tistega izpred leta dni – julija lani je 49 odstotkov anketiranih v javnomnenjski anketi Vox populi menilo, da je vlada uspešna, 48 odstotkov pa, da ni neuspešna.

Med dobro tretjino državljanov, ki v vladi vidijo uspešen organ, je 80 odstotkov volilcev Gibanja Svoboda (GS), 58 odstotkov volilcev Socialnih demokratov (SD), 52 odstotkov volilcev Levice, a samo 2 odstotka volilcev opozicijske demokratske stranke in 17 odstotkov volilcev Nove Slovenije. Med neopredeljenimi znaša delež ocen »uspešno« 37 odstotkov.

Za to, da bi na volitvah glasovali za Gibanje Svoboda, se je med anketo izreklo 16,1 odstotka anketiranih, kar je poldrugo odstotno točko več kot pred mesecem dni. Med opredeljenimi, torej tistimi, ki vedo povedati, koga bi volili, ima zato Svoboda 25-odstotni delež, okoli deset odstotkov več, kot je ta delež znašal junija letos. Spomnimo, na evropskih volitvah je za GS glasovalo 22 odstotkov udeležencev volitev. Kaže, da se je glede na junijske meritve nekoliko zvišala tudi volilna preferenca Socialnih demokratov, njihovih 8,3 odstotka pomeni 13 odstotkov opredeljenih glasov, SD pa je z evropskih volitev izšla s 7,7-odstotnim deležem. Ratingi preostalih strank so v primerjavi z junijsko anketo Vox populi ostali domala nespremenjeni. Vrnitev na predvolilna razmerja med strankami se kaže tudi pri ratingih Vesne in SLS – prva je bila uspešna na evropskih volitvah, kjer si je izborila celo enega poslanca (V. Prebilič), druga pa je ostala tik vrati evropskega parlamenta. Junija se je volilna popularnost obeh strank v Vox populi še odrazila tako, da smo ju lahko prikazali v grafikonu, v katerem so predstavljeni ratingi vseh strank, ki dosežejo vsaj 2 odstotka navedb, ta mesec pa Vesna in SLS tega praga nista več dosegli.

Izračuni kažejo, da bi, če bi na nedeljskih volitvah obveljale julijske izmere, Svobodo v parlamentu zastopalo 24 poslancev (zdaj jih imajo 40), SD 12 poslancev (zdaj 7), Levico 8 poslancev (zdaj 5), SDS 35 poslancev (zdaj 26) in NSi 9 poslancev (zdaj 7). 


 

Priporočamo