Margareto Srebotnjak Borsellino so ob obiskovanju svojca pretresle okoliščine, ki so jim bolniki izpostavljeni v dotrajani stavbi gastroenterološkega oddelka UKC Ljubljana na Japljevi. Razmere so po njenem opažanju nehumane. Njen bližnji sicer ni ležal na hodniku, a se je to zgodilo več drugim bolnikom. Zdravniki, medicinske sestre in drugi zaposleni se po besedah sogovornice trudijo po najboljših močeh, a so prostorske razmere tudi z vidika skrbi za paciente močno obremenjujoče. Zaradi bližjih gradbenih del pa je ta čas na gastroenterološki kliniki še težje, ugotavlja Margareta Srebotnjak Borsellino, ki je na dogajanje s pismom opozorila ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in več drugih akterjev v zdravstvu.

Sredi Ljubljane, v 21. stoletju

Pacienti so prisiljeni vse poletje ležati v sobah brez klime in za zaprtimi okni, saj je v neposredni bližini gradbišče, je izpostavila v pismu. Na tak način skušajo v bolnišnici za silo preprečiti hrup in prah, je opazila, nastanitev bolnikov na hodniku pa je obenem prej pravilo kot izjema. »Ne želim pretiravati, vendar menim, da so ubožci v preteklosti imeli boljše razmere kot težki bolniki v sedanjosti. In to sredi Ljubljane, v 21. stoletju,« je dodala v pismu. V nemogočih razmerah delujejo tudi zdravniki in medicinske sestre te klinike, je opozorila in odgovorne prosila za ukrepanje. »Zavoljo poteka zdravljenja in življenja bolnikov, zavoljo pogojev dela zdravnikov in zdravnic, medicinskega in strežnega osebja in ne nazadnje tudi zaradi dejstva, da ustava naše države zagotavlja pravico do zdravstvenega varstva in varstva pri delu. Za človeka in zavoljo njega,« je Margareta Srebotnjak Borsellino pristavila v pismu.

Iz UKC Ljubljana so danes sporočili, da trenutno poteka postopek naročanja dograditve prezračevanja in hlajenja gastroenterološke klinike. Pogoje v bolnišničnih prostorih obenem vseskozi izboljšujejo, so dodali, med drugim z energetsko sanacijo in klimatizacijo. V največji bolnišnici so junija ob Dnevnikovem poizvedovanju o ohlajanju starejših stavb sicer omenili tudi pripravljanje dokumentacije za novo gastroenterološko kliniko.

Kot smo poročali, se težave ob vročem vremenu v najbolj dotrajanih prostorih slovenskih bolnišnic vrstijo iz leta v leto, nanje so doslej večkrat opozorili bolniki in njihovi svojci. V ljubljanskem UKC so v preteklosti izpostavljali zahtevno iskanje rešitev za stavbe, kjer bi bili potrebni veliki posegi v inštalacije in kjer se lahko pojavi celo problem statične stabilnosti. Dolgoročne rešitve trenutno vidijo v obnovah in gradnjah. V bližini gastroenterološke klinike dograjujejo novo infekcijsko kliniko, nadaljuje se tudi prenova urgentnega kirurškega bloka. V nekaterih drugih primerih bo čakanje na olajšanje daljše: med dolgoročnimi ukrepi v UKC Ljubljana na primer napovedujejo celovito energetsko sanacijo Bolnišnice dr. Petra Držaja in stavbe tako imenovane stare travme.

Vrsta dotrajanih
bolnišničnih stavb

Da nekatere sobe z bolniki še niso ustrezno hlajene in da so zagate največje v starih stavbah, tudi v drugih bolnišnicah ne skrivajo. Poudarjajo sicer, da sta hlajenje in prezračevanje iz leta v leto bolje urejena.

Na ministrstvu za zdravje ugotavljajo, da so v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami stavbe v zdravstvu zastarele in dotrajane. Mednje sodi tudi stavba kliničnega oddelka za gastroenterologijo UKC Ljubljana. K temu dodajajo: »Vključevanje novih projektov poteka nenehno, saj so potrebe velike, vendar ne bodo mogle biti uslišane čez noč.« O vrstnem redu se odločajo na podlagi potreb oziroma nujnosti posamezne investicije, so dodali in spomnili na trenutne gradnje in obnove v zdravstvu. 

Priporočamo