Podjetje KG Lendava je, kot smo že poročali, tretji največji zakupnik državnih zemljišč. Brez zakupne pogodbe je ostalo zato, ker njegov večinski lastnik Jožef Magyar lokalnim kmetom ni hotel prepustiti 84 hektarjev državnih zemljišč, ki jim jih je Republika Slovenija morala zagotoviti po arbitražnem sporazumu, potem ko so njihova zemljišča ostala na hrvaški strani meje. Magyar trdi, da je bila težava zgolj v tem, da so ti kmetje sami določili, katera zemljišča hočejo, in izbrali najboljša, niso pa hoteli sprejeti tistih, ki jim jih je ponudil on kot zakupnik. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je podjetje KG Lendava kaznoval tako, da mu zakupne pogodbe za 2020 hektarjev državnih zemljišč, ki mu je potekla 31. decembra 2021, ni podaljšal. Magyar je to odločitev neuspešno spodbijal na okrajnem, višjem in vrhovnem sodišču, zdaj se bo moral za morebiten vnovični zakup potegovati v družbi številnih drugih interesentov za ta zemljišča. Včeraj nam je povedal, da se bodo prijavili za zakup vseh ponujenih parcel.

Predmet zakupa je 1858 hektarjev zemljišč

Na skladu so za Dnevnik pojasnili, da v zakup ponujajo okoli 1858 hektarjev zemljišč, ki jih je doslej obdelovalo KG Lendava. Gre za več kot 1600 parcel na območju Lendave in njene širše okolice. V kompleksu teh zemljišč je tudi nekaj takih, pri katerih je sklad solastnik, zato je v skladu z veljavno zakonodajo nekaj zakupnih pogodb že sklenil neposredno z drugimi solastniki teh zemljišč. Te površine torej niso predmet včeraj objavljenega poziva za oddajo v zakup.

Na skladu so navedli, da so zakupne pogodbe že sklenili z dvema fizičnima osebama, ki sta skupaj dobili v zakup 39,4917 hektarja državnih zemljišč, in z dvema pravnima osebama. To sta KG Lendava in Nograd, d. o. o. S skladove spletne strani je mogoče razbrati, da je 10. julija letos sklenil zakupno pogodbo s KG Lendava za slabe 103 hektarje (povečini) njiv na širšem območju Lendave, s podjetjem Nograd pa isti dan za okoli 20 hektarjev njiv na območju Dobrovnika. Dodajmo, da Nograd s sedežem v Lendavi ni kmetijsko, ampak gradbeno podjetje, ki ima med drugim mehanične in vulkanizerske delavnice, skladiščne objekte, ukvarja se tudi z zimsko-letnim vzdrževanjem cest ter s pridobivanjem in prodajo prodov, peskov in svežih betonskih mešanic.

Meolic bo oral tudi v Lendavi

Zakupno pogodbo še pred objavo javne ponudbe je sklad, kot rečeno, sklenil tudi z dvema fizičnima osebama. Ena od njih je Danilo Meolic iz Malih Bakovcev, ki sodi med večje in poslovno najuspešnejše slovenske kmete. Meolic je imel doslej na širšem območju Murske Sobote v zakupu dobrih deset hektarjev državnih zemljišč, s spletne strani sklada pa izhaja, da jih ima od 9. julija letos dodatno v zakupu še 32,2 hektarja. Vse na novo pridobljene njive so v Lendavi, in sicer na petih parcelnih številkah.

Po Magyarjevih navedbah je v kompleksu državnih zemljišč, ki jih obdeluje KG Lendava, tudi nekaj takih, ki so jih dobili dediči v denacionalizacijskih postopkih. Z njihovimi sedanjimi lastniki je imelo lendavsko kmetijsko podjetje prav tako sklenjene zakupne pogodbe, ki pa so jim jih nekateri odpovedali. Pojavili so se namreč posamezniki, ki so jim ponudili pogodbe o preužitku oziroma tako imenovane preužitkarske pogodbe. Preužitkar ob sklenitvi pogodbe v obliki notarskega zapisa na prevzemnika nemudoma prenese svoja zemljišča (s čimer ta postane njihov lastnik), ta pa se zaveže, da mu bo do smrti zagotavljal določene dajatve ali storitve. S tem naj bi si prevzemniki, tako Magyar, kupovali prednostno pravico pri potegovanju za zemljišča, ki so zdaj predmet zakupa. Po neuradnih informacijah naj bi bil med njimi tudi Danilo Meolic. 

Priporočamo