Minule tedne so mediji sila krivično obravnavali ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Očitali so ji, da je kupila 13.000 računalnikov, ki so samevali v skladiščih. Ko pa so jih pred dobrim mesecem začeli deliti, se je pokazalo, da imajo namesto vsem poznanega operacijskega sistema Windows naložen – Linux. Ministrico so hiteli kritizirati, češ zakaj uporablja tehnično zahtevnejši operacijski sistem, ki ljudskim množicam ni zelo poznan.

Priznamo, tudi v uredništvu N. N. se nam je ta poteza zdela nesmiselna in kot da prihaja z ministrstva, ki bolj kot za preobrazbo deluje za digitalno brezobzirnost. Pa smo se ušteli. Prejšnji petek so se skoraj vsi sistemi ​Windows po celotnem svetu zrušili. V Sloveniji pa smo bili srečni, da imamo tako veliko strateško rezervo računalnikov z operacijskim sistemom Linux. Ni nam uspelo izvedeti, ali se je aktivirala tudi civilna zaščita in dostavila računalnike po najbolj prizadetih pisarnah po državi in svetu.

Smo bili pa srečni, da smo končno prvič lahko razbrali modro potezo tega nesrečnega ministrstva. Sicer pa je z ministri očitno tako kot z urami – tudi pokvarjen minister ima prav dvakrat na mandat. Kdaj bo imela drugič prav, še čakamo. 

Priporočamo