Prometne znake, ki na novi gorenjski obvoznici Britof–​Hotemaže prepovedujejo vožnjo traktorjem, bodo v kratkem že drugič odstranili. Minuli petek so to protestno najprej storili predstavniki novoustanovljenega Združenja slovenska kmečka iniciativa (v nadaljevanju Kmečka iniciativa), saj prepoved traktoristom podaljšuje pot do njihovih zemljišč in jih potiska v naselja, kjer ogrožajo pešce in kolesarje. Pristojni za prometno signalizacijo so znake o prepovedi vožnje s traktorji še isti dan znova namestili, predvidoma v začetku avgusta pa jih bodo odstranili. Tokrat za večno. Ministrstvo za infrastrukturo je namreč pritrdilo argumentom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), da je ta prepoved nerazumna.

Preberite tudi: Kmetje sneli prometne znake in jih odnesli ministrici

Ko se zbornica pogaja, iniciativa »šraufa«

To cesto so načrtovali približno tri desetletja, odprli so jo šele 3. julija letos. Podlaga za postavitev prometnih znakov, ki prepovedujejo vožnjo traktorjem, je gradbeno dovoljenje iz davnega leta 2008, ki so ga potrdili svetniki občin Kranj in Šenčur. Kaže, da tudi postavljalci prometnih znakov na tej obvoznici niso bili v najboljši dnevni formi, ko so jih nameščali. Na določenih odsekih so namreč oznake, da je z nje na posamezne parcele prepovedano zavijati desno – razen za traktorje. Naj poenostavim: traktor, ki po obvoznici ne sme voziti, ponekod z nje lahko zavije desno na kmetijsko zemljišče. Je to v praksi izvedljivo? Pogojno. Če traktor po obvoznici, kjer se ne sme prevažati, do tega odseka pripelje avtovleka in ga tam raztovorijo, potem lahko zavije na njivo.

Vodstvo kmetijske zbornice je infrastrukturni ministrici Alenki Bratušek protestno pismo v zvezi z omenjeno obvoznico poslalo dan po njenem odprtju. Zahtevali so, da odstranijo vse prometne znake, ki traktorjem prepovedujejo vožnjo po tej javni cesti. Ocenili so namreč, da je prepoved nesprejemljiva in nerazumna. Ministrstvo jih je pretekli teden povabilo na sestanek. Na njem so poudarili, da so naročili preverbo prometne ureditve od Kranja do Hotemaž in da jim bodo ugotovitve predstavili najkasneje v sredo, 17. julija. Toda vmes je poseglo novoustanovljeno društvo Kmečka iniciativa. Njegovi člani in podporniki so pretekli petek, ne da bi počakali na ugotovitve infrastrukturnega ministrstva, z obvoznice Britof–Hotemaže odstranili vseh šest prometnih znakov, ki prepovedujejo vožnjo traktorjem, in jih odložili pred vhod ministrstva. To idejo so »ukradli« predsedniku KGZS Romanu Žvegliču, ki je takoj po odprtju ceste zažugal, da bo lastnoročno odstranil znake, če jih ne bo umaknilo ministrstvo. A ker se je slednje hitro odzvalo, prvi mož kmetijske zbornice grožnje ni uresničil. Jo je pa Kmečka iniciativa, ki ne skriva, da je nastala zato, da bi na volitvah organov kmetijske zbornice, ki bodo oktobra letos, prevzela oblast v tej največji nevladni kmečki organizaciji. »Žveglič reče, iniciativa naredi,« so se pohvalili na socialnih omrežjih.

Kdo zastopa kmete?

Na primeru gorenjske obvoznice se je odprlo vprašanje, kdo v razmerju do vlade in njenih ministrstev sploh zastopa kmete. Do leta 2010, ko je kmetijski minister postal Dejan Židan (v letih od 2010 do 2018 je bil trikrat na tem položaju), so bili to zgolj kmetijska zbornica, kmečki sindikat in zadružna zveza. Židan je začel sprejemati tudi posamezne skupine kmetov, to prakso sta potem nadaljevala in nadgradila Aleksandra Pivec in Jože Podgoršek, posnema ju tudi aktualna kmetijska ministrica Mateja Čalušić.

V petek, 5. julija, je namreč sprejela predstavnike za zdaj še skrivnostne Kmečke iniciative (nedavne prve volitve predsedstva je vodil Franci Matoz, odvetnik prvaka SDS Janeza Janše, na volilnem zboru članov je bila navzoča tudi vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec). Po drugi strani je ministrstvo za infrastrukturo v zadevi gorenjska obvoznica Kmečko iniciativo popolnoma ignoriralo. Jernej Pavlič, svetovalec v kabinetu ministrice Alenke Bratušek, je medijem pojasnil, da se s predstavniki samooklicane iniciative, za katero ne vedo, kakšen je njen status, ne bodo sestali. Poudaril je, da je njihova sogovornica kmetijska zbornica, ki zastopa vse slovenske kmete, in da bodo o vsem obveščali njo. Predsednik kmetijske zbornice Roman Žveglič nam je v zvezi s tem dejal, da zbornica na to, s kom se pogovarjajo predstavniki vlade, nima vpliva. To je po njegovem stvar vlade. »Vse naše odločitve so podprte s sklepi zborničnih organov. A ker ima zbornica zelo raznoliko članstvo, njena stališča niso vedno sprejemljiva za vse,« je glede nezadovoljstva Kmečke iniciative z delom zbornice pripomnil Žveglič.

Priporočamo