Odkar je Mestna občina Ljubljana v denacionalizacijskem postopku dobila lastništvo nad celotnim Baragovim semeniščem za Bežigradom, javnemu zavodu Študentski dom Ljubljana zaračunava najemnino za prostore študentskega doma Akademski kolegij. Občina z javnim zavodom ni sklenila dolgoročne najemne pogodbe, temveč jo zadnja leta sklepa za vsako leto posebej. Tudi letos jo namerava skleniti zgolj za eno študijsko leto oziroma najdlje do 1. oktobra 2025.

Mesečna najemnina, ki jo letos zahteva občina, znaša šest evrov za kvadratni meter, je razvidno iz objavljene namere o oddaji dela nepremičnine v Baragovem semenišču. Glede na to, da prostori Akademskega kolegija merijo 5366 kvadratnih metrov, bi občina Študentskemu domu Ljubljana odslej mesečno zaračunavala 32.200 evrov. To je 12.500 evrov več, kot javni zavod občini plačuje sedaj. Iz lanskoletne namere za oddajo prostorov Akademskega kolegija je namreč razvidno, da je občina lani zahtevala 19.700 evrov mesečne najemnine. Pred tem je bila najemnina 18.200 evrov na mesec.

Povišanje ne bo vplivalo
na študentske najemnine

»Glede na razmere na najemnem trgu je bila sprejeta odločitev Mestne občine Ljubljana o zvišanju najemnine,« so na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami komentirali, zakaj so se odločili za podražitev. Predstojnik sektorja za študentske zadeve v Študentskem domu Ljubljana Aleksandar Matković je dejal, da jih je občina o dvigu mesečne najemnine obvestila potem, ko so jo zaprosili za podaljšanje najema še za študijsko leto 2024/2025. »O tem smo seveda nemudoma seznanili tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter dobili odobritev podaljšanja najema,« je pojasnil Matković. Poudaril je, da bo kljub tej podražitvi cena najema za študente ostala enaka.

Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so potrdili, da so bili o povišanju najemnine obveščeni. »Tako da načrtujemo povečanje sredstev za sofinanciranje najemnine Študentskemu domu Ljubljana v proračunu za leti 2024 in 2025,« so sporočili z ministrstva. Dodali so, da bi bila »alternativna možnost začetek postopka za odkup prostorov«.

Študentski dom potrebuje celovito prenovo

Na ministrstvu so nam maja letos povedali, da jim je občina že večkrat predlagala odkup prostorov Akademskega kolegija, kjer je 206 ležišč. A končne odločitve o morebitnem odkupu še niso sprejeli. Na občini so maja potrdili, da so državi pripravljeni prodati prostore študentskega doma. »Vrednost nepremičnin v lasti Mestne občine Ljubljana, ki jih zaseda Študentski dom Ljubljana, je za skupno površino 5366,20 kvadratnega metra informativno ocenjena v višini 3,82 milijona evrov,« so takrat pojasnili na občini.

Toda tako na občini kot tudi na ministrstvu opozarjajo, da Akademski kolegij potrebuje temeljito prenovo. »Objekt je treba celovito prenoviti, tako zunanjost kot tudi notranjost. Fasada, okna, vrata, streha, talna hidroizolacija in drenaža objekta, tlaki, sanitarije, ogrevanje, razsvetljava in oprema predstavljajo velik vložek, da bi v prihodnje lahko zagotavljali varno bivanje in primerne standarde za stanovalce. Poleg tega je to objekt najvišje stopnje zaščite kulturnega varstva v državi – Plečnikov spomenik in ga je treba obnoviti v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije,« so nam maja povedali na ministrstvu. Če bi država odkupila omenjene prostore Akademskega kolegija, na občini pričakujejo, da bi se dom prenavljal sočasno z načrtovano občinsko naložbo, to je s prenovo in dograditvijo Baragovega semenišča.

Izguba 206 postelj
ne bi bila zanemarljiva

Če ministrstvo ne bo kupilo študentskega doma, bo občina po izselitvi študentov in prenovi v prostorih Akademskega kolegija uredila »kompleks zaključenih stanovanjskih enot, namenjenih mlademu perspektivnemu akademskemu kadru, ki bo z ustreznimi kriteriji izbran na javnem razpisu. Obstoječe vsebine nastanitve študentskega doma glede na slednje ne bo več v funkciji,« so nam maja pojasnili na občini.

Čeprav Akademski kolegij kliče po prenovi, bi bila morebitna ukinitev tega študentskega doma precejšnja izguba za študente v Ljubljani. Že v trenutnih razmerah v prestolnici po podatkih ministrstva primanjkuje študentskih postelj. Toda ker se bodo čez nekaj let na fakultete vpisovale večje generacije študentov, bodo potrebe po cenovno dostopnih študentskih nastanitvah v prihodnjih letih še večje. »Glede na predvideno povečanje študentske populacije v prihodnjih letih potrebujemo dodatnih 1000 postelj,« so nedavno ocenili na ministrstvu. Ob koncu lanskega leta je Študentski dom Ljubljana razpolagal z nekaj več kot 7300 posteljami v študentskih domovih. 

Priporočamo